Diğer
    Ana SayfaSağlıkOrta kulak iltihabı kalıcı hasar bırakır mı?

    Orta kulak iltihabı kalıcı hasar bırakır mı?

    -

    Üst solunum yolu enfeksiyonları ve buna bağlı olarak kulak zarı ile kemikçiklerinde oluşan orta kulak iltihaplarında artış gözlendiğini belirten Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Ataşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seyit Aydoğmuş, hastalığın zamanında ve doğru tedavi edilmezse, kalıcı işitme kaybına neden olabileceği konusunda uyarıyor: “Orta kulak iltihaplarında, ateş ve kulak ağrısının yanında işitme kaybı da olabiliyor. Bu durum çoğu zaman geçici oluyor. Ancak eğer kulak delinir ve iyi tedavi edilmezse, uzun süren akıntılara ve kalıcı işitme problemlerine yol açabiliyor. Orta kulak boşluğunda biriken yapışkan bir sıvıya neden olup iletimi engelleyebildiği gibi, zaman içerisinde kulak zarında ve orta kulak kemikçiklerinde ancak ameliyatla düzeltilebilecek hasara yol açıyor. Hatta bazen ameliyatla yalnızca kısmen düzeltilebiliyor.’’

    Demans hastaları dikkat!
    İyi bir ağız hijyeni ve düzenli diş hekimi kontrolüne gitmek için hepimizin farklı nedenleri var. Ancak demans hastalarının ve yakınlarının çok daha dikkatli olması gerekiyor. Journal of the American Dental Association’da yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre, bunama ile diş kaybı arasında bağlantı olduğu kanıtlandı. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Amerika’da yapılan araştırma, diş kaybı ve ağız hastalıklarının ileriki yaşlarda bunama riskini artırdığını ortaya koydu. Biliyoruz ki bunama şikayeti olanlar genel popülasyona göre daha kötü ağız hijyenine sahip. Dolayısıyla dişlerini kaybetme olasılıkları da daha fazla” diyor.

    Keratokonusa yakalanmış olabilirsiniz
    Gözleriniz sık ve sürekli kaşınıyor, ovuşturma ihtiyacı hissediyorsanız, gözlük numaranız değişiyor ama şikayetleriniz azalmıyorsa “Keratokonus” hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Batıgöz Sağlık Grubu hekimlerinden Doç. Dr. Banu Acar bu hastalıkla ilgili olarak hastaların kendilerine bulanık görme şikayetiyle de başvurduklarını söyleyerek, “Göz muayenesinde miyop veya miyop-astigmat tanısı alan hastalar gözlük kullanmaya başlıyor ancak bir süre sonra bu yetersiz kalıyor. Sık gözlük değiştirme ihtiyacı keratokonusu akla getirecek bir durum. Böyle bir şikayetle gelen hastanın muayenesinde korneanın incelerek, öne doğru bombeleştiği görülüyor. Kornea topografisi ve diğer görüntüleme tetkikleri ile kornea değerlendiriliyor” diyor. 

    Safra kesesi ameliyatında rahat dönem
    Toplumda sıklıkla 40 yaş üstü kadınlarda görülen safra kesesi taşları, başta sarılık olmak üzere ilerleyen dönemde karaciğer yetmezliği ve safra kesesi kanserleri gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Belirtileri kalp krizi ile karıştırılabilen safra kesesi taşlarından ise laparoskopik cerrahi ile kurtulmak mümkün. Konfor sağlayan ameliyatlar sayesinde hasta bir günde normal yaşamına geri dönebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Tolgay Akın, safra kesesinin en sık görülen hastalığı olan taş oluşumunda, kişinin yaşam tarzının da etkili olduğunun altını çizerek, doğurganlığa ve östrojen hormonuna bağlı olarak 40 yaş üstü kadınları, erkeklere oranla daha fazla etkileyen sorunun oluşma riskini artıran diğer faktörleri şu şekilde sıralıyor:

    - Advertisement -

    • Fazla kilo

    • Düşük kalorili diyetlerle sık kilo alıp vermek

    • Çok sayıda doğum yapmış olmak

    • Hareketsiz yaşam

    Formsante 2016 – Nisan sayısı



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz