Diğer
    Ana SayfaSağlıkRitim bozuklukları tanısında akıllı saatlerin önemi

    Ritim bozuklukları tanısında akıllı saatlerin önemi

    -

    Teknoloji ilerledikçe teknolojik aletler hayatımızda daha fazla yer almaya, hatta hayatımızı yönlendirmeye başladı. Belki de gelişmesi en çok takip edilen teknoloji aletleri akıllı telefonlardır. Sağlık verilerini depolama özellikleri ve ipuçları vermesi akıllı telefonları hayatımızın bir parçası haline getirdi. Telefondan sonra en hızlı akıllanan aletler ise akıllı saatler oldu. Özellikle kalp şeridi dediğimiz EKG kaydı alması ritim bozuklukları tanısında çok önemli faydalar sağlamaktadır.

    AKILLI SAATLER İLE EKG KAYITLARI ALINABİLİYOR

    Hastaların doktora en sık başvuru şikayetlerinden biri çarpıntıdır. Çarpıntı konusuna yaklaşımdaki en büyük zorluklardan biri bu yakınmaların hastalarda her zaman olmadığı zamanlardır. Polikliniğe bir hasta çarpıntı şikâyeti ile başvurduğunda eğer o esnada çarpıntısı yoksa ritim bozukluğunu yakalamak zorlaşmaktadır. Holter cihazları ile 24 saat ve daha fazla süreli kayıtlarla gizli var olan ritim bozukluğunu yakalamak kimi zaman güçtür. Hal böyle olunca akıllı saatlerde EKG kayıtları alma özelliği sayesinde çarpıntı anındaki ritimleri yakalayabilme şansımız olabilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken ise şudur; akıllı saatlerin kayıt olarak aldığı EKG’ler yüzde yüz doğru sonuç vermemektedir. Yine de çok kıymetli bilgiler sağlayabildiği gerçeği görmezden gelinmemeli. Kardiyoloji alanında ritim kılavuzlarında bile yeri konuşulur hale gelen ve her geçen gün daha da geliştirilen bir teknolojiden bahsediyoruz.

    RİTİMLERİ ANINDA YAKALAMAK GEREKİR

    Örneğin haftada 1-2 veya ayda 1-2 defa çarpıntıları olan bir hastayı hastanede tetkik ettiğimizde yakınmaları sık olmadığı için bir sonuca ulaşamayabiliriz. Önemli olan ritimleri olay anında yakalamaktır. Akıllı saat önerisinde bulunduğumuzda ise hasta çarpıntı anındaki EKG kayıtlarını doktora getirip gösterebilir. Bu kayıtlarda ritim bozukluğu şüphesi olursa veya ritim bozukluğu gerçekten saptanırsa hastaya daha uzun süreli holter takılarak bu bulguların doğrulanması gereklidir.

    Onlarca çeşit ritim bozukluğu tanısı bulunmaktadır. Kimisi oldukça masum ritim bozuklukları olup ilaçsız sadece takip edilirken, kimisi ise beyne pıhtı atarak felç riski yaratmaktadır. Bu nedenle tehlikeli ritim bozukluğunun tanısını koymak oldukça önemlidir. Diğer yandan her çarpıntı şikâyeti olan hastaya ritim bozukluğu acaba var mı diye tanı için tetkik üzerine tetkik de istemiyoruz. Hastadan hastaya farklı stratejilerle yaklaşabiliyoruz. Burada önemli olan hayati tehlikesi olan ritim bozukluklarını ortaya çıkarmak ve tedavi etmektir.

    AKILLI SAATLERİN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI VAR

    Spor yaparken veya gece uykudayken yakınmalarımızı doğru tarif edemeyebiliriz. Böyle anlardaki ritimlerimizi kaydedebiliyor olması akıllı saatler adına bir avantajdır. Diğer yandan kayıtlara bağlı elektriksel parazitler nedeniyle doğru kayıt alamayabilmesi ise bir dezavantajdır. Sonuç olarak hayatımızda sağlık alanında bir şekilde entegre olarak akıllı saatler ve akıllı telefonlar faydalı bilgiler sağlamaktadır. Teknoloji her alanda bu kadar hayatımızda yer alırken sağlık alanının bundan uzak kalması zaten akıllıca olmazdı!



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....