Arama motoru Google bugün Safiye Ali’nin (2 Şubat 1894 – 5 Temmuz 1952) 127. doğum gününü özel bir doodle ile kutluyor… Peki, Safiye Ali kimdir? Yakından bakalım…Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın tıp doktoru olan Safiye Ali, aynı zamanda Türk feminist hareketinin önemli isimlerindendir, kadınlarının seçilme hakkı için de mücadeleler vermiştir. İşte Safiye Ali’nin biyografisi:
SAFİYE ALİ KİMDİR?
Öncelikle Safiye Ali kimdir? ‘Türkiye’nin İlk Türk Kadın Doktoru: Safiye Ali ve Çalışmaları’ araştırmasında Didem Konya, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın doktoru olan Hatice Safiye Ali 2 Şubat 1894 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Babası Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamid’in yaverlerinden Ali Kırat Paşa’dır. Annesi ise Mekke’de 17 sene şeyhülislamlık yapmış olan Şamlı Hacı Emin Paşa’nın kızı Emine Hasene Hanım’dır. Safiye Ali, Ali Kırat Paşa’nın ikinci eşi Emine Hasene Hanım’ın dünyaya getirdiği dört kızın en küçüğüdür (O.M.Çolak, 2007:577-580). En büyük ablası Adviye Sargut, Bülent Ecevit’in annesi ressam Nazlı Ecevit’in annesidir” bilgilerini veriyor.
Safiye Ali, 1916 yılında Amerikan Kız Koleji’ni bitirdi. Tıp eğitimi için Maarif Nazırı Şükrü Bey’in yardımıyla Almanya’nın Würzburg Üniversitesi’ne gönderildi. Würzburg Julius-Maximilians Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kadın hastalıkları ve çocuk hastalıkları üzerine uzmanlığını aldı.
Safiye Ali Türkiye’ye döndüğünde artık Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştu. 1923 yılında Cumhuriyet’in ilk kadın doktoru olarak doktorluk yapma belgesini aldı. Çağaloğlu Nuriosmaniye Caddesinde eşi göz hastalıkları uzmanı Ferdinand Krekeler ile birlikte bir muayenehane açtı. Önceleri önyargılarla karşılaşsa da zamanla kadınların güvenini kazandı. Safiye Ali, dönem dönem Amerikan Kız Koleji’nin Tıp Bölümü’nde de dersler verdi.
SÜT DAMLASI
Bir dönem anne sütünden kesilen ve steril süt içme imkanından mahrum olan çocuklar için kurulan Süt Damlası Bakım Evi’nin başına geçen Safiye Ali, gönüllü çalışmalarıyla bakımevine etkinlik kazandırdı. Süt Damlası’ndaki çalışmaları kadınları emzirmeye teşvik etme; yetersiz beslenen çocukların sağlıklı beslenebilmeleri amaçlı eğitimler düzenleme odaklıydı. Safiye Ali ayrıca sütten kesilmiş 1 yaş sonrası hasta ve zayıf çocukların bakımı ile ilgilenmek üzere Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi Küçük Çocuklar Muayenehanesi’ni kurdu. (Kaynak: Wikipedia)
SAFİYE ALİ’NİN VEFATI
1928 yılında kansere yakalanan Safiye Ali, Almanya’ya yerleşti, 2. Dünya Savaşı koşullarında mesleğini yapmaya devam etti. Savaş bittikten sonra bir süre için tekrar İstanbul’a gelen Safiye Ali, hastalığının ağırlaşması üzerine geri döndü. Safiye Ali 5 Temmuz 1952 günü Almanya’da hayata veda etti.