Diğer
    Ana SayfaTrendSağlık çiftliklerinde yaşam!

    Sağlık çiftliklerinde yaşam!

    -

    Bol oksijenin baş döndürdüğü gözlerden uzak bir çiftlik… Hormonsuz taze meyve ve sebzelerden oluşan mönüler… Şehrin kaosundan uzakta toprakla haşır neşir geçen bir zaman… Bunlar aslında uzak hayaller değil. Son yıllarda Avrupa’da gözde olan sağlık çiftlikleri ya da nam-ı diğer ekolojik çiftlik yaşamı Türkiye’de de yaygınlaşıyor.

    Esin Altuğ

    Televizyonda şu sıralar pek gündemde olan Ünlüler Çiftliği'ni biliyorsunuz. İstanbul dışında bir çiftlikte ünlü isimler çetin doğa koşullarıyla baş ederek kameraların önünde yaşamlarını sürdürüyor. Doğanın koynunda yaşam, doğal hayat aslına bakarsanız pek çok kişinin hayali. Ama ünlüler de gördüler ki bu iş, öyle her yiğidin harcı değil. Ancak yine de sağlık çiftlikleri daha doğrusu ekolojik çiftlikler günbegün daha da önem kazanıyor ülkemizde. Hemen belirtelim şartlar öyle ekranda yaratılan "yapma" çiftlik ortamı kadar da çetin değil. Dost sohbetlerinde hep hayali kurulan, şehrin karmaşasından kendi özüne, yani doğaya dönme fikri, stres ve sorumluluklardan bunalan metropol insanının kulağına çok hoş geliyor hakikaten. Bizim sizi götüreceğimiz çiftlikte aslında her şey bir proje ile başlamış…

    Projenin adı: TaTuTa!

    Bu ismi tuhaf bulabilirsiniz. "Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi Gönüllü İşgücü ve Bilgi Takası Projesi"nin kısaltılmış ismi. Global olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından desteklenen ve ülkemizde Buğday Derneği tarafından yürütülen bir sivil toplum girişimi aslında. Amaç insanı ve doğayı gözeterek ekonomik değerler yaratmak. Yurtdışında "Agro turizm" olarak biliniyor ve epeyce yaygın. Duymuşsunuzdur, üniversite öğrencilerinin İtalya'da çilek toplayıp, Fransa'da üzüm ezdikleri program işte bu program! Buğday Derneği de Türkiye'nin dört bir yanından seçtiği ekolojik tarım yapan çiftliklerde turizmi destekliyor. Yani bu çiftlikler "gönüllü" ya da "misafir" olarak tatilcileri konuk ediyor! Gönüllü olmayı tercih ederseniz herhangi bir ücret ödemiyorsunuz ancak günlük çiftlik işlerini koşulsuz kabul etmiş oluyorsunuz. Yani toprak çapalamak, süt sağmak, zeytin toplamak gibi işleri keyfinize göre değil, size belirlenen saatler ve sürelerde yapıyorsunuz.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz