Diğer
    Ana SayfaPozitifRüyalar ne söylüyor?

    Rüyalar ne söylüyor?

    -

    Baskıladığınız travmalarla yüzleşip rahatlamak, imkansız bulduğunuz hayallerinizi gerçekleştirmek, affetmek, değişmek, dönüşmek önce rüyalarda sonra gerçek hayatta mümkün. Yeter ki rüyalarınızın dilini anlayın…

     

    Hepimiz artık kendimizi daha iyi tanımanın peşindeyiz ve bu yolda çeşitli yöntemlerden yardım alıyor, görmezden geldiğimiz gerçeklerimizle yüzleşmeyi göze alıyor, omzumuzdaki yüklerden arınmış bir şekilde yürümeye devam etmek istiyoruz. Biz iyi oldukça çevremizdekiler de iyi oluyor. Hayatın yaşanılmaya değer olduğunu fark ediyor, geçmişte dert ettiğimiz olaylara gülüyor, bir zamanlar gözümüze imkansız görünen basamakları birer birer tırmanıyoruz. İnsanın kendini tanıması yolunda başvuracağımız bir kaynak da her gece dalınan rüyalar alemi…

    Herkes rüya görüyor ancak bazıları hatırlayamıyor. Hatırlayanlardan bazıları ise doğru yorumlayamıyor. Rüya farkındalığını kazanıp doğru yorumlayanlar ise hayatı çok daha güzel bir yolda yürümeye başlıyor. Rüya Uzmanı Zeynep Felix Ergen Pekmen ile buluştuk ve rüyalarımızı hayra yorduk.

    - Advertisement -

    Zeynep Felix Ergen Pekmen, çalışmalarını “Kişinin kendini tanıma yolculuğunda rüyalarını ayırt edebilmesi için danışmanlık veriyorum” şeklinde tanımlıyor ve ekliyor: “Kimseye bir şey öğretmiyor, sadece uzman olarak eşlik ediyoruz. Eşlik etmeyi başardığımız zaman kişi zaten kendi yolunu açabiliyor. Öyle bir sürece girdik ki artık herkes kendi içinde ışığı doğuracak, herkes kendi kendisinin öğretmeni olacak. Bu kapıda da rüyalar önemli bir anahtar olacak.”

    “Bir Rüya Uzmanı’na kimler başvuruyor?” diye merak ediyorsanız ilk sırada çok rüya görenler ile aynı rüyaları tekrar tekrar görenler yer alıyor. Öte yandan son yıllarda günlük hayatta artan stres faktörü kabusların da artmasına neden oluyor ve en olumsuz rüyada dahi kişinin kendisiyle ilgili mesajlar bulunuyor. Rüya Uzmanı Zeynep Felix, rüyaların zihin rüyaları, sezgisel rüyalar, olasılık rüyaları ve toplumsal rüyalar gibi perspektifleri bulunduğunu belirterek, “Zihin rüyaları günlük yaşam ile ilgilidir. Sezgisel perspektifteki rüyalarda ise rüyanın huzurlu olduğunu bilirsiniz ve ‘Bu olacak’ dersiniz. Rüya çok nettir, berraktır. Olasılık rüyaları ise kimi zaman yakın olasılıklarla ilgili haber verir kimi zaman ise toplumla ilgili olayları… Bunun içine istiare rüyaları da giriyor. Tasavvufta istiare rüyaları çok önemlidir. İlahi olana ulaşma rüyada mutlaka mevcuttur. Herkesin böyle bir hakkı ve sorumluluğu vardır” diyor.

    Rüyaların doğru yorumlanması, kişisel gelişim çabasında kişinin ilerlemesine engel olan tıkanmalarının nereden kaynaklandığını görmek açısından önem taşıyor. Zeynep Felix, “Tekrarlayan rüyalarda mutlaka geçmişten gelen bir konu vardır. Hallettiğimizi sandığımız bir konu başka yerlerde karşımıza çıkabilir. Örneğin bir potansiyelimizin ortaya çıkmasına engel olabilir. İşte bu tıkanıklıkların belirlenmesinde rüyalar yol gösterici oluyor. Rüyalarda bilinçaltı sembolleri ortaya çıkıyor. Örneğin çocukluğunda babası ile ilgili sorunları olan ve bunları hallettiğini düşünen kişi kariyerinin zorlu bir döneminde patronu ile çatışıyor ve rüyasında patronunu sürekli babası gibi görüyor. Bu rüya geçmişteki travmaların yol göstericisi oluyor. Kişi geçmişte oluşmuş blokajını hallettikten sonra kariyerinde rahatlıkla ilerleyebiliyor” diyor. Sorunun kaynağı tespit edildikten sonra ise canlandırmalardan destek alınıyor. Zeynep Felix, rüyada görülenlerin gerçek gibi algılandığını belirterek şunları söylüyor: “Rüyadaki canlandırmalar aracılığı ile sorunla yüzleşmek gerekiyor. Örneğin affedemediğiniz bir insanı affedebildiğinizi imgelemeye başladığınızda, duygu olarak bunun içine girdiğinizde aynı olayı rüyada da gerçekleştiriyorsunuz. Konunun temeli de buradan başlıyor.”

     

    Kabuslar sağlık uyarısı olabilir

    Sık kabus gören kişilerin öncelikle sağlık kontrolünden geçmesini istediklerini belirten Zeynep Felix Ergen Pekmen, “Kabusların bir kısmının kaynağı potasyum eksikliği olabiliyor. Bir takım kabuslar tuz fazlalığından kaynaklanıyor. Az su içtiği için kabus görenler var. Gıda alerjilerinde de kişi farkında değilse, atak gelmeden önce kabus geliyor. Alerjik olduğu gıdayı fazla tüketen kişiye ilk uyarıyı kabuslar yapıyor. Bunların dışında kabuslar çok daha derin bir konu çünkü nedeni çocukluğa dayanabiliyor. Kişinin daha sonradan kesinlikle hatırlamak istemediği bir konu olabiliyor. Zihin adeta, ‘Artık benimle yüzleş, beni hallet’ diyor. Rüyalardan yola çıkarak tıkanıklıklar giderildiğinde ise kişinin hayatında yeni bir potansiyel ortaya çıkıyor ya da mevcut potansiyel daha ileriye götürülebiliyor. Örneğin özgüvenle ilgili blokajı kalkan kişi artık yol alabildiğini görüyor” diyor.

    “Rüya alemi mümkünler alemidir” diyen Zeynep Felix sözlerini şöyle sürdürüyor: “Rüyanızda gördüğünüz her şeyi mümkün kılabilirsiniz. Tasarladıklarınızı hayatınıza geçirebilirsiniz. Çok eski kaynaklarda, ‘Dünya bir uykudur, rüyada uyanırız’ denir. Biz blokajı iyileştirmeyi başardığımız zaman kendi mümkünlerimizi gerçekleştiririz.”

     

    Gördüklerinizi anlamlandırmak…

    Rüyalarımızda bizi etkileyen her şeyi, hatta dünya çapındaki olayları dahi görüyoruz. Rüyalarımızı anlamlandırabilmek içinse rüyadaki sembolün bizim için ne ifade ettiğini bilmemiz gerekiyor çünkü her sembol herkes için aynı anlama gelmeyebiliyor. Örneğin köpekten korkan birinin bir köpekle boğuştuğunu görmesi ile korkmayan birinin böyle bir rüya görmesi farklı yorumlanıyor. Rüya Uzmanı Zeynep Felix Ergen Pekmen, sembolleri fark etmek için rüyaların yazılmasının önemli olduğunu söylüyor ancak sayfalarca yazmak gerekmediğini de vurguluyor. Rüyalar ne kadar kalabalıksa o kadar zihinle ilgili oluyor. Sezgisel rüyalarda ise çok daha az sembol bulunuyor. Bu ayrım yapıldığı anda ise farkındalık başlamış oluyor. Kitap okumak, film izlemek gibi aktivitelerin ardından görülen rüyalar çoğunlukla “zihinsel” oluyor. Rüya Uzmanı Zeynep Felix, uyumadan yarım saat önce hiçbir şey yapmadan zihni rahatlatmayı öneriyor. Günlük yaşam ile ilgili düşünceleri bitirip uykuya geçince sezgisel rüyalar artıyor. Bu rüyalar sabah ışığın ortaya çıkmasından hemen önceki süreçte, REM uykusunda gerçekleşiyor. Kaçta yatılırsa yatılsın herkesin REM uykusu dönemi aynı saatlerde meydana geliyor. Pekmen, Anadolu’da REM uykusu eşiğinin 03.00-05.00 arası olduğu bilgisini veriyor.

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz