Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetPropolis nasıl kullanılır, ne işe yarar? Kimler propolis tüketmemeli?

    Propolis nasıl kullanılır, ne işe yarar? Kimler propolis tüketmemeli?

    -

    Arıların bitkilerin tomurcuk ve gövdelerinden topladığı reçinemsi maddeleri işlemesiyle ürettikleri, kovanı mikroplara ve dış etkenlere karşı koruyan propolis, antioksidan, antibakteriyel, antiviral, antifungal, antienflamatuar gibi 70’ten fazla faydalı özelliğiyle sağlığı korumaya destek oluyor. Peki propolis nedir? Propolisin faydaları nelerdir? Propolis nasıl kullanılır? Uzman yorumlarıyla gelin detaylarına birlikte bakalım…

    PROPOLİS NEDİR?

    Bal ve diğer arı ürünlerinin sağlığa birçok olumlu etkisi var. Bu ürünlerden biri de propolis. Propolis, arıların bitki tomurcukları ve salgılarından topladığı reçinemsi maddeleri işleyerek ürettiği bir ürün. Kovana her zaman propolis ile kaplı bir kapıdan geçerek giren arılar, bu sayede hem kendilerinin hem de kovanın hijyenini sağlıyor. Arılar, propolisi kovanı bakteri ve mantar enfeksiyonlarından korumak, böcek ve diğer hayvanların kovana girişini engellemek, peteklerdeki çatlakları onarmak ve petek gözlerinin içini dezenfekte etmek için kullanıyor.

    PROPOLİSİN FAYDALARI NELERDİR?

    Propolisin sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi bulunduğunu anlatan Erciyes Üniversitesi T. Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici, bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bu etkilerin başında antimikrobiyal, antiviral, antiinflamatuvar ve antioksidan özellikleri, bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisi, cilt hastalıkları ve yaralara karşı iyileştirici, vücudun savunma elemanlarını uyarıcı etkisi olduğunun altını çiziyor.

    Diyetisyen Ceren İşeri ise propolisin faydalarını şöyle anlatıyor:

    - Advertisement -

    SİNDİRİM SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARI

    Propolisin, parazit kaynaklı enfeksiyonlarda etkili olabileceğini gösteren bilimsel çalışmalar bulunmakta. Yine gösterdiği etkiler sebebiyle kanserden de koruyucu olabileceği düşünülmekte. Henüz deneysel aşamada olan bazı çalışmalarda ise Helicobacter pylori aktivitesine karşı etkili olabileceği ve ülserde iyileşme sağlayabileceği gözlenmekte. Kesin karar vermek için erken olsa da ilerleyen zamanda modern tıpta yer alabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

    Dikkat edilmesi gerek en önemli nokta; Türk, Bulgar, Yunan, Cezayir, Tayland gibi çok çeşitli propolis türleri olduğu ve tabii her hastalık için farklı tür ve miktarlara ihtiyaç duyulduğu… Bu yüzden tedavinize propolisi ilave etmeye karar verirseniz hekiminize mutlaka danışmalısınız.

    propolis faydaları

    AĞIZ SAĞLIĞI

    Özellikle çürük dişlerin bakteriyel çoğalmaya sebep olduğunu ve bu bakteriyel çoğalmanın ağız sağlığını bozduğunu biliyoruz. Yapılan çalışmalar, propolisin bakteriyel plak gelişimini azaltabileceğini gösteriyor. Tabi iyi bir ağız hijyenini ve eğer çürük dişiniz varsa diş hekimi ziyaretini ihmal etmemek şartıyla…

    Propolis içeren ağız bakım ürünleri kullanmak, diş kaybına sebep olabilecek diş eti hastalıklarından korunmaya yardımcı olabiliyor.

    Propolis içeren gargarların, cerrahi yaraların iyileşmesine katkıda bulunduğunu gösteren yayınlara da rastlamak mümkün.

    ONKOLOJİK TEDAVİ

    Farklı propolis türlerinin, farklı kanser tedavilerinde etkili olabileceğini gösteren çalışmalar var. Propolis bazı kanser türlerinde, kanserli hücrelerin çoğalmasını önlemeye yardımcı olabiliyor. Burada önemli olan ve mutlaka belirtilmesi gereken propolis asla sizin tedavinizin yerini tutmuyor, sadece destek amaçlı tedavinize eklenebiliyor. Doktorunuzun onayı olmadan tedavinize eklemenin, size yarardan çok zarar verebileceğini de unutmamak gerekiyor.

    YARA İYİLEŞMESİ

    Yine bazı çalışmalarda, diyabetik ayak yaralarında kullanımının tedaviyi destekleyici özelliği olduğu belirtilmekte. Tabii ki yine doktorunuza danışmak şartıyla…

    CİLT SORUNLARI

    Bazı krem ve merhemlerde kullanılmakta olan propolis antialerjik, antienflamatuar, anti-mikrobiyal etki gösterek kolajen sentezini destekliyor, yara onarımına katkıda bulunuyor. Akne tedavisinde de etkili olduğu düşünülmekte.

    PROPOLİS NASIL KULLANILIR?

    Propolis kovandan alındığında içeriğinde balmumu, kalıntı, bulaşanlar, çevresel faktörlere bağlı kirlilikler bulunur ve bu nedenle mutlaka ekstraksiyon işleminden geçirilmesi gerekir. Bu işlemde çözücü olarak etil alkol veya alkol türevi olan propilen glikol gibi taşıyıcıların kullanılması durumunda, günlük kullanım miktarlarına dikkat etmek gerekir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından propilen glikol’ün günlük kullanım miktarı, kilo başına 25 mg. ile sınırlandırılmıştır. Bu gibi çözücülerin özellikle çocuklarda kullanılması sakıncalı olabilir. Bu nedenle alkol kullanılmadan saflaştırılarak maksimum oranda etken maddeye sahip standart propolis ürünleri tercih edilmeli.”

    YİYECEK VE İÇECEKLERE KARIŞTIRIP KULLANABİLİRSİNİZ

    Alkolsüz, pratik kullanıma sahip, ambalajlı ürünlerin kullanım kolaylığını da dikkat çeken Prof. Dr. Silici, bu ürünlerin çocuk ve yetişkinlere özel olarak dozları ayarlandığı için damla saymak gerekmediğini ve doğru miktarda kullanılabildiğinin altını çiziyor. Prof. Dr. Silici, propolisin nasıl kullanılacağına dair şu bilgileri veriyor:

    “Propolisi doğrudan ya da herhangi bir yiyecek ya da içecekle karıştırarak kullanabilirsiniz. Ancak propolisin kendine has özel bir tadı ve kokusu var. Bu tat ve koku tüketimi zorlaştırabiliyor. Propolisi bal, su, meyve suyu, yoğurt, süt gibi yiyecek veya içeceklere ekleyerek daha kolay tüketilebilirsiniz.”

    ÇOCUKLAR İÇİN ALKOLSÜZ PROPOLİS KULLANILMALI

    Prof. Dr. Sibel Silici, propolisin bağışıklık sistemine sağladığı desteğin antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinden kaynaklandığını hatırlatıyor. Propolisi yetişkinlerin, yaşlıların ve dört yaş üzeri çocukların kullanabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Silici, sözlerini şöyle sürdürüyor:

    “Propolisi bağışıklığınızı desteklemek amacıyla kullanabilirsiniz. Ancak kullandığınız ürünün mutlaka denetlenmiş olduğundan emin olun. Güvenilir markaların ürünlerini tercih edin. Çocuğunuz için propolis kullanacaksanız alkolsüz olanları satın alın. Ancak suda çözünür olarak tanımlanan ürünlerin pek çoğu alkol ve türevlerini içerebiliyor. Bu nedenle propolis alırken her zaman ürünün ambalaj üzerinde yer alan içeriğini okuyun.

    PROPOLİSİ KİMLER KULLANMAMALI?

    – Arıcılık ürünlerinden herhangi birine alerjiniz varsa,
    – Astımınız varsa,
    – Ameliyata hazırlanıyorsanız,
    – Gebeyseniz,
    – Emziriyorsanız
    – Kronik bir hastalık sebebiyle ilaç kullanıyorsanız propolis konusunda dikkatli olmalı, hekiminize danışmadan kullanmamalısınız.

    Diğer taraftan, propolisin uzun sureli kullanımı alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
    Kullanılan ürünün standardizasyonu, konsantrasyonu, ihtiyaç duyduğunuz dozun doğru planlanması da sağlık açısından oldukça önemlidir.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....