Yüksek stres bir yandan yaşamı daha heyecan verici hale getiriyor bir yandan da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Eğer stres seviyeniz gün geçtikçe artıyorsa, işte size dengeyi yeniden kurmanız için ipuçları…
Kadınlar artık hiç olmadıkları kadar stresli yaşıyor. Yüzde 63’ü yaşamının stresli olduğunu, yüzde 50’si de beş yıl öncesinden daha stresli hissettiğini söylüyor. Uzmanlar, birçok kişinin stres hormonlarına boğulmuş bir şekilde dolaştığını belirterek, asıl tehlikeli olanın süregelen stres olduğunu vurguluyor. Kişiler vücutlarına rahatlama şansı ya da stres hormonlarına kaçmaları için zaman vermiyor. Etkiler birikerek yüksek tansiyona, hiperglisemiye ve stres kaynaklı hastalıklara yol açan zayıflamış bağışıklık sistemine neden olabiliyor. Eğer yaşamın sizi boğduğunu hissediyorsanız, birtakım basit değişikliklerle duvara toslamaktansa hayatın heyecanını yaşayıp, tadına varmayı deneyebilirsiniz…
STRES
Neden şişmanlatıyor?
Düşünün bir kere, sıkıntılı olduğunuzda sizi rahatlatması için şekerli, nişastalı yiyecekler yemeyi nasıl da istiyorsunuz. Araştırmalar kronik stresten kaynaklanan yüksek kortizol seviyelerinin direkt olarak obeziteye yol açan insülin üretebilme yeteneğini değiştirdiğini gösteriyor. Leeds Üniversitesi’nde yapılan araştırma sonuçlarına göre kadın sağlığı açısından çok tehlikeli olan obezitenin başlıca sorumlularından biri olarak da stres dikkat çekiyor.
■ Çözüm: Kendinizi hazırlayın
Stres, sağlıklı alışkanlıklarınızı kaybetmenize neden olurken, koruma kalkanınız halini alırsa bu durum tersine dönebiliyor. Örneğin; işe giderken yanınıza meyve almak, gözünüzün tatlı bir çöreğe kaymasını önleyebiliyor. Ayrıca rahatlamak ve kilo vermek için düzenli yeşil çay molaları vermek de iyi bir alternatif olabilir. Çünkü bel çevresindeki yağları erittiği düşünülen yeşil çaydaki kateşin antioksidanları, damar sağlığı ve yağ dokusuna fayda sağlıyor.
Sıkıntılı olduğunuzda sizi rahatlatması için şekerli, nişastalı yiyecekler yemeyi nasıl da istiyorsunuz. Yapılan araştırmalar, kişilerin stresli olduğunda sağlıklı beslenme alışkanlıklarını terk ettiğini ortaya koyuyor.
Stres kadınlara zaman baskısı hissettiriyor ve yeterli zamanlarının olmadığını düşündüklerinde kendi mutluluklarını listenin en aşağısına koyuyorlar.
STRES
Zihni yoruyor mu?
Kronik stres, depresyona yol açabiliyor. İngiltere’de yapılan bir araştırma, kadınların depresyona yatkınlığının erkeklerin iki katından daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Öte yandan cinsiyetler arası denge kısmi olarak açıklanabilse de kadınların zihinsel olarak yardıma ihtiyaç duyduklarını itiraf etmede daha iyi oldukları biliniyor.
■ Çözüm: Duygularınızın farkında olun
Uzmanlar, kafanızdaki her olağandışı değişikliği fark etmeniz gerektiğini belirtiyor. Daha çekingen misiniz, yalnız kalmaktan kaçınıyor musunuz, normalden daha endişeli misiniz, olumlu düşünceler yerine olumsuzlara mı yöneliyorsunuz? Zihinsel olarak nelere dikkat ettiğinizi gözlemlemenin; oluşan potansiyel problemleri görmenize, destek aramanıza ve erken teşhise yardımcı olarak yaşamınızda büyük bir fark yaratabileceğini unutmayın.
Devamı diğer sayfada