Renkli ve güçlü bir salata için 6 besin

Salata deyip geçmeyin. Yüksek ve kaliteli besin değerlerine sahip bir kase salata ile gücünüze güç katabilirsiniz!

Renkli ve güçlü bir salata içine ekleyebileceğiniz 6 besin:

  • Avokado
  • Soya filizi
  • Ispanak
  • Nar
  • Siyez bulguru
  • Kabak çekirdeği içi

Sade, az malzemeli, bazen yavan ve tatsız bir salatayla doymaya çalışmak ne kadar keyif verebilir ki? Diyette ya da özel bir beslenme planında bile olsanız, sunum ve içerik her zaman önemlidir. Ayrıca sağlıklı bir porsiyonun kaliteli yağ ve karbonhidratlardan oluşması da diğer önemli bir detay… Şimdi sizi salata tabağınız ya da kaseniz konusunda biraz sınırların dışına çıkmaya davet ediyoruz. Besin değerleri güçlü, vitamin ve mineral açısından zengin, doyurucu gıdalarla dolu salatanızı yerken sıkılmayacak, hem gözleriniz hem de damağınız bayram havası yaşayacak. Kim demiş salatayla doyulmaz diye?

AVOKADO

Tekli doymamış yağ asidinden zengin avokado, neredeyse her salatada olmalı! Belki tadıyla aranız iyi olmayabilir ama B5, B6, C, E ve K vitaminlerinden zengin, antioksidan deposu avokadoya bir şans vermeye değer! 100 g avokadonun yaklaşık yüzde 25’lik kısmını lifler oluşturuyor. Bu sayede sindirim sistemini rahatlatıcı etki gösteriyor ve bağırsaklardaki yararlı bakterilere de fayda sağlıyor.

SOYA FİLİZİ

Bitkisel protein kaynağından zengin soya filizi, çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebiliyor. Soya fasulyesi kadar yüksek besin değerine sahip bu sebze, içeriğinde bulunan antikanserojen maddeler ve folik asit ile kansere karşı koruma gösteriyor. Yüksek lif içeriği nedeniyle, doyurucu etkide bulunuyor. Kolesterolü düşürüyor ve kalbin daha iyi çalışmasını sağlıyor.

ISPANAK

Temel Reis’in kulakları çınlasın! Çünkü bir nesile ıspanağı sevdiren Temel Reis’in gücü bu sebzeden geliyordu. Güçlü bir C vitamini deposu olan bu yeşil yapraklar; aynı zamanda B ve K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum ile demirden bir hayli zengin. Metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahip ıspanak, kansere karşı gelmenin en sağlıklı ve lezzetli yollarından biri. Farklı yeşilliklerle bir araya geldiğinde lezzetli bir uyum yakalayan ıspanağı ister çiğ ister haşlayarak salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

NAR

Narda on bardak yeşil çaya ve dört bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunuyor. Cildi koruyan nar, cilt enfeksiyonlarına karşı koruyucu kalkan görevi görüyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hastalıklara karşı vücudu koruyor. Enerji verirken yorgunluğu gideriyor. Kalbi koruyucu etkisi olan nar, tansiyonu da düzenliyor. İdrar söktürücü etkisiyle toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.

SİYEZ BULGURU

Enerji demek karbonhidrat demek… Ama kalitelisi olsun lütfen. Mesela siyez bulguru! Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız bu enerji kaynağı, posa ve lif açısından da çok zengin. Antioksidan içeriğiyle hücre onarımına yardımcı oluyor ve yaşlanma belirtilerine karşı geliyor. Doymamış yağ içerdiğinden oldukça sağlıklı diyebiliriz! Ayrıca emziren annelerde sütü arttırmaya da katkıda bulunuyor. Salatanıza haşlanmış olarak ilave edebilirsiniz.

KABAK ÇEKİRDEĞİ İÇİ

Biraz da süs gerek… Ama bu süsün de besin değeri en az diğerleri kadar iyi olmalı. Kabak çekirdeği içiyle salatanızın son dokunuşunu yaparak biraz hareketlendirebilirsiniz. Güçlü bağışıklık sistemi, göz ve cilt sağlığı için önem teşkil eden çinkoyu bünyesinde barındıran bu çekirdeği, yüksek kalorisi nedeniyle dikkatli tüketin. “Nasıl olsa salataya eklenecek” diye bol keseden koymayın!

Yazı: Elif Gürsoy

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here