Bebeğiniz bir anda ishal oldu. Üstelik kusmaya başladı ve ateşi de yükseldi. Vakit kaybetmeden doktorunuza gittiniz ve o da size bebeğinizin Rotavirüs enfeksiyonuna yakalandığını söyledi. Peki nedir bu Rotavirüs ishali? Rotavirüs aşısı gerekli mi? Rotavirüs enfeksiyonu nasıl bulaşır? Rotavirüs enfeksiyonunun tedavi yöntemleri nelerdir? En önemlisi ise hastalığı daha oluşmadan önlemek mümkün müdür? Yeni annelerin aklına takılan bu soruları Prof. Dr. Nuran Salman’a yönelttik. İşte cevapları…
ROTAVİRÜS ENFEKSİYONU NEDİR?
Rotavirüs bebeklerde ve küçük çocuklarda şiddetli ishale neden olan bir virüs. Kusma ve ateş, sıklıkla ishale eşlik ediyor. Rotavirüs, tüm dünyada çocuklardaki akut ishallerin en önde gelen etkenini oluşturuyor. Ülkemizde de Rotavirüs, çocuklarda ishale neden olan etkenlerin başında geliyor. Rotavirüs bebek ve çocuklarda şiddetli ishale yol açtığı için onların hastaneye yatırılmasına neden olabiliyor.
Rotavirus ishalinden yatış süresi, normal ishal hastalığının yatış süresinden daha uzun oluyor. Rotavirüs, dünya çapında evde tedavi edilen 11 milyon enfeksiyona, 25 milyon poliklinik ziyaretine, 2 milyon hastane yatışına ve 500 bin hayat kaybına neden oluyor. Neredeyse tüm çocuklar beş yaşına kadar bu virüsü alıyor ama ciddi ishal ve su kaybı en çok 3-36 ay arasında gelişiyor.
ROTAVİRÜS ENFEKSİYONU NASIL BULAŞIYOR?
Virüs hastalanmış kişinin dışkısı ile etrafa yayılıyor. Ellerde saatlerce, katı yüzeylerde (oyuncak gibi) bir haftaya kadar yaşayabiliyor. Rotavirüs, ellere bulaştığında insandan insana geçebiliyor.
Bu nedenlerden; özellikle ev, kreş-yuva ve hastanelerdeki çocuk servisleri gibi kapalı ortamlarda virüs daha fazla görülüyor. Sabun ve basit dezenfektanlar bu virüsü öldüremiyor.
Prof. Dr. Nuran Salman: “Rotavirüs, ellere bulaştığında insandan insana geçebiliyor. Sabun ve basit dezenfektanlar bu virüsü öldüremiyor.”
ROTAVİRÜS ENFEKSİYONUNDAN NASIL KORUNULUR?
Aşılama, hastalığın önlenmesinde öncelikli ve en etkili strateji olarak görülüyor. Rotavirüsün dünya çapında etkili olan bir virüs olması, bu enfeksiyona bağlı hastalık ve ölümler yaşanması; Rotavirüse karşı etkili olacak yeni bir aşının üretilmesini sağladı. Yapılan çalışmalar, Rotavirüs ile doğal olarak enfekte olmanın, hastalığın daha ağır ve daha sık meydana gelmesine neden olduğunu; tekrar enfekte olunduğunda yani aşıdan sonra enfeksiyon alındığında, hastalığın seyrinin daha hafif geçtiğini gösteriyor. Bu bilgiler
ışığında, Rotavirüs aşısının hedefi, doğal enfeksiyona karşı bağışıklık sisteminin vereceği tepkiyi taklit etmek oluyor.
ROTAVİRÜS İSHALİ KAÇ GÜN SÜRER?
48 saatten az süren kuluçka dönemiyle birlikte ateş ve kusma başlar. Sık, sulu, özellikle çok kötü kokulu kansız ishal belirtilere eklenir. Rotavirüs ishali 5-7 gün sürebilir.
ROTAVİRÜS’ÜN TANI VE TEDAVİSİ
Rotavirus enfeksiyonunun teşhisi, dışkıda antijen bakarak kolayca ve hızlı bir şekilde (iki saatte) konuluyor. Özel bir tedavisi bulunmuyor. Hastanın tedavi süresinde bol sıvı alması
gerekiyor. Çok sıvı kaybı oluştuğundaysa çocuğa hastanede serum vermek gerekebiliyor.
Formsanté Arşiv 2011
BEBEKLERDE PİŞİĞE NE İYİ GELİR?
BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ NASIL OLMALI? İŞTE AY AY UYKU DÜZENİ TABLOSU
EYVAH BEBEĞİM YÜRÜMÜYOR! BEBEKLER KAÇINCI AYDA YÜRÜR?