Diğer
    Ana SayfaSağlıkÖnleminizi alın tatilin tadını çıkarın

    Önleminizi alın tatilin tadını çıkarın

    -

    haziran-2013-saglik-2-resim-3– DEHİDRATASYON
    Günlük sıvı ihtiyacımız kilo başına 30 cc olarak hesaplanıyor ve bu sıvı ihtiyacının yarısı gıdalardan sağlanırken, yarısının da içilmesi gerekiyor. Özellikle sıcaklığın 30 derecenin üzerine çıktığı durumlarda, her iki derece artış için günlük su tüketimimize iki bardak eklememiz gerekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, “Hafif bir susuzluk bile metabolizmayı yüzde üç oranında yavaşlatıyor. Öte yandan vücudumuzun susuzluk işaretlerini açlık sancıları olarak yorumluyoruz. Yeterince su almazsak, vücut sonunda suyu tutuyor, kendimizi şişmiş hissediyoruz” diyor. Vücutta su eksiği oluştuğunda “kuruyoruz”. Dehidratasyon olarak adlandırılan bu durum susama ve huzursuzluk hissi, iştahta azalma ve ciltte kuruma ile kendini gösterirken sıvı kaybı ilerledikçe, idrar miktarında azalma ve renginde koyulaşma, ağızda kuruluk, açıklanamaz yorgunluk ve performans kaybı, baş ağrısı, ayağa hızlı kalkıldığında baş dönmesi ve keyifsizlik baş gösteriyor. Sıvı açığı buna rağmen tamamlanmazsa ve yüzde beşaltılara ulaşırsa kişide uykuya eğilim, bulantı ve bacaklarda karıncalanma başlıyor ve sıvı kaybı yüzde 10’lara ulaştığında kaslarda istemsiz kasılmalar, görüşte bozulma gerçekleşiyor. Yüzde 15’in üzerinde sıvı kayıpları ise hayat ile bağdaşmıyor. Hafif düzeyde olan dehidratasyonun tedavisinde, ağız yoluyla alınan sıvı ve elektrolitlerle eksikliğin giderilmesi yeterli oluyor. Daha ağır dehidratasyonda ise kişinin bir sağlık kuruluşunda yatarak damardan sıvı tedavisi görmesi gerekebiliyor.

    – VAJİNAL MANTAR ENFEKSİYONU
    Yazın ıslak mayo ile uzun süre vakit geçirmenin sonucu olarak tatilin tadını kaçırabilen vajinal mantar enfeksiyonu, kronikleşmediği sürece büyük sorunlara neden olmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Pınar Gökova Azman, kadınların yüzde 75’inin, hayatlarının en az bir döneminde sıkıntısını çektiği vajinal mantar enfeksiyonunun belirtilerini şöyle sıralıyor: “En sık görülen belirtiler kaşıntı, ağrı, idrar yaparken yanma, peynir kesiği şeklinde kokusuz bazen de keskin kokulu akıntı. Kaşıntı, özellikle de geceleri daha şiddetli görülüyor. Kimi hastalarda, cinsel ilişki sırasında da ağrı oluşabiliyor. Vajinada kızarıklık ve şişlik de muhtemel belirtiler arasında. Kaşıntı sonrası tahrişe bağlı olarak vulvada (vajinanın dış kısmı) küçük kanamalar olabiliyor.” Vajinal duş, kimyasal içeren ürünlerin kullanımı, aşırı kilo, diyabet, uzun süre antibiyotik kullanımı, spiral kullanımı, pamuklu olmayan iç çamaşırı giymek de vajinal enfeksiyonu tetikliyor. Vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisi; haplar, kremler ve fitiller kullanılarak yapılıyor ve eşlere de tedavi uygulanması gerekiyor.
    Korunmak için:
    ‰ Islak mayo ile uzun süre dolaşmaktan kaçının.
    ‰ Dar, vücudu sıkan giyecekler giymeyin.
    ‰ Vajina pH’ını bozması nedeniyle şekerli gıdalardan uzak durun.

    haziran-2013-saglik-2-resim-4– İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI
    Böbrek içindeki idrar kanalları, mesane, böbrek ve üretradan oluşan idrar yolu, vücuttan atılması gereken maddeleri idrar aracılığıyla dışarı atmamıza yardımcı oluyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Recai Gürbüz, “Dış etkenler veya vücutta oluşabilecek bazı aksaklıklar nedeniyle, idrar yolunda enfeksiyonlar gelişebiliyor. Yazın havuz ve denize daha sık girilmesiyle birlikte özellikle kadınlarda bu soruna daha sık rastlanıyor. Mayoların naylon ve sentetik maddeden yapılması da vücudun hava almasını engelliyor ve ıslak mayoların vücutta kendiliğinden kuruması enfeksiyona neden oluyor. Enfeksiyonlar çoğunlukla ağızdan alınan antibiyotiklerle tedavi ediliyor” diyor. Mesanenin enfeksiyonu anlamına gelen sistit ise genel olarak cinsel ilişkiden sonra oluşsa da aktif olmayan kadınlarda da görülebiliyor. Anüs ile idrar çıkış yerinin anatomik açıdan birbirine yakın olması bunda en büyük etken oluyor. Dışkıda bulunan mikroplar, bu anatomik yapı nedeniyle vajinaya kolayca ulaşıyor.
    Belirtiler:
    ‰ Sık idrara çıkma ihtiyacı olması,
    ‰ Ağrılı ve yanma hissiyle birlikte idrara çıkılması,
    ‰ Sık idrara çıkılma ihtiyacına rağmen miktarın az olması,
    ‰ Kanlı, bulanık veya kötü kokulu idrar,
    ‰ Enfeksiyon böbreklere yayıldıysa hastada ateş ve toksik belirtiler ile şok bile gelişmesi; mesanede enfeksiyon olduğu durumlarda, karnın alt bölgesinde hassaslaşma.
    Korunmak için:
    ‰ Cinsel ilişki öncesi ve sonrasında idrar yolu girişini yıkayın.
    ‰ Cinsel ilişkiden sonraki ilk 15 dakika içinde idrara çıkın.
    ‰ Günde en az 2-2,5 litre sıvı alın.
    ‰ İdrarınızı tutmayın.
    ‰ Havuz ve denizin temizliğine dikkat edin.
    ‰ Kişisel hijyeninize önem verin.
    ‰ Suya girmeden önce ve sudan çıktıktan sonra muhakkak temiz suyla duş alın.
    ‰ Soğuk ve ıslak giysilerle kalmayın.
    ‰ Tuvalet temizliğini önden arkaya doğru yapın.
    ‰ Acılı baharat, soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
    ‰ Akıntıya neden olan genital enfeksiyonlarda doktora başvurun.

    Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz