Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetSağlık dolu 33 Gün Diyeti!

    Sağlık dolu 33 Gün Diyeti!

    -

    Kilo vermeye ya da ideal kilonuza ulaşmaya çalışırken sağlığınızı tehlikeye atmayacak bir diyet arayışındaysanız 33 Gün Diyeti sizi baştan yaratacak! 

    33 Gün Diyeti kişinin bedensel ihtiyaçlarını tanımlayabilmesi için oluşturulmuş bir beslenme süreci… Temelinde Eliminasyon Diyeti olarak bilinen ve özellikle batıda Functional Nutritionist ve Functional Medicine profesyonellerinin sıkça kullandıkları bir metot. 21 gün boyunca, kişinin beslenmesinden beş ana alerjen çıkartılıyor. Diyetin yaratıcısı Aslı Osma Kender, 33 Gün Diyeti hakkında merak ettiğimiz soruları detaylarıyla yanıtladı. 

    33 GÜN DİYETİ NEDİR?
    Gluten, soya, mısır, hayvansal süt ürünü ve işlenmiş şeker… Bunları 21 gün boyunca hayatınızdan çıkardığınızı düşünün. 22’nci gün itibarıyla bu alerjenler teker teker günlük beslenmeye dahil ediliyor. Her biri dahil edildikten sonra iki gün bekleniyor ve vücudun tepkileri takip ediliyor. Bu şekilde devam ederek beş alerjeni denememiz toplamda 33 gün sürüyor. İlk 21 gün boyunca sistem rahatlıyor, temizleniyor, diğer bir deyişle kuvvetli bir detoksifikasyon sağlanıyor. Bu esnada kişinin eklem ağrıları, romatizmal ağrılar, migreni, fibromiyalji ağrıları, yorgunluk, şişkinlik şikayetleri ve dermatolojik semptomlarının azalmasına yardımcı oluyor. Tabii bu esnada oldukça sağlıklı beslenildiği için kilo da veriliyor. Sonrasında tek tek alerjen gıdaları ekleyerek yok olmuş semptomların hangi gıdalar tarafından tetiklendiği keşfedilebiliyor.

    DİYETE BAŞLAMADAN ÖNCE UYULMASI GEREKEN BİR HAZIRLIK SÜRECİ VAR MI? 
    Diyete başlamadan önce yapılması gereken tek hazırlık, organize olmak. Yani bir gün ayırıp, gerekli haftalık alışveriş, pişirme ve saklama sistemi ile diyetin yapımını kolaylaştırmak. 

    DİĞER DİYET UYGULAMALARINDAN FARKI NEDİR? 
    Diğer diyetlerden en büyük farkı sadece geçici bir süre ve sadece zayıflamak için formüle edilmiş olmaması… Bedenimizi tanıyabilmemizi sağlayan bu diyet, kilo verirken bir yandan da olumsuz semptomlardan arınabilmemizi sağlıyor. 

    - Advertisement -

    “Masada yemek yiyin. Yemek yerken televizyon seyretmek ve kitap okumak gibi başka aktiviteler yapmayın. Küçük lokmalar alın ve çok çiğneyin. Tuzlu, tatlı, ekşi, acı ve kıvam özelliklerinin farkına varmaya çalışın.” 

    33 GÜN DIYETI’NDE MUTFAĞIMIZDA HANGI BESINLER OLMAZSA OLMAZLARDAN, NEDEN? 
    33 Gün Diyeti’nde mutfağımızda olması gereken en önemli besin grubu sebzeler, meyveler, sızma zeytinyağı, et, tavuk, yumurta ve balık gibi proteinlerden oluşuyor. Smoothie yapımına girmek şart değil ama istediğiniz takdirde kuvvetli bir blender bu işi görüyor. Tabii bunlara ek olarak farklı yağlar, proteinler, çekirdekler ve kuruyemiş eklenebilir ama olmazsa olmaz değil. Mesela ayçekirdeği, badem, kaju, Hindistan cevizi yağı ve sütü, chia tohumu ve kinoa gibi ama şart değil. Ayrıca özel bir pişirme tekniği veya tarzı da gerekmiyor. Türk mutfağının zeytinyağlıları, tencere yemekleri, Ege’nin otları ve deniz ürünleri, dolmalarımız bile bu diyeti yapmak için yeterli. 

    BU SİSTEMİ SİZ KENDİ ÜZERİNİZDE DE DENEDİNİZ, NELER FARK ETTİNİZ? 
    Bu diyeti denediğimde ilk olarak bayağı bir ödem attığımı fark ettim. Devam ettikçe daha fazla enerjik hissetmeye başladım, uyku kalitemin iyileştiğini gördüm. Cildimin daha ışıltılı görünmeye başladığını gözlemledim. Özellikle karın bölgesinden 4-5 kg verdim ve baş parmaklarımda uzunca bir süredir devam eden romatizmal ağrıların yok olduğunu fark ettim. 

    KİMLER BU DİYETİ UYGULAMALI YA DA UYGULAMAMALI? RİSKLİ BİR GRUPTAN BAHSEDİLEBİLİR Mİ? 
    Diyabet hastalarından kalp hastalarına, kilo veremeyenlerden fertilite problemi yaşayanlara ve özellikle de romatizmal artrit, Hashimoto, Lupus ve MS gibi otoimmün özelliği taşıyan hastalıklara ek destek arayan kişiler yapabilir. Çoğu zaman uzun süre devam edildiğinde, bahsettiğim kronik hastalıklarda alınan ilaçların dozajları bile zamanla doktor kontrolü altında minimuma indirilebiliyor. Hatta bazen tamamen bırakılabiliyor. Ancak bu uzun zaman ve disiplin gerektiren bir süreç. 33 gün sonunda hangi besinlerin size dokunduğunu tespit ediyorsunuz ama sonrasında uzun bir süre o besinlerden bir ufak lokma bile yemeden devam etmeniz gerekiyor. 

    DİYET SÜRESİ BİTTİĞİNDE KİŞİ HAYAT TARZINDA NASIL BİR YOL İZLEMELİ? 
    33 gün bittiği zaman kişi hangi besin grubunun vücuduna zarar verdiğini ve sistemi zorladığını tespit ettiği için onları artık yemeyerek ve dolayısıyla zamanla beden, metabolizma ve bağışıklığını kuvvetlendirerek daha sağlıklı olabiliyor. Fazla kilolardan kurtulmak ise bu sürecin tatlı ve hoş olan bir yan tesiri. 

    33 Gün Diyeti Beslenme Programı

    1. Gün 

    Sabah: 

    • 2 adet yumurta, 1 adet domates, 1 adet biber, 2-3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı ile hazırlanmış menemen 

    Öğle: 

    • 200 g somon balığı 

    • Bol koyu yeşil yapraklı salata, zeytinyağı ve limonlu 

    • 5 yemek kaşığı patates salatası (1/2 su bardağı limon ve zeytinyağı ilaveli) 

    Ara Öğün: 

    • 1 adet şeftali 

    • 5 adet ceviz 

    Akşam: 

    • 1 kase Gazpacho çorba 

    • 3 adet köfte (ekmek içi yerine toz badem ve yumurta) 

    2. Gün 

    Sabah: 

    • 2 adet katı veya rafadan yumurta 

    • 8-10 adet zeytin 

    • Domates, salatalık, biber (kekik ve zeytinyağı ilaveli) 

    Öğle: 

    • Tavuk, pose veya ızgara veya buğulama (1 bütün but) 

    • Bol koyu yeşil yapraklı salata, zeytinyağı ve limonlu 

    Ara Öğün: 

    • 1 kase ton balığı, maydanoz, fesleğen ve dereotlu karışım (limon ve zeytinyağı ilaveli) 

    • 1 adet glütensiz kraker 

    Akşam: 

    • 6 yemek kaşığı ızgara sebze 

    3. Gün 

    Sabah: 

    • Hindistan cevizi sütünde pişmiş beyaz kinoa içine 1 tatlı kaşığı bal, 4-5 ceviz, 5 adet yaban mersini 

    Öğle: 

    • 1 su bardağı dolusu yaprak veya 2 adet etli biber dolması 

    • Bol koyu yeşil yapraklı salata (zeytinyağı ve limon ilaveli) 

    Ara Öğün: 

    • 2 dilim ananas, üzerine 1 çorba kaşığı chia tohumu, 1 çay kaşığı tarçın 

    Akşam: 

    • 150 g ızgara et 

    • 4 yemek kaşığı zeytinyağlı bezelye 

    • 1 kase çoban salata 

    4. Gün 

    Sabah: 

    • 2 adet yumurta (sahanda, zeytinyağında pişmiş) 

    • Domates, zeytin, salatalık (limon ve zeytinyağı ilaveli) 

    Öğle: 

    • 100 g somon füme 

    • Bol koyu yeşil yapraklı salata, zeytinyağı ve limonlu 

    • 2 yemek kaşığı patates salatası 

    Ara Öğün: 

    • Rende elma, tarçın, vanilya (biraz su ile pişirilmiş, soğutulduktan sonra yaban mersini ve ceviz ilaveli) 

    Akşam: 

    • 180 g ızgara bonfile 

    • 1 kase çoban salatası 

    • 1 adet zeytinyağlı enginar 

    5. Gün 

    Sabah: 

    • Kırık veya rende cevizle karıştırılmış zeytin ezmesi 

    • Glütensiz 2 adet kraker veya ekmek (içeriğinde mısır olmamalı) 

    • Domates, salatalık, biber (kekik ve zeytinyağı ilaveli) 

    Öğle: 

    • 3-4 çorba kaşığı mercimek 

    • 2 çorba kaşığı pilav 

    • Ev yapımı lakto-fermente lahana turşusu 

    Ara Öğün: 

    • 2 dilim çekirdek ve chia tohumlu gevrek 

    Akşam: 

    • Tavuk suyuna tavuk etli ve sebzeli tavuk çorbası (havuç, kereviz sapı ve ıspanak) 

    GAZPACHO (İSPANYOL USULÜ SOĞUK ÇORBA) 

    2 kişilik 

    Malzemeler: 

    • 3 adet büyük domates 

    • 2 adet salatalık 

    • 1 adet tatlı kırmızı biber 

    • 1 diş sarımsak 

    • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı 

    • 1-2 çorba kaşığı balzamik sirke 

    • 1 adet ince ve küp küp doğranmış katı yumurta 

    • Bir tutam deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber 

    Hazırlanışı: 

    Yumurta hariç tüm malzemeyi kuvvetli bir blender’da karıştırın. İster pürüzsüz ister hafif taneli olarak kıvamını ayarlayabilirsiniz. Buzdolabında iyice soğumaya bırakın. Yiyeceğiniz zaman üzerine yumurta parçacıklarını serpiştirin. 

    ÇEKİRDEK VE CHIA TOHUMLU GEVREK 

    2 kişilik 

    Malzemeler: 

    • 150 g ayçekirdeği içi 

    • 150 kabak çekirdeği içi 

    • 150 g chia tohumu 

    • 50 g susam 

    • 1 çay kaşığı toz zencefil 

    • 1 çay kaşığı toz tarçın 

    • 1/2 su bardağı bal veya akçaağaç şurubu 

    Hazırlanışı: 

    Tüm malzemeyi bir kasede karıştırın. Hafif yağlanmış ve pişirme kağıdı ile döşenmiş bir dikdörtgen fırın kabına yayın. 170 derecede önceden ısıttığınız fırında 30 dakika, üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkartın, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kağıtların kenarından tutarak tepsiden alın ve kare dilimler olarak kesin. Kavanozda bir haftaya kadar saklayabilirsiniz. 

    IZGARA SEBZE TABAĞI 

    2 kişilik 

    Malzemeler: 

    • 1 adet brokoli 

    • 1/2 patlıcan 

    • 1/2 kabak 

    • 1/2 kırmızı kapya biber 

    • Zeytinyağı, balzamik sirke 

    • Tuz, karabiber 

    Hazırlanışı: 

    Fırını 200 derecede ısıtın. Brokoli, patlıcan, kabak, kırmızı biberi fırın tepsisine dizin. Biraz deniz tuzu, taze çekilmiş karabiber ve sızma zeytinyağı ile karıştırıp 25 dakika pişirin. Fırından çıkarınca üzerine balzamik sirke ve biraz daha zeytinyağı ekleyin.

    Formsanté 2016- Temmuz sayısı
    Elif Gürsoy



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz