Tedavi edilmediği zaman eklemlerde kalıcı fonksiyon kayıplarına yol açabilen Romatoid Artrit’in belirtilerini erken fark edenlerin tedavi süreci daha kısa ve başarılı geçiyor.
Eklemlerde kronik iltihaba neden olan, göz ve akciğer tutulumu yapabilen, tedavi edilmediği zaman eklemlerde şekil bozukluğu ve fonksiyon kaybına neden olan Romatoid Artrit (RA), kadınlarda daha fazla görülüyor. Otoimmün bir hastalık olan RA, bağışıklık sisteminin bir yanlış anlama sonucu kendi organ ve dokularına saldırmasıyla ortaya çıkıyor. Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uzman Dr. Özgür Mollaoğlu, diğer otoimmün hastalıklar gibi RA’nın da neden oluştuğunun tam olarak bilinmediğini, ancak genetik faktörlerin kimyasal ya da mikrobik çevresel etkenlerin, hormonların ve sigara içiminin tetikleyici olduğunu belirtiyor.
RA kimlerde daha sık görülüyor?
Belli bir risk grubu bulunmuyor ancak kadınlarda daha fazla görüldüğü biliniyor. Ailede benzer hastalığı ya da otoimmün (bağışıklık sistemiyle ilgili) hastalığı bulunanlar, kendisinde başka bir otoimmün hastalığı olanlar daha fazla risk altında yer alıyor. Sigara içmek, RA riskini 1.5-2.5 kat artırıyor.
RA’nın kadınlarda daha fazla görülme nedeni nedir?
Kadınlarda otoimmün hastalıkların, dolayısıyla RA’nın neden daha sık görüldüğü net olarak bilinmiyor ama birtakım teoriler öne sürülüyor. Birçok araştırmacı, kadınların bağışıklık sistemlerinin uyaranlara daha fazla tepki verdiğini ve inflamasyon (iltihap) sürecinin daha şiddetli olduğunu düşünüyor. Bir diğer teori ise hormonal etkiler… Hormonal değişimlerin etkili olduğu gebelik, menstruasyon dönemlerinde RA ve benzeri otoimmün hastalıklarda alevlenmeler görülüyor. Menopoz sonrasında hastalığın başlama sıklığı erkeklerle aynı orana iniyor. RA, erken çocukluk çağından geç yaşa kadar ortaya çıkabiliyor ancak en sık görülen başlangıç yaşı 30-50 yaş aralığı oluyor.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
● RA tedaviyle ya da kendiliğinden sessiz bir döneme girebiliyor. Bu dönem aylar, hatta yıllar sürebiliyor ve bu süreçte hasta çok rahat oluyor. Zaman zaman ise alevli dönemler yaşanabiliyor.
● RA hastalarının tedavilerine düzenli olarak devam etmeleri önem taşıyor. Kronik bir süreç olduğundan tedavinin ve kontrollerin aksatılmaması gerekiyor. RA hastalarında koroner kalp hastalıkları ve bazı enfeksiyonlar daha sık görülüyor. Bazı lenf sistemi kanserlerine de daha sık rastlanıyor.
RA’yı önlemek mümkün mü?
Hastalığın sebebi tam olarak bilinmediği için ortaya çıkmasını engellemek de mümkün olmuyor. Ancak ailede benzer hastalığı olan varsa erken teşhis açısından birtakım tetkikler yapılabiliyor. Devamı diğer sayfada