Diğer
    Ana SayfaSağlıkRiskin farkında olun meme kanseri ile tanışmayın

    Riskin farkında olun meme kanseri ile tanışmayın

    -

    Erken tanı için hangi yöntemlerden yararlanılıyor?
    Erken tanı hayat kurtarıyor. Bu nedenle de tarama programları risk faktörlerine göre değişiklik gösteriyor. Standart bir kadında taramaya 35 yaşında başlıyoruz; ilk mamografi çekiliyor, ayrıca her yıl doktor muayenesi ve her ay kendi kendine muayene öneriliyor. 40 yaşından sonra iki yılda bir mamografi, her yıl muayene ve her ay kendi kendini muayene, 50 yaşından sonra ise yılda bir mamografi ve muayene ile her ay kendi kendine muayene yapmak gerekiyor. Eğer kadın riskli grupta ise tarama programları öne çekiliyor. Örneğin ailesinde meme kanseri öyküsü olanlarda en genç meme kanserli aile bireyinin yaşından beş yaş önce tarama programlarına başlanıyor. Ancak bu yaş 30’un altındaysa doktorun çok gerekli gördüğü durumlar dışında taramada mamografi kullanılmıyor, çünkü bu dönemde meme radyasyonu çok fazla alıyor ve meme dokusu yoğun olduğu için mamografinin tanısal değeri azalıyor.

    Kimler daha fazla risk altında bulunuyor?
    30 yaşın altında doğum yapmak riski azaltırken, 30 yaşından sonra doğum yapmak ise artırıyor. Özellikle gelişme döneminde (10-20 yaş arası) akciğer hastalıkları nedeniyle sık akciğer filmi çektiren ve göğüs duvarına fazla radyasyon alanlar, çok fazla hormon ilacı kullananlar, normal kilosunun üzerinde olanlar, alkol ve sigara tüketenler ve en önemlisi ailesinde meme kanseri öyküsü olanlar daha fazla risk altında bulunuyor. Ailede meme kanseri sayısının artması, kanserin iki taraflı görülmesi de riski artırıyor. Daha önce meme kanseri geçirmiş olmak da ikincil kanser ihtimalini ortaya çıkarıyor. Doğum kontrol hapının meme kanseri üzerindeki etkisi halen tartışmalı olsa da uzun dönem kullanımlarda göreceli riskin, kullanmayanlara göre biraz daha arttığı yönünde görüşler bulunuyor. Süt vermenin koruyucu etkisi olduğu söylenmekle birlikte bu konu henüz tam kanıtlanmış değil.

    En önemli belirti kitle oluşumu Memedeki tümörün diğer belirtileri nelerdir?
    En önemli belirti kitle oluşumu… Bunun dışında meme başından akıntı, meme başının içeri çekilmesi, meme başında çukurlaşma, memenin şeklinin bozulması, memede büyüme, meme damarlarında belirginleşme, meme cildinde kızarıklık, portakal kabuğu görünümü, sertlikler, yaralar, meme başında egzama tarzında kabuklu lezyonlar ve koltuk altında şişlikler görülebiliyor. Memeden gelen akıntı kanlı ve sulu ise, özellikle tek bir memeden ve o memenin tek kanalından geliyorsa bu durum içeride bir hastalık olduğunu gösteriyor. Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz