Vücut tarafından daha iyi emilebilmeleri için vitamin ve mineralleri alırken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. İşte vitamin tüketimiyle ilgili birkaç püf noktası:
– Genel olarak vitaminler kahvaltıdan sonra tok karnına alınmalı. Ancak B grubu vitaminleri alırken buna daha da fazla dikkat etmek gerekiyor. Çünkü B grubu vitaminler aç karnına alındığında mide bulantısı yapabiliyorlar.
– Çinko vücut tarafından gece daha iyi emiliyor.
– C vitamini akşam alınırsa uykusuzluğa neden olabiliyor.
– Vitaminlerin vücut tarafından daha iyi emilebilmesi için yağda çözünen A, E, D ve K vitaminlerini yağ içeren besinlerle birlikte alabilirsiniz. Suda çözünen diğer vitaminleri ise herhangi bir gıdayla birlikte tüketebilirsiniz.
B vitamini alın kariyerinizde yükselin
Özellikle yüksek stres altında çalışan kişiler için stresle başa çıkabilmek kariyerlerinde ilerlemeleri noktasında önem taşıyor. Çünkü şirket yönetimleri, stres altında bocalayan kişilere daha fazla sorumluluk vermekten kaçınıyor. İşte böyle bir durumda yeterli oranda B vitamini almak size yardımcı olabilir. B grubu vitaminler metabolizma fonksiyonlarının düzenlenmesine destek oluyor. Ayrıca, stres ve depresyonla başa çıkmanıza yardımcı oluyor. B grubu vitaminleri meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler, baklagiller, tam tahıllar, ton balığı, yumurta ve süt ürünlerinden alabilirsiniz. Veya doktorunuza ya da diyet uzmanınıza B kompleks vitamine ihtiyacınız olup olmadığını danışabilirsiniz.
Son kullanma tarihine dikkat
Unutmayın, bütün vitamin takviyesi paketlerinde son kullanma tarihi bulunuyor. Vitamin alırken mutlaka son kullanma tarihlerini kontrol edin. Son kullanma tarihi bulunmayan ya da tarihi geçmiş ürünleri satın almayın.
Nasıl daha fazla vitamin tüketebilirim?
1- Doğal şeyler yiyin. Canlı besinlerden aldığınız vitaminlerin haplardan aldığınızdan daha efektif olduğunu bilim adamları da söylüyor. Kabuklu yemişler, tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler harika vitamin kaynaklarıdır.
2- Kalori-vitamin orantısını gözetin. Önemli olan sadece ne kadar çok vitamin aldığınız değil, bu vitaminleri ne kadar kalori karşılığında aldığınız. 1000 kalorilik bir yiyecekten çok az yaşamsal besin maddesi alabileceğiniz gibi, 100 kalorilik bir yeşil salatadan onlarca farklı vitamin alabilirsiniz.
3- Rafine yiyeceklerden olabildiğince uzak durun. Beyaz un yerine tam buğday ununu, pirinç yerine bulguru ya da kahverengi pirinci tercih edin. Trans ya da doymuş yağları diyetinizden uzaklaştırıp zeytinyağına, kabuklu yemişlere ve tohumlara yönelin.
Formsante Dergisi Mayıs 2011 Sayısı