formsante’nin hediyesi pilates kartlarıyla 50 farklı egzersiz cebinizde. Uzun biçimli kaslar, esnek bir vücut, daha uzun gösteren bir duruş için hemen şimdi çalışmaya başlayın!
Ebru Şallı Tan’ın televizyon programından tanıdığınız Pilates eğitmeni Eren Ambarkütük ile birlikte hazırladığımız pilates kartlarında karın, sırt, omuz-kol-göğüs, bacak ve kalçayı hedefleyen kuvvet egzersizlerinin yanı sıra vücuda esneklik kazandırmayı ve rahatlatmayı hedefleyen “esneme” egzersizleri yer alıyor. Aslında bu çalışmada esneme egzersizlerine biraz ağırlık verdik. Masa başında geçen yorucu bir günün ardından sırtınızı rahatlatmak, uzun bir yürüyüş ya da ayakta geçen saatlerin ardından bacaklarınızı gerip esnetmek için bu 22 esneme kartından yararlanabilirsiniz. Esneme kartlarını egzersiz rutininizden sonra kullanabileceğiniz gibi bağımsız bir rahatlama seansı şeklinde de uygulayabilirsiniz.
PİLATES KARTLARI KATEGORİLERİ
Her kategoriye ayrı bir renk verdik. Bu, egzersiz seanslarınız sırasında işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin, o gün tüm vücudunuzu çalıştırmak istiyorsanız her gruptan birer, ikişer kart seçebilirsiniz. Ya da sadece karın bölgesine yönelik bir egzersiz yapmak istiyorsanız yeşil kartlardan oluşan bir program hazırlayabilirsiniz. Ayrıca egzersizleri uygulamadan önce, 52’lik destede yer alan bilgi kartlarını okuyarak dikkat etmeniz gereken noktalar konusunda bilgilenmenizi öneririz.
Eğitmen Eren Ambarkütük, egzersiz rutinlerinde en sık yapılan hatanın esnemeye önem verilmemesi olduğunu söyleyerek, “Halbuki esneme kasın kalitesini çok arttıran bir aktivitedir. Güç kazanmak için yaptığımız egzersizlerden sonra kaslarımız toplanır ve laktik asit birikmesi olabilir. Bu yüzden esneme hareketleriyle kası uzatıp, laktik asit birikmesini de önlemiş oluruz. Bu hareketler aynı zamanda bedenimizi dinginleştirdiği için zihin sağlığımıza da çok önemli etkileri vardır” diyor. Ambarkütük, bu tip egzersizleri uygularken dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle ifade ediyor: “Derin nefesle yaptığımız bu esneme hareketlerini lütfen uzun beden bırakışlarıyla yani sadece ağırlığınızı kasın üstüne bırakarak yapın. Esneme sırasında eğer ekstra itişler yaparsak kasta esneme yerine gerginlik yaratabiliriz. Esneme-germe egzersizlerini uygularken yavaşça pozisyon alın, uygulama sırasında kas-eklem gerilme noktasına geldiğinde (-ki bu gerilme asla acı verecek boyutta olmamalıdır) belirtilen nefes sayısı kadar sabit durun ve pozisyonunuzu bozmayın.”
NE GEREKİYOR?
Kartlarda yer alan egzersizlerin hepsi evinizde kendi başınıza yapabileceğiniz, basit aletlerle uygulanan egzersizlerden oluşuyor. İhtiyacınız olan şey sadece bir adet mini pilates topu, elastik bant ve mat…
Aytaç Özkardaş Gozzi Fotoğraflar: Ozan Kutsal
Formsante Dergisi Kasım 2011 Sayısı