Sağlığınız ne kadar önemli?

Hayat tarzınız, sağlıklı yaşayıp yaşamadığınız konusunda ipuçları veriyor. Beslenme alışkanlığınız, seçtiğiniz sporlar, hastalık risklerine karşı aldığınız önlemler, hatta uyku düzeniniz… Hepsini test edip, sağlığınızı ne kadar koruyabildiğinizi öğrenebilirsiniz…

1 – Mümkün oldukça çok yağ yakmak ve kalbinize de fayda sağlamak amacıyla spor yaparken nasıl bir yöntem uygularsınız?
a)  Dayanabileceğim son noktaya kadar ve mümkün olduğu kadar uzun süre egzersiz yaparım.
b)  Düzenli aralıklarla ve belirli yoğunlukta çalışırım.
c)  Sadece yağ yakmam gereken bölgeye odaklanırım.

2 – Açık havada koşu yaparken, yaralanmaları önlemek için hangi zemini tercih etmeli?
a)  Çimen
b)  Asfalt
c)  Toprak

3 – Sizce 20’li ve 30’lu yaşlardaki kadınların osteoporozdan korunmak için yapmaları gereken sporlar hangileri?
a)  Yüzme
b)  Jogging
c)  Bahçe işleriyle uğraşmak

4 – Spor ayakkabısı seçerken;
a)  Hangisi en güzelse onu alırım.
b)  İndirimdeki ürünlerden seçerim.
c)  Profesyonel bir spor mağazasını tercih ederim.

5 – Bir günde kaç adet vitamin hapı alıyorsunuz?
a)  Bir
b)  Hiç
c)  Beş

6 – Sizce kalsiyumun ana kaynağı hangisi?
a)  Süt
b)  Yoğurt
c)  Destekleyici vitaminler

7 – Deniz ürünleri tüketirken en çok hangisini tercih edersiniz?
a)  Somon
b)  Ton balığı
c)  Karides

8 – Sağlıksız yağ tüketimini en aza indirmek için:
a)  Dondurmadan uzak dururum!
b)  Abur cubur yemem.
c)  Fındık tüketmem.

9 – Meme kanseri ve benzeri risklere karşı, kendi kendime yapmam gereken göğüs kontrolünü;
a)  Regl döneminden hemen önce
b)  Regl döneminden bir hafta sonra
c)  Aklıma geldikçe uygularım.

10 – Oldukça güneşli bir günde, cildinizi güneşin zararlı etkilerinden nasıl korursunuz?
a)  Ortalama 15 faktörlü güneşten korunma kremi sürerim.
b)  Uzun kollu bir gömlek ve şapka giyerim.
c)  Bir ağaç gölgesinde otururum.

11 – Rock konseri ya da kulüp gibi yüksek sesli müziğin bulunduğu ortamlarda;
a)  Hoparlörlerin dibinden ayrılmam
b)  Aralarda, müziğin yoğun olmadığı bölgelere gidip kulaklarımı dinlendiririm.
c)  Kulak tıkacı kullanırım.

12 – Gözlerimi korumak için,
a)  Televizyonu uzaktan seyrederim
b)  Güneş gözlüğü kullanırım
c)  Loş ışıkta okuma yapmaktan kaçınırım

Sonuçlar
1- Mümkün oldukça çok yağ yakmak ve kalbinize de fayda sağlamak amacıyla spor yaparken nasıl bir yöntem uygularsınız?
En sağlıklı cevap: b
Yapılan araştırmalar, düzenli aralıklarla yapılan egzersizlerin, yağ yakmak açısından, çok yoğun yapılanlara göre daha iyi sonuç verdiğini gösteriyor. Ayrıca bu şekilde kalbinizi de zorlamıyorsunuz. Sadece yağ yakmanız gereken bölgeye odaklanmak ise daha az kalori kaybetmenize sebep oluyor.

2- Açık havada koşu yaparken, yaralanmaları önlemek için hangi zemini tercih etmeli?
En sağlıklı cevap: a
Emici özellikteki bir bitki olduğundan, düşme esnasında dizlerinize ya da kollarınıza en az zararı verecek zemin, çimen. Asfalt ve toprakta ise yaralanma riski maksimuma çıkıyor.

3- Sizce 20’li ve 30’lu yaşlardaki kadınların osteoporozdan korunmak için yapmaları gereken sporlar hangileri?
En sağlıklı cevap: b ve c
Kilo vermeye yardımcı olan koşu ve yürüyüş gibi egzersizler, kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı oluyor. Arkansas Üniversitesi tarafından, 50 yaş üzeri kadınlarda yapılan bir araştırmaya göre, haftada en az bir kez bahçe işleriyle uğraşan kadınların kemik yoğunluğu ölçümlerinde gelişmeler görülmüş.

4- Kilo vermeye yardımcı olan koşu ve yürüyüş gibi egzersizler, kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı oluyor. Arkansas Üniversitesi tarafından, 50 yaş üzeri kadınlarda yapılan bir araştırmaya göre, haftada en az bir kez bahçe işleriyle uğraşan kadınların kemik yoğunluğu ölçümlerinde gelişmeler görülmüş.
En sağlıklı cevap: c
Profesyonel bir spor mağazasından farklı sporlar ve ayak biçimleri için kaliteli ve sağlıklı tercihler yapabilirsiniz. Farklı markaları deneyin ve size uygun olanı seçme işini aceleye getirmeyin.

5- Bir günde kaç adet vitamin hapı alıyorsunuz?
En sağlıklı cevap: a
Günde bir multivitamin almak fayda sağlıyor. Hastalıklara ve kronik yorgunluğa karşı yapılması gereken ilk şey sağlıklı beslenmek. Günlük olarak alacağınız bir multivitamin de günlük besin ihtiyacınızın karşılanmasına yardım ediyor. Unutmayın, ağır yiyeceklerle birlikte aşırı vitamin hapı tüketmek çok zararlı.

6- Sizce kalsiyumun ana kaynağı hangisi?
En sağlıklı cevap: b
Bir kase yağsız yoğurt 488 miligram kalsiyum içerirken, 240 gram sütteki kalsiyum oranı sadece 350 miligram. Destekleyici vitaminlerle de günlük kalsiyum ihtiyacımız olan 1000 miligramı karşılamak mümkün ancak doğal yiyeceklerdeki kalsiyum, daha kolay ve tamamıyla emiliyor.

7- Deniz ürünleri tüketirken en çok hangisini tercih edersiniz?
En sağlıklı cevap: a
Somon balığı etinde, yeterince Omega-3 yağ asidi bulunuyor. Yani somon yiyerek, kalp hastalıkları ve depresyon riskini en aza indirirken, beyin fonksiyonlarının daha iyi faaliyet göstermesini sağlamış oluyorsunuz. Ton balığındaki civa, çocuklarda nörolojik problemlere yol çabilir. Karidesin ise kolesterol oranı yüksek.

8- Sağlıksız yağ tüketimini en aza indirmek için:
En sağlıklı cevap: b
Cips ve kraker gibi abur cuburlar fazlasıyla zararlı yağ içeriyor. Vücuttaki kötü kolesterol (LDL) oranını yükseltirken, iyi kolesterolü (HDL) düşüren bu yağlar, kalp sağlığını da tehdit ediyor. Dondurmadaki doymuş yağlar da kötü kolesterolü yükseltiyor ama en azından iyi kolesterolü düşürmüyorlar. Fındıktaki doymamış yağlar ise kalp için son derece faydalı. Bu yüzden uzmanlar günde bir avuç fındık tüketmeyi tavsiye ediyorlar.

9- Meme kanseri ve benzeri risklere karşı, kendi kendime yapmam gereken göğüs kontrolünü;
En sağlıklı cevap: c
En doğru zaman, adet döneminden bir hafta sonra ellerinizle kontrol yapmak. Böylece göğüs dokusunda şişkinlik ve hassaslık kalmayacak ve doku, eski pürüzsüz haline geri dönecek. Siz de gereksiz endişelere kapılmadan, sağlıklı bir kontrol yapabileceksiniz.

10- Oldukça güneşli bir günde, cildinizi güneşin zararlı etkilerinden nasıl korursunuz?
En sağlıklı cevap: a
Cilt kanserinden korunmak ve erken yaşlanmaya karşı önlem alabilmek için, güneşin etkisinin hissedildiği günlerde, en az 15 faktörlü bir koruma kremini her iki saatte bir kullanmak gerekiyor.

11- Rock konseri ya da kulüp gibi yüksek sesli müziğin bulunduğu ortamlarda;
En sağlıklı cevap: b ve c
Her iki şık da sesin kulağa verebileceği zarardan korur. Uzun süreli dinlenen yüksek sesli müzik, kişileri erken işitme kaybı riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Eğer sürekli çınlama ya da uğultu duymaya başladıysanız, kulaklarınız zarar görmeye başlamış demektir. Bundan böyle, işitme duyunuzu daha fazla riske atmayın.

12- Gözlerimi korumak için,
En sağlıklı cevap: c
Uzun süre ultraviyole ışınlarına maruz kalmak, katarakt riskine yol açabilir. Güneşli günlerde özellikle öğle saatlerinde güneş gözlüğü kullanmak, zararlı ışınlardan koruyor. Yeterli aydınlatılmamış ortamlarda bir kitabı yüzünüze yakın tutarak okumak, miyop riskini arttırabilir. Unutmayın, okuma yaparken en az 100 watt’lık parlak ışık gerekiyor.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here