FORMSANTE ÖZEL İÇERİK/
Spor yapanların ya da vücut geliştirenlerin en çok ihtiyaç duyduğu şeylerin başında gelir protein. Fakat ekstra proteine ihtiyaç duyan sporcular protein tozuna yönlenir. Peki protein tozunun zararı var mıdır? Ne kadar alınmalıdır? Merak ettiğiniz soruların yanıtını içeriğimizde bulabilirsiniz…
Protein, hiç kuşkusuz vücudumuz için gerekli olan en önemli besinlerden biridir. Protein tozu kullanımı, özellikle son yıllarda vücutlarında kas oranının hızlı artmasını isteyenlerin başvurduğu bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Serap Erden, protein tozlarının performans arttırıcı ve katkı maddeleri içerebildiğini belirterek bu katkı maddelerine karşı alerjik durumların ortaya çıkabildiğine dikkat çekiyor.
ALINAN PROTEİN MİKTARINA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR
Sporcuların normal bir bireyden daha fazla alması gereken proteini ne zaman alması gerektiğinin de önem taşıdığını vurgulayan Uzm. Dr. Ayça Serap Erden, proteinin spor sonrası alınması gerektiği uyarısında bulunarak proteinin vücut tarafından üretilemediği için dışarıdan alınmasını ve alınmakta olan oranlarına da dikkat edilmesini öneriyor.
Sydney Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, protein tozlarının kas gelişiminde etkili olsa bile genel sağlık durumu açısından zararlı olabileceğini ortaya koyuyor. Yapılan bu araştırmaya göre, protein takviyeleriyle sürekli tek tip protein alınması, kilo artışı, ruh hali değişiklikleri ve hatta daha kısa yaşam sürelerine neden olabiliyor.
Yapılan başka bir deneyde de bir grup fareye farklı miktarlarda protein tozları verildiğini aktaran Uzm. Dr. Ayça Serap Erden, normal alınması gerekenin iki katı protein tozu alanlarda obezite ve yaşam süresi kısalması gözlemlendiğini söylüyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Bu araştırmada aynı zamanda serotonin hormonunun tek öncüsü olan triptofan diğer amino asitlerle yarışması sebebiyle emilememiştir. Sonuçta ruh sağlığımız ve uyku üzerine etkileriyle mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin eksikliği ortaya çıkmaktadır. Çalışmada fazla miktarda protein tozu alan farelerin yaşam süresinin kısalmasının sebebinin; serotonin azlığı ile iştahı artan farelerin obezleşmesi olduğu söylenmiştir.”
PROTEİN TOZU- DEPRESYON İLİŞKİSİ
Depresyon tedavisinde serotonin geri alım inhibitörü ilaçlar kullanılmaktadır. Serotonin eksikliği stres ve düşük karbonhidrat alındığında görülüyor. Depresyondayken kan şekerini yükseltmeye çalışmamızın (yoğun karbonhidrat tüketimi tatlı çikolata vb.) altında aslında serotonini arttırma içgüdüsü bulunuyor. Serotonini arttıran bir diğer faktör de kadınlık hormonu östrojen, mensturasyon dönemlerindeki östrojen düşüşü de aşırı tatlı yeme ataklarını bu sebeple tetikliyor. Sonuç olarak her şeyin fazlası zarardır. Sporcuların kullandıkları protein tozlarını da zamanlama ve miktara dikkat ederek profesyonel kimselerce takiple alınması gerekiyor.
Yine unutmamalı ki, aşırı protein tozu bağırsakta emilemediğinden ishale sebep olabilir, kalsiyumu eksilterek kemik erimesine yol açabilir.