Yazın rafları dolduran birbirinden değişik meyveler, kışın yerini renksiz ama dayanıklı olanlara bırakıyor. C vitamininden zengin içerikleriyle dikkat çeken kış meyveleri güçlü bir bağışıklık sistemi yaratırken, başka birçok hastalıktan korunmaya da yardımcı oluyor.
HURMA: Lif, yağ ve protein açısından zengin hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunuyor. Ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini içeren bu meyve kişiyi kalp ve damar hastalıklardan korumaya yardımcı oluyor; bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini gideriyor.
MUZ: Yüksek potasyum seviyesine sahip olan muz, serotonin hormonunu yükseltmesi nedeniyle de önem taşıyor. Özellikle ishal dönemlerinde rahatlıkla tüketilebilen ve kaybedilen potasyumun yerine konulmasını sağlayan bu meyve, bağırsak aktivitelerini yavaşlatmaya da yardımcı oluyor.
NAR: Yüksek antioksidan özelliğiyle dikkat çeken nar, zengin bir potasyum, C vitamini, A vitamini ve posa kaynağı. Bu vitaminler sayesinde kalp sağlığını koruyan nar, güçlü bir bağışıklık sisteminin de temelini oluşturuyor. Ayrıca içerdiği besin öğeleriyle kolesterolü düşürücü etki de sağlıyor.
KİVİ: Bu meyvenin 100 gramında ortalama 100-400 miligram C vitamini bulunuyor. Bu da bağışıklık sisteminin güçlenmesi, yara iyileşmesi, demir emilimi, cilt sağlığı ve kolajen dokunun korunmasına yardımcı oluyor. Sigara içmeyen bir kişi iki adet kivi yiyerek günlük C vitamini gereksinimini karşılayabiliyor. Ayrıca magnezyumdan ve potasyumdan zengin bu meyve düşük sodyum içeren meyveler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
ELMA: C ve A vitamini açısından zengin olan bu meyve, yüksek posa içeriğiyle diyet listelerinin de vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Elma, kabuğuyla yendiği takdirde kabızlığın önlenmesine ve kan yağlarının dengelenmesine yardımcı oluyor.
ARMUT: İçerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihinsel yorgunluğu gideren armut, çözünebilen lifli yapısı sayesinde kandaki kolesterol seviyesini dengelemeye yardımcı oluyor. Çözünmeyen lifler ise bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor. Güçlü C vitamini ve bakır içeriği sayesinde antioksidan etki göstererek, vücudu serbest radikallere karşı koruyor.
✎ Ayşegül Uyanık ÖRNEKAL
Formsanté Dergisi Aralık 2012 Sayısı