Diğer
    Ana SayfaBebekRaşitizm (Rikets) belirtileri, nedenleri ve yenidoğan dönemi

    Raşitizm (Rikets) belirtileri, nedenleri ve yenidoğan dönemi

    -

    Rikets (Raşitizm) nedir? Yenidoğan bebeklerde raşitizm neden görülür? Raşitizmin belirtileri nelerdir? Çocuklarda kemik hastalıkları Rikets (raşitizm) konusuyla ilgili Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Boyraz önemli açıklamalarda bulundu.

    RİKETS (RAŞİTİZM) NEDİR?

    RİKETS; çocukluk çağında görülen bir kemik hastalığı olup özellikle uzun kemiklerin epifiz dediğimiz uç kısımlarında mineralizasyon eksikliğine bağlı genişlemeler, erimeler ve şekil bozukluğu ile kendini gösterir. Eskiden bu hastalığa halk arasında raşitizm de denirdi.

    RİKETS YENİDOĞAN DÖNEMİNDE NEDEN OLUR?

    Riketsin en önemli oluşma nedeni özellikle yenidoğan döneminde Vitamin-D alımının olmaması ya da eksik olmasıdır. Bilindiği üzere yenidoğan döneminde eğer çocuğumuz normal zamanında ve normal kiloda doğdu ise 15. günden sonra günde 400 Ünite Vitamin-D vermemiz gerekir. Bu da günde 3 damla D-Vit. vermeyi gerektirir. Eğer çocuğumuz anne sütü yeterince alıyorsa bütün vitaminleri de yeterince alıyor demektir. Ancak sadece D-Vit. yetersiz kalır ki bu yüzden ek olarak günde 3 damla verilmesi şarttır. Eğer bu ilacı anne sütü aldığı sürece düzgün verirsek ve çocuğumuzun güneş ışığından da yeterli miktarda faydalanmasını sağlarsak rikets görülme şansını çok azaltmış oluruz.

    RİKETS KİMLERDE GÖRÜLÜR?

    Türkiye’de rikets 3 yaş altı çocuklarda yaklaşık %6 oranında görülmektedir. Yukarıda da belirttiğim gibi, gün ışığından yeterince yararlandırılmayan süt çocukları, D-Vitamini proflaksisi almayan bebekler bu konuda en riskli grubu oluştururlar.

    RAŞİTİZM (RİKETS) BELİRTİLERİ

    Riketsli bir çocukta klinik olarak görülebilecek bulgular şunlardır:

    - Advertisement -

    1) Bıngıldağın büyük olması, geç kapanması ya da kapanmaması

    2) El bileklerinin normalden geniş olması

    3) Kafasının arka tarafının elle bastırıldığında pin-pon topu gibi çökmesi

    4) Kaslarda zayıflık, kemik ağrıları

    5) Çocuk yürümeye başladıktan sonra bacaklarda içe doğru eğilme

    6) Diş çıkmasında gecikme

    YÜKSEK FAKTÖRLÜ GÜNEŞ KREMLERİNE DİKKAT!

    Son yıllarda çocuklarda rikets gelişmesinin en önemli sebeplerinden biri de bilinçsizce kullanılan koruma faktörü yüksek vücut kremleridir.  Hamilelik döneminde güneş ışığından yeterince faydalanmayan anneler eğer güneşe çıkarken bir de bu yüksek koruma faktörlü vücut kremlerinden de kullanmışlarsa, daha anne karnında iken çocuğunda rikets başlayacaktır.

    Keza aynı şekilde doğumdan sonra çocuğunu güneş ışığına çıkaran anneler eğer çocuğa bu tür kremleri sürüp güneşe çıkartırlarsa güneşin hiçbir faydası olmayacaktır ve iyilik yerine kötülük yapmış olacaklardır. Onun için bizim önerimiz, çocuğumuzu en az yarım saat indirekt olarak güneşte tutmak ve daha sonra bu koruyucu kremleri sürmektir.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz