ABD’de yapılan bir araştırma, duygusal dengenin, beynin kimyasıyla ilgili olduğunu ortaya çıkardı. Beynin kimyası içinse, mutlaka yemeniz gerekenler var…
Keyifli bir hayat için sağlıklı beslenin
Araştırmalar, bazı gıdaların “mutluluk hormonu” olarak adlandırılan serotonini artırarak, yorgunluktan adet öncesi sendroma (PMS) dek birçok soruna çare olduğunu ortaya koyuyor…
Her zaman neşeli ve dengeli olan birini tanıyor musunuz? Cevabınız “Evet” ise o kişinin yediklerine dikkat edin. ABD’de yapılan yeni araştırmalara göre, yediğimiz gıdalar, ruh halimizi önemli ölçüde etkiliyor.
Her daim mutlu olan bir kişi bulmak aslında çok zor çünkü çoğu insan duygusal dalgalanmalara neden olacak şekilde besleniyor. Beyaz un, şeker ve katkı maddeleriyle donatılmış günümüzün beslenme tarzı, beyinde olumlu duyguların üretilmesi için gerekli olan yapı taşlarını tedarik etmiyor. Belirli maddelerin eksikliği; depresyon, korku, strese karşı dayanıksızlık, uyku ve konsantrasyon bozukluklarına neden olabiliyor.
Amerikalı psikoterapist Julia Ross, ruhsal dengemiz için gerekli olanları belirledi. Ross, beslenme psikolojisinin önde gelen araştırmacılarından biri. Önerdiği beslenme şekli, beslenmenin dört temel maddesi üzerine kurulu. Mönünüzü bu önerilere göre hazırlar ve keyif kaçıran besinlerden uzak durursanız, bir hafta içinde geriliminizin azaldığını fark edebilirsiniz.
Karbonhidratlar
Sağlıklı bir ruh hali için beyaz unlu ürünler ve bol şekerli gıdalarda bulunan “boş” karbonhidratlar değil, kaliteli karbonhidratlar tüketmemiz gerekiyor. Meyve, sebze ve tam tahıllı ürünlerdeki karbonhidratlar enerji veriyor. Ayrıca kan şekeri düzeyini sabit tutuyor ve duygusal dalgalanmaları önlüyor.
Sebzeler
Farklı renkteki sebzeler; vitamin, mineral ve karbonhidrat açısından çok zengin. Bunlar vücuda şeker şoku da yaşatmıyor. Özellikle ıspanak, pazı ve kara lahana gibi koyu yeşil renkli sebzeler; keyif artıran bir B vitamini olan folik asit ve rahatlatan bir mineral olan magnezyum içeriyor. Marul ve domateste bulunan potasyum, yaşam sevincini artıran maddelerin üretilmesi için çok önemli.
Julia Ross, tüketilmesi gereken günlük sebze miktarının 500-600 gram arası olduğunu belirtiyor. Bu rakam kulağınıza fazla geliyor olabilir fakat bol sebze garnitürlü bir öğün ya da wok’ta pişmiş bir sebze yemeği ve bir salatayla bu miktara ulaşabiliyorsunuz.