Diğer
    Ana SayfaSağlıkÖnleminizi alın tatilin tadını çıkarın

    Önleminizi alın tatilin tadını çıkarın

    -

    – TİFO
    Kirli içme suları ve pis yiyeceklerle bulaşan tifo mikrobu genelde salgın şekilde, yaz ve sonbahar aylarında görülüyor. Tifo; kalbi, beyni, böbrekleri, akciğerleri, karaciğer, göz ve kulak sinirlerini etkileyen bir hastalık olduğu için önlem alınması ve iyi tedavi edilmesi gerekiyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Yavuz, hastalığın vücuda girdikten sonra yaklaşık 7-15 gün arasında ortaya çıktığını belirterek, “Hastalığın ilk günlerinde yorgunluk ve baş ağrıları görülüyor fakat hasta yatma ihtiyacı hissetmiyor. Birkaç gün sonra ateş yavaş yavaş yükselmeye başlıyor. İştahsızlık, baş ağrısı, burun kanaması, bronşit, mide ve bağırsak bozuklukları ile birlikte ishal görülüyor” diyor. Tifodan korunmak için içme ve kullanma sularının kontrolü, besin hijyeni, lağım ve kanalizasyon tesislerinin hijyen şartlarına uygun duruma getirilmesi önem taşıyor. Tifo tedavisinde hastaya süt, yoğurt, ayran, hoşaf, meyve suları, limonata, portakal suyu, yumurta sarısı, yumurtalı çorbalar, iki kere çekilmiş etten yapılmış köfteler, sebze ve meyve püreleri gibi protein, vitamin ve karbonhidrat bakımından zengin besinler veriliyor. Bol su içirilen hastaya antibiyotik tedavisi de uygulanabiliyor.

    – GÜNEŞ YANIKLARI
    Güneş yanıkları genellikle ciltte yanma hissi, kaşıntı, kızarıklık, sızı ve su toplaması gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Güneş yanıkları yalnızca yüzeysel değil, deri altında da çeşitli hasarlara neden olabiliyor. Özellikle ciltte kabarmayla birlikte oluşan kızarıklıklar, cilt kanseri riskini artırıyor. Güneş yanıkları ayrıca cildin nem kaybetmesine, daha hızlı yaşlanmasına, ciltte şekil bozuklukları ve lekeler oluşmasına da neden oluyor.
    Korunmak için:
    ‰ 11.00 ve 16.00 saatleri arasında güneşe çıkmayın.
    ‰ Güneşe çıkmadan yarım saat önce, cilt tipine uygun bir güneş koruyucu krem kullanın.
    ‰ Güneş altında kalacaksanız kol ve bacakları açık renk, pamuklu giysiler ile örtün.
    ‰ Yüzünüzü ve gözlerinizi şapka ve güneş gözlüğü ile koruyun.
    Tedavi:
    Güneş yanığı sonrasında oluşan ağrı veya sızılar, yaklaşık 48 saat sürüyor. Bu şikayetleri azaltmak amacıyla ağrı kesici alabilirsiniz. Güneş yanıklarına iyi geldiği düşünülen diş macunu, yoğurt gibi uygulamalardan kaçının. Tedaviyi doktor kontrolünde sürdürün ve tedaviye ek olarak yanık olan bölgeye soğuk kompres uygulayın, bol su için ve güneşten uzak durun.

    – İSHAL
    Yaz aylarında artış gösteren ishal, sık sık tuvalete gitmek zorunda kalmak ve dışkının sulu olması ile ortaya çıkıyor, kusma ve ağrı gibi ek belirtiler görülebiliyor. Vücudun ciddi miktarda su ve mineral kaybetmesine neden olan bu hastalığa genellikle bakteri, virüs ve parazitler neden oluyor. İshal tedavisinde dikkat edilecek en önemli konunun vücudun kaybettiği sıvının tekrar vücuda geri kazandırılması olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Yavuz, bu nedenle ishal olan kişiye normalden fazla su verilmesi gerektiğini belirtiyor. İki günü geçen, beraberinde halsizlik ve ateş olan durumlarda mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.

    – DENİZANASI ZEHİRLENMESİ
    200’den fazla çeşidi olduğu bilinen ve birkaç türünün Türkiye denizlerinde yaşadığı düşünülen denizanaları yüzen kişilerin tenlerine temas ederek yanma ve kaşıntı gibi belirtilere neden oluyor. Denizanasının temas şekli ve süresine bağlı olarak değişebilen zehirlenme belirtileri genellikle kızarıklıkla, nadiren de hafif kanamayla ortaya çıkıyor. Daha ciddi zehirlenme durumlarında karın ağrısı, karın bölgesinde sertlik, kas ağrısı, mide bulantısı, kusma ve nefes darlığı görülebiliyor. Dr. Tansel Turan, bu durumda acilen doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.
    Hekime hemen ulaşamıyorsanız:
    ‰ Temas eden bölgeye sirke, yüzde 40 veya yüzde 70’lik alkol veya amonyak uygulanabilir.
    ‰ Bu malzemelere ulaşılamadığı durumda idrar da kullanılabilir.
    ‰ Deriyi deniz suyuyla yıkayın, tatlı su ya da buz tatbik etmeyin.
    ‰ Kesinlikle kaşımayın.
    ‰ Kaşıntının şiddetli olduğu durumlarda anti-histaminik ilaç kullanabilirsiniz.
    ‰ Eğer deride denizanasına ait parça kaldıysa cımbız yardımı ile uzaklaştırın.

    – DENİZKESTANESİ BATMASI
    Eğer denizkestanesinin üzerine basma hatasına düştüyseniz yaralanan ayağın üzerine basmadan en kısa zamanda dikenleri bir cımbız ile alın. Ağrıyı azaltmak için diken çıkarıldıktan sonra ayağı sıcak su içinde tutun. Ayak tabanında iltihap oluşmuşsa uzman bir hekimden yardım alın. Bu gibi durumlarda, antibiyotik tedavisine başvurmak gerekebiliyor.

    - Advertisement -

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Haziran 2013 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz