Birçok kadın hayatının bir bölümünde bu sorunun cevabını arıyor: “Regl döneminde ped mi kullansam, yoksa tampon mu?” Kimileri rahat hissettiği için ped kullanırken, kimileri de kulaktan dolma bilgilerle tampondan uzak duruyor. Peki, sağlık, hijyenik şartlar ve temizlik açısından hangisini kullanmak daha doğru? Cevabı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç’tan öğrendik.
Ped
Günümüzde pedler; günlük, ultra ince, gece, normal, büyük gibi farklı kalınlıkta ve emicilikte üretiliyor. Kullanılan pedlerin temizliğine dikkat edilmesi ve düzenli olarak değiştirilmesi gerekiyor. Normal regl düzeni içinde bir gün içinde ortalama iki-üç adet ped kullanımı normal sayılıyor. Fakat kanama miktarı kişiden kişiye değişebileceği için bu sayı da farklılık gösterebiliyor. Öte yandan aşırı sıcak hava ve alerjik bünye gibi faktörler de bu noktada etki edebiliyor. Pedin mutlaka paketli olarak saklanması, kullanılacağı zaman açılması da hijyen açısından önem taşıyor.
Kadınların, genital bölge temizliğine de dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle regl döneminde kullanılan pedler, o bölgenin hem havasız kalmasına hem de mikropların kolayca yerleşmesine neden oluyor. Ayrıca pedlerde kullanılan maddeler, genital bölgenin çok hassas bir yapıya sahip olması ve o bölgedeki derinin ince olması nedeniyle hemen tepkimeye yol açıyor. Öte yandan günlük ped kullanımında da dikkatli olunması gerekiyor. Çok sık akıntısı olan kadınların en az iki saatte bir ped değiştirmesi ve parfümlü pedlerden kaçınılması önem taşıyor. Hassas cilde sahip olan kişilerin ise günlük ped kullanmayıp, sık sık iç çamaşırı değiştirmesi öneriliyor.
Tampon
Tampon, kadınlara regl günlerinde, diğer günlerdeki gibi hareket rahatlığı sağlıyor. Yapısı pamuk ya da rayon olması gereken tamponun, vajinada uzun süre kalması nedeniyle selüloz ya da deodorant gibi kimyasal madde içermemesi gerekiyor. Tamamen hijyenik bir şekilde üretilen bu ürünler kullanılmadan önce ellerin yıkanarak, temizlenmesi önem taşıyor. Tampon kullanımıyla regl kanı vücut dışına çıkmadan, vajina içinde emiliyor. Bu da kötü kokuları önlüyor.
Pedler gibi tamponlar da değişik boy ve emme kapasitesine sahip oluyor. Bu nedenle herkesin kendine uygun olanı seçmesi öneriliyor. Kanamanın şiddetine göre tamponların dört ya da altı saatte bir, gece yatmadan ve sabah uyanıldığında değiştirilmesi gerekiyor. Ayrıca regl kanaması bittikten sonra son tamponun çıkarıldığından emin olunması önem taşıyor.
Regl dönemi dışında görülen normal akıntılar için tampon yerine, günlük ped kullanmak gerekiyor. Tampon kullanımında, sanılanın aksine idrara çıkmada sıkıntı yaşanmıyor. Doğru uygulandığında tampon kendiliğinden düşmediği gibi, enfeksiyon riskini de azaltıyor.
Tampon kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de Toksik Şok Sendromu. Sıklıkla aşırı sıcak havalarda tamponun altı-sekiz saatten fazla sürede değiştirilmemesi sonucu karşılaşılan bu durumun belirtileri arasında; ani yüksek ateş, baş ağrısı, kusma, ishal, tansiyon düşüklüğü, boğaz ağrısı ve eklem ağrısı yer alıyor. Bu belirtilerden birkaçı bir arada görülürse zaman kaybetmeden bir uzmana danışmak gerekiyor.
Sonuç
Her iki ürün de doğru şartlarda kullanıldığında kadınlar için bir soruna yol açmıyor. Ancak tampon kullanımında görülen Toksik Şok Sendromu’na dikkat edilmesi önem taşıyor. Öte yandan pedler herkes için uygunken, tamponlar kızlık zarı bütünlüğünün bozulmuş olmasını gerektiriyor. Bu nedenle genç kızlara önerilmiyor. Ped kullanımında regl kanı havayla temas ettiği için istenmeyen kokular oluşabiliyor. Fakat tampon vajina içine yerleştirildiği için bu tür bir sorunla karşılaşılmıyor. Son olarak gerek ped, gerekse tampon kullanırken herkesin kendisi için uygun ürünü seçmesi ve ihtiyaç duyduğu sıklıkta yenilemesi önem taşıyor.
✎ Ayşegül UYANIK ÖRNEKAL
Formsanté Dergisi Ekim 2013 sayısı