Üreme sağlığı, kadınları her yaşta etkiler. Polikistik over sendromu da üremeyi etkileyen bir hastalıktır. Kadın Hastalıkları ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Pınar Yalçın Bahat, polikistik over sendromlu hastaların gebe kalıp kalamayacağı ile ilgili bilgi verdi.
POLİKİSTİK OVER SENDROMU
Polikistik over sendromu hastalığı kronik bir süreçtir. Hastalığın genetik ve epi-genetik dediğimiz dış faktörlere bağlı olabilen pek çok sebebi bulunmaktadır.
TANI NASIL KONULUR?
Polikistik over sendromu tanısı ultrason ile muayene ve hastadan alınan anamnez ile konulabilir. Laboratuvar testleriyle doğrulamak ya da uygulanacak olan tedaviyi yönlendirmek için çoğu zaman yardımcı olmaktadır.
Polikistik over tanınız varsa mutlaka bir hekiminin gözetiminde olmalısınız. Kronik bir hastalıktır, uzun dönem takibi ve tedavisi gerekmektedir. Erken yaşlarda tanı almak tedavi ve iyileşme süreci için olumlu etkileri vardır. Polikistik over tanılı hastalarda vücutta enflamatuar süreçler devam etmekte olup, bu süreci tetikleyen, ilerlemesine neden olan bazı mineral ve vitamin takviyeleri mutlaka başlanmalıdır. Sonraki dönemde çocuk sahibi olma ile ilgili sorun yaşamamak adına erken dönem tedaviye başlamak çok değerlidir.
POLİKİSTİK OVER SENDROMU TEDAVİ SÜRECİ
Hastaya uygun tedavi yöntemi seçilir. Uygun tedavi ile bu hastalıktan kurtulabilirsiniz fakat bu sürecin uzun olacağını unutmamalısınız. Özellikle hormonal disfonksiyonu düzenlemek için aromaterapi koklamaları ve enflamatuar süreçleri düzenlemek için doktorunuzun uygun gördüğü destek tedavilere başlamalısınız. 1 ay süre ile günlük yapılan aromaterapi koklamaları medikal tedavi ile birlikte kullanıldığında adet kanamalarının düzene girdiği ve hastanın uykusuzluk problemlerinin çözüldüğü görülmektedir.
POLİKİSTİK OVER SENDROMLU HASTALAR HAMİLE KALABİLİR Mİ?
Polikistik overli hastalar çoğu zaman kendiliğinden gebe kalabilmektedir. Ancak özellikle kilolu hastalar gebelik planlamadan önce mutlaka kilo vermelidir. Çünkü çoğu zaman sadece kilo vermek hastalarda gebe kalmayı sağlamaktadır. İleri evre olan hastalar mutlaka doktor kontrolünde takipler ile gebe kalmalıdır.
Özellikle hastaların beslenme düzenlerine çok dikkat etmeleri ve doktorunun tavsiye ettiği destek ürünleri kullanması çok önemlidir. Günlük pratikte hormon bozucu kimyasallardan uzak durmanız ve özellikle meyve sebze ağırlıklı beslenmeniz ve stres yönetimine yardımcı destekler almanız gebeliği kolaylaştırmakta ve hastalığın ilerlemesini engelleyebilmektedir.
HAMİLELİKTE SAÇ BOYAMAK VE LAZER EPİLASYON ZARARLI MI?
HAMİLELİK SÜRESİNCE HANGİ BİTKİSEL ÇAYLAR İÇİLEBİLİR?
HAMİLELİKTE HANGİ YİYECEKLERDEN UZAK DURULMALI?
HAMİLELİKTE HANGİ DİP BALIKLAR YENMELİ?