Kadınlarda görülen kanser türlerinde ilk sırayı alan meme kanseri, erken tanı yöntemlerinin ve tedavi seçeneklerinin çeşitliliği sayesinde kişiye özel uygulamalarla tedavi edilebilir bir hastalık haline geldi. Yeter ki 35 yaşından itibaren rutin kontrollerinizi aksatmayın…
Türkiye’de her 12 kadından birinde yaşamının herhangi bir döneminde meme kanseri görülme riski bulunuyor. Bu kadar sık rastlanmasına rağmen çok erken teşhis edilen meme tümörlerinde yüzde yüz tedavi sağlanabiliyor. Ancak burada biz kadınlara çok iş düşüyor. Ailede meme kanseri öyküsü yoksa 35 yaşından itibaren, varsa meme kanseri saptanan aile bireyinin yaşından 5 yıl önce taramalara başlamak gerekiyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Uras, günümüzde meme kanseri üzerinde çalışan cerrahların bir yandan onkolojik prensiplere uygun olarak ameliyat yaparken diğer yandan da kadınların memelerini korumak için gayret gösterdiklerini ve korumanın mümkün olmadığı durumlarda ise meme rekonstrüksiyonunu devreye soktuklarını belirtiyor. “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” olan ekim ayında Prof. Dr. Cihan Uras’a kadınların meme kanseri hakkında bilmesi gereken her şeyi sorduk.
Meme kanserini diğer kanser türlerinden ayıran nedir?
Meme kanseri, görülme sıklığı açısından kadınlarda birinci sırada, genel nüfusta ise akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Yapılan araştırmalar, ABD’de 8-10 kadından birinde, ülkemizde ise 12 kadından birinde yaşam boyu meme kanseri gelişme riski bulunduğunu gösteriyor. Günümüzde meme kanserinin tedavisinde meydana gelen önemli gelişmeler, bu hastalığın tedavisinin kişiye özel olarak gerçekleştirilmesini ve çok başarılı sonuçlar alınmasını sağlıyor. Hem erken tanı imkanı olması hem de tedavi seçeneklerinin artması sayesinde meme kanserinin artık ‘tedavi edilebilir bir hastalık’ olduğunu söyleyebiliriz.
Kendi kendine muayene ne zaman ve nasıl yapılıyor?
Adet görmeye devam eden kadınların her adet döneminin bitiminden sonraki bir iki gün içinde, menopoz dönemindeki kadınların ise her ayın aynı günü kendi kendilerini muayene etmelerini öneriyoruz. Muayenenin püf noktasını, memeyi sıkarak değil bastırarak yapmak oluşturuyor. Muayenenizi banyo sırasında göğüsler sabunluyken ya da yatakta sırt üstü yatarken yapabilirsiniz. Muayene edeceğiniz taraftaki elinizi yukarı kaldırın, diğer elin iç yüzü ile bastırarak memenin, elinizle göğüs duvarı arasında sıkışmasını sağlayın. Devamı diğer sayfada