Diğer
    Ana SayfaSağlıkRobot Da Vinci'yi ameliyathanede izledik: Uzaktan kumandayla amelİyat!

    Robot Da Vinci’yi ameliyathanede izledik: Uzaktan kumandayla amelİyat!

    -

    Kalp hastalıklarında, üroloji, genel cerrahi ve kadın doğum gibi dallarda rahatlıkla robotik cerrahiden yararlanılabiliyor. Ameliyatın robot yardımıyla küçük kesilerle yapılabilmesi hem yüksek maliyetleri düşürüyor hem de hastanın iyileşme sürecini hızlandırıyor. Robotik cerrahinin kullanıldığı ameliyatlardan birini sizler için izledik ve görüntüledik…

    Bir zamanlar bilimkurgu filmlerinin soğuk aktörleri olan robotlar hayatımızın pek çok alanına olduğu gibi sağlığa da girdi. Dünyanın pek çok ülkesinde özellikle kalp damar cerrahisinde uzmanlar robotlardan yardım alıyor. "Robotik cerrahi" adı verilen bu yeni dönem 1990'lardan beri hayatımızda. Gerek hastaları gerekse genel cerrahları çok heyecanlandıran bu robotlardan dünya genelinde 340 adet civarında bulunuyor. Bunların 280'i ABD'de, diğerleri ise Avrupa, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Türkiye'de kullanılıyor. Robotik cerrahide amaç, operasyonun hastaların normal aktivitelerine ve iş yaşamlarına daha çabuk dönebilmelerini sağlamak. Sadece birer santimlik kesilerle gerçekleştirilmesi sayesinde bu mümkün olabiliyor. En büyük avantajlarından biri, özellikle açık kalp ameliyatlarında göğüslerinde baştan aşağı bir ameliyat izi istemeyen hastaların, daha az kesi izi sayesinde psikolojik yönden rahatlamaları.
    Robotik cerrahiden en sık kalp damar cerrahisinde yararlanılıyor ama her hastaya da uygulanamıyor. Halen kalp hastalıklarının yüzde 90'ı yine açık kalp ameliyatıyla gerçekleştiriliyor.

    Üroloji, genel cerrahi ve kadın doğum gibi dallarda da robotik cerrahi kullanım alanı buluyor. Yöntemin dezavantajları da olduğunu söylemeliyiz. Yüksek maliyet ve ameliyatların, açık kalp cerrahisine oranla daha uzun sürmesi en önemli dezavantajlar. Kulaktan kulağa, bu robotların gelecekte, tıpkı filmlerde olduğu gibi cerrahların yerini alacağı söyleniyor ama konuştuğumuz uzmanlar o günlerin daha çok uzakta olduğu konusunda hemfikir. Onlara göre robotlar hiçbir zaman bir cerrahın yerini tutamaz!
    Avantaj ve dezavantaj sözkonusu olduğunda uzmanların görüş ayrılığına düşmeleri gayet normal. Nitekim bazı uzmanlar robotik cerrahinin hem hastaya hem de cerrahlara pek çok yarar sağladığını savunurken, bazıları ise yöntemin açık ameliyatlardan önemli bir üstünlüğe sahip olmadığını savunuyor. Bir robotik cerrahi ameliyatını sizin için izledik ve görüntüledik. Ancak öncesinde sistemin nasıl işlediği hakkında biraz bilgi verelim.

    Devamı 2006 nisan sayımızda…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz