Diğer
    Ana SayfaYazarClara Seren AmramRenklerin ve tatların uyumlu birleşimi

    Renklerin ve tatların uyumlu birleşimi

    -

    Sanki daha geçen gün yeni bir yıla girmenin coşkusunu yaşadık ama takvimler şubat ayına başladığımızı gösteriyor… Gerçekten vakit çok çabuk geçiyor!

    Siz sevgili okurlarımla bu köşede buluşmanın gurur ve mutluluğunu yaşamaya başladığım gün tam bir yıl geride kaldı. Favori dergim Formsanté’de ilk yazım yine bir şubat ayında çıkmıştı. Şubat ayı, içinde Sevgililer Günü’nü barındırdığından benim için özeldir. “Sevgi”, “hayat” ile eş değer bir anlam taşır ve bu, yalnızca iki insan arasında yaşanan romantik sevgiyle sınırlı kalmamalıdır. Kendimize -çünkü kendimizi sevip onurlandırmazsak bu başkalarına olan duygu ve davranışlarımızı da olumsuz etkileyecektir-, diğer insanlara, hatta tüm canlılara sevgi ile yaklaşmamız yaşamımıza anlam ve ahenk katacaktır. Ben de sizlere olan sevgimi ifade etmek için bu ayın sembolizmini bir fırsat olarak görüyorum. 

    26022014 clara112 ayrı yazıda sizlerle değişik renklerin özelliklerini, barındırdıkları enerjileri ve hayatımızı nasıl etkilediklerini paylaştım. O renkleri en iyi temsil eden besinlerden oluşan birçok tarifi de size sundum. Umarım bunların çoğunu denediniz, aileniz ve arkadaşlarınız için hazırladığınızda da beğeni kazandınız. Aranızdan bana gelen Clarita’s Way felsefesinin hayatına lezzet, pratiklik ve sağlık katmış olduğunu duyuranların olumlu yorum ve mesajları, amacımın hedefine ulaştığını bana hissettirdi. Tabiat Ana’nın hediyelerini koruyup keyfini sürmeyi, temiz nefes almayı, hepimizin hakkı olduğu şekilde sağlıklı yemek yemeyi ve düşünmeyi hatırlatmak için çıktığım yolda bana ilham ve şevk veriyorsunuz.

    Doğadaki her şeyin bir rengi, bir anlamı ve bir amacı vardır. Her rengin de bir niteliği, bir var olma sebebi ve bizlere vereceği bir armağanı vardır. Verimli topraklardan bizlere mahsuller, bitkiler, ağaçlar ve çiçekler gelir. Her şey ilk önce topraktaki tohumundan yetişir ve köklerini soğuk karanlık diplere salarak hayat veren suyu ve besinleri bulur.

    - Advertisement -

    26022014 clara2Eğer ebeveyn iseniz, çocuklarınızı doğru şeyleri yemeye motive etmeniz elzem ama bunu onları zorlayarak değil, aksine, onlara faydalı besinlerin ne kadar eğlenceli, çekici ve lezzetli olabileceğini göstererek yapmalısınız. Bu sayede, çocuklarınızın sağlıklı bireyler olarak yetişmesinde en önemli adımı atmış olursunuz. Bu noktada onları çeşitli doğal besinlerle tanıştırmak tamamen bize kalmıştır. Doğal olan doğru olandır. Üretici firmaların rafine edilmiş ürünleri  birçok pazarlama tekniğiyle bilinçaltımıza yerleştirme peşinde oldukları bu devirde onlara direnmeniz, kendinizin ve çocuklarınızın bedenlerini rafine edilmemiş, gökkuşağının tüm renklerini temsil eden doğal besinlerle beslenmeniz ilerleyen yıllarda da size ve sevdiklerinize zindelik, dinçlik ve sağlık kazandıracaktır. Bu da hem size hem çocuklarınıza birçok kez şükür kaynağı olacaktır…

    Fransızca’da bir deyim vardır: “L’union fait la force.” Anlamı, “Birlik, kuvvet  yaratır”. Bu yazımda, öncekilerden farklı olarak birden fazla renkleri buluşturan iki tarif paylaşmak istiyorum. Birinde, kırmızı ve yeşilin zengin tonlarını taşıyan çeri domatesler ile dolmalık biberler, diğerinde ise brokoli ve müzmin bekar kuzeni karnabahar, aynı tabakta koyu yeşil ile bejin muhteşem uyumu ile karşınıza gelecek. Kolayca hazırlayacağınız bir sos ya da biberlerle renk ve lezzet paletini genişletebilirsiniz.

    Deneyince siz de değik renkli, kıvamlı ve lezzetlerle dolu sebzelerin bir araya geldiklerinde sadece görsel anlamda değil tüm duyulara hitap eden muhteşem bir sinerji yarattıklarını fark edeceksiniz. Bu bana biraz da tek enstrümanla çalınan bir melodinin sadece bir enstrümanın daha katılmasıyla nasıl daha da canlandığını, güç kazandığını anımsatır. Renklerin ve tatların uyumlu bileimi de onları birçok boyutta daha zenginleştirir.

     

    26022014 clara3ÜÇ RENKLİ BROKOLİ ve KARNABAHAR

    Malzemeler

    Sarı sos için

    * 10 adet doğal yaprak kayısı

    * 10 adet doğal kurutulmuş sarı erik

    * 1 bardak su

    * 2 yemek kaşığı beyaz veya kırmızı üzüm sirkesi

    * 2 yemek kaşığı zeytinyağı

    * Yarım çay kaşığı tuz

    * 1 yemek kaşığı esmer şeker

    * 1 yemek kaşığı Dijon hardalı

    Hazırlanışı

    Kuru kayısıları ve kuru erikleri bir bardak suda yumuşayana kadar 10-15 dakika pişirin. Soğumaya bırakın. Çekirdeklerini çıkartın ve blender’den geçirip püre haline getirin. Zeytinyağı, sirke, şeker, tuz ekleyerek keskin nefis bir sos hazırlayın.

    Brokoli ve karnabahar için malzemeler

    * Yarım kg çok taze yeşil brokoli ve yarım kg karnabahar (yaprakları alınmış)

    * Yarım çay kaşığı tuz

    Hazırlanışı

    Brokoli ve karnabaharı ayrı ayrı iki tencerede pişirin. Buharda pişerse daha iyi olur. 2-3 dakika buharda pişirip daha sonra çok soğuk suya atarak doğal renklerini korumalarını sağlayın. Artık kullanıma hazırlar. Bir servis tabağında bir araya getirin ve kaşık yardımıyla her birinin üzerine sos dökün. Dilerseniz tabağı süslemek için yarım limon ve yarım lime yarısını alıp içlerini boşaltın, brokolileri limon kabuklarının içine, karnabaharları da lime kabuklarının içine koyarak güzel bir kontrast elde edebilirsiniz. Üzerine döktüğünüz sostan arta kalanını sos kasesinde servis edin. 

    Afiyet olsun!

     

    26022014 clara4İKİ RENK ÇERİ DOMATESLİ ÜÇ RENK DOLMALIK BİBER

    Üç farklı biber birleşerek nefis bir rengarenk yemek oluştururlar! Bu göz alıcı yemeğin ne denli C Vitamini dolu olduğunu bir bilseniz!.. Üç renkli biberlerimizi ortadan keserek kayık şekli veriyoruz, içlerini iki renkli çeri domates, biraz sarımsak ve zeytinyağı ile doldurup fırına atıyoruz. Bir süre sonra domates ve tatlı biberlerimiz yumuşamaya başladığında birbirine karışan farklı sularına, sarımsak ve zeytinyağı da kendi eşsiz tatlarını katıyor… Gerçek bir lezzet, hepsini yemek isteyeceksiniz!

    Malzemeler

    * 1 kırmızı, 1 sarı ve 1 yeşil dolmalık biber (ortadan ikiye kesilmiş)

    * 3 yemek kaşığı zeytinyağı

    * Yarım çay kaşığı tuz

    * Yarım çay kaşığı karabiber

    * 3 diş sarımsak, rendelenmiş

    * 18 adet karışık renkte çeri domates (kırmızı ve sarı)

    Hazırlanışı

    Zeytinyağı, tuz, karabiber ve sarımsağı karıştırarak sosu hazırlayın.

    Biberlerin yarım kısımlarını fırın tepsisine dizin. Her birine altı tane çeri domates koyup üzerine sosunu dökün.

    150°C fırında 30 dakika pişirin. Afiyet olsun!

    Üzerini kıyılmış maydanoz, fesleğen veya dereotu ile süsleyebilirsiniz. Tercih size kalmış!

    Not: Bir parça kepekli ekmeği bu enfes yemeğin suyuna bandırmaktan sakın utanmayın…

     

    Afiyet olsun. Bana her zaman Twitter’dan @claritasway adresinden ulaşabilirsiniz.

     

    Formsanté Dergisi Şubat 2014 sayısı

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz