Diğer
    Ana SayfaYazarClara Seren AmramSadeliğin, uyumun ve asaletin rengi: Bej

    Sadeliğin, uyumun ve asaletin rengi: Bej

    -

    Güzel ve ıssız bir plaj. İncecik kumlu tertemiz bir sahil. Düşünmesi bile insanı sakinleştiriyor, gülümsetip iyi hissettiriyor. O kumsalı düşünürken aklınıza gelen renk nedir diye sorsam eminim hemen hepinizin yanıtı bej olur. Doğanın sakinleştirici rengi bej…

    Doğal renklerin en açık tonlarından olan bej, toprak kahverengisi ile saf beyazın karışımından oluşur. Bu ikisi birleşerek tabiatın tarafsız renklerinden birini ortaya çıkarırlar. Kökeni, Fransızca’da “doğal yün” anlamına gelen “bege” kelimesi. Koyun yününün kırpıldığı anındaki rengi adlandırır. İlk olarak 19’uncu yüzyılda Fransızlar tarafından oluşturulan bu kelime, daha sonra İngilizce’ye girmiş, sonra da Türkçemiz dahil birçok başka dilde yer almıştır.

    Sadeliği, asaleti, doğallığı temsil eder. Doğayla kucaklaşırken sadeliği, zarafeti bir tarz olarak benimseyen kişilerin öncelikli tercihi. Kirlerinden, fazlalıklarından arındırılmış fakat hala doğallığını koruyan nesneleri anımsatır bize. Saflığın, uyumun rengidir bej. Gözleri dinlendirir, insan ruhunu sakinleştirir. Cömerttir bej, kendine güvenir ve ikinci planda olmayı hiç yadırgamaz. Başka bir renk ile kullanıldığında hemen her zaman o rengin ön plana çıkmasına zemin hazırlar. Kişisel bilgisayarlar 1980’lerde hayatımıza girdiğinde kasaları bej rengindeydi. Amaç, direkt olarak ekranı ön plana çıkartmak, bilgisayar kullanılmadığı zaman da evdeki diğer eşyalar ile herhangi bir tezat oluşturmamaktı. 1984 yılında lanse edilen Macintosh’un bej olarak sunulması, Steve Jobs’un gayet sade bir kutu içinde “çılgınca muhteşem” bir makineyi vurgulama arzusunda yatmaktaydı. Ona göre bej, kasayı arka plana itip teknik özelliklere dikkat çekmeye olanak sağlayan en yatkın renkti.

    clara-seren-amran20130731-2

    - Advertisement -

    Fındık, badem, fıstık gibi kuruyemişlerin özleri bejdir ve bunlar kararında yenildiğinde ideal atıştırmalık. Bir başka değerli bej besin de susam. Kaynama noktası çok yüksek olduğu için yüksek sıcaklıklarda bile pişirildiğinde doğal yapısını kaybetmez. Çok iyi bir antioksidan. Kalsiyum, magnezyum, çinko, bakır, B6 ve E vitaminleri ile Omega 6 içerir. Kolesterolün düşmesine yardımcı olur, kabızlığa karşı etkili. Tabiatın en muhteşem armağanları arasında ön sıralarda yer alan zencefil doğal olarak bejdir. Kökeni Asya ülkeleri olan zencefilin “gari” adındaki turşusu Japon mutfağının en tanınmış temsilcilerinden Sushi’nin bir numaralı eşlikçisidir. Değişik çeşitlerin arasında damağı temizleyip tatların birbirine karışmasını önler.

    Başka renklere kolayca uyum sağladığı için bej duvar boyalarında, perdelerde ve koltuk, kanepe gibi mobilyalarda çok sık kullanılır. Huzur vericidir ama dekorasyonda fazla kullanıldığı zaman monoton olur. Canlı tonlarda örtüler, yastıklar, desenli tüller ve halılarla bu monotonluk kolayca kırılabilir. Bej ortamda, çiçekler, bitkiler daha da canlılık kazanır ve kazandırır. Seyahat etmeyi ve gittiğiniz yerlerde farklı objeler satın alıp onları evinizde sergilemeyi severseniz, bej ağırlıklı perde ve duvarlar size ideal bir dekoratif platform sağlar.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz