Diğer
    Ana SayfaGüzellikSağlık durumunuz yüzünüze yansıyor

    Sağlık durumunuz yüzünüze yansıyor

    -

     

    Kırışan kulak memesi

    Yaşımız ilerledikçe yaşlanmaya bağlı olarak cildimiz daha ince oluyor, daha hassaslaşıyor ve esnekliği azalıyor. Böylece kıvrımların ve çizgilerin oluşmasına neden oluyor. Kulak memesi de yaşlanan ve yaşı ele veren bölgelerin başında geliyor. Saat gibi ilerleyen yaşımız dışında uzun ve ağır küpeler takmak da kulak memesinin sarkmasına ve kırışmasına neden oluyor. Bunun dışında kulak memesindeki kırışıklık ciddi bir hastalığın göstergesi de olabiliyor. Yurt dışında yapılan bir araştırmada 40 yaşından küçük kişilerdeki kulak çizgisi bulunmasının yüzde 80 olasılıkla kalp damar hastalığını işaret ettiği bulundu. Yani 40 yaşından önce tek kulak ya da iki kulakta birden görülen kulak memesindeki yatay çizgi  kalp hastalığı riskinin yüksek olduğunu gösteriyor.

     

    02032015 cilt02Kuruyan dudaklar

    - Advertisement -

    Aslında dudaklar kurumaz. Tüm vücudumuz kurur ancak dudaklarda kırmızı rengini veren kılcal damarlar bol bulunsa da yağ ve ter bezleri bakımından fakirdir. Bu yüzden dudaklarımız vücudumuza göre daha hızlı tepki veriyor. Dudak derisi oldukça ince ve dayanıksız bir yapıya sahip. Dış çeperinde hücreler öldüğü zaman kabuklaşmaya başlıyor. İşte dudaklarımız cildimize göre bu yüzden çabucak kabuklaşıyor. Dudakların kuruma sebepleri arasında; vücudun susuz kalması, aşırı sıcak veya soğuk hava koşulları, B vitamini eksikliği, diyabet, sigara kullanımı, stres (stres tüm vücudunuza etki ettiği gibi dudaklarınızın çatlamasına da neden olur), dudakları sıklıkla yalamak yer alıyor…

    Burnunuzdaki yumrular

    Burun, yüz bölgesinde en çok dikkat çeken organımızın başında geliyor. Sağlıklı bir buruna sahip olmak hem estetik hem de sağlık açısından büyük önem taşıyor. Burunda çıkan yumrular, iç organlarda yara çıkmasına sebep olan sarkoidoz hastalığının belirtisi olabiliyor.

     

    Göz kapakları, gözü saran bağ dokularda iltihap veya ödem olduğunda şişlik yapabiliyor.

     

    Yüzdeki benler

    Doğuştan veya sonradan gelişen melanosit adlı hücrelerin oluşturduğu, renkleri genelde ten renginden koyu kahveye değişen yapılar nevüs ya da halk arasında bilinen adıyla ben olarak adlandırılıyor. Benler, özellikle de yüz bölgesindekiler, kimileri için karakteristik kimileri için ise göze batan bir özellik olabiliyor. Deride bulundukları yere göre junktional, compound, intradermal nevüs şeklinde isimlendirilen ve görüntüleri farklı olan benlerden bazıları atipik karakteristikler gösteriyor ve risk taşıyor. Bu benler displastik (Clark Nevus) olarak adlandırılıyor ve görsel olarak deri düzeyinde ya da deriden hafif kabarık, yağda kızarmış yumurta görünümüne benzeyen açık kahverengiden koyu kahverengiye dönük renkte yapılar. Deride malign melanoma olarak bilinen deri kanseri, mevcut bir benden ya da normal deriden gelişebiliyor. Malign melanomalar normal bir benden, displastik benlerden ve doğuştan olup; çapı 20 mm’i aşan büyüklükte olan benlerden gelişebiliyorlar. Bir benin yapısının asimetrik olması, kenar yapısının ani ve keskin sonlanmalar göstermesi, çoklu renk özelliği göstermesi, 6 mm’den büyük olması ya da vücutta çok sayıda benin oluşu risk faktörleri olarak kabul ediliyor. Ayrıca bende kaşıntı olması, kanaması, üzerinde yara oluşması veya hızlı değişim göstermesi de sizi doktora götürmeli.

    Kırmızı yanaklar

    Yüzdeki kızarıklıklar, bir ten probleminin işareti olabileceği gibi iç nedenlere ilişkin bir hastalığın da belirtisi olabiliyor. Yüz kızarması vücudumuzun bazı durumlarda (utanma, mahcup olma, suçluluk, kızgınlık, heyecan gibi duygusal durumlar) verdiği doğal bir tepki. Çünkü bu duygusal durumlarda vücutta adrenalin hormonu salgılanıyor ve vücut ısısı ani olarak artıyor. Bu durumda da vücudun ani artan sıcaklığı sempatik sistemini uyarıyor. Sempatik sistem, yüzün kan damarlarını genişleterek ısınmış kanı yüz bölgesine iletiyor. Böylece yüzde ısınma hissi ve yüz kızarması meydana geliyor. Yüz kızarmasında başrolü oynayan sempatik sinir sistemi, bilinçli kontrolümüzle değil, duygusal uyarılarla çalışan bir sistem. Yani bilinçli olarak çalışmıyor. Hastalıklara bağlı olmayan yani nedensiz yüz kızarıklığı, sempatik sinir sistemi aşırı çalışan veya aşırı duyarlı olan kişilerde görülüyor. Bu kişilerde sistem duygusal uyarılara karşı çok hassas ve duyarlı oluyor. Hem erkek hem de kadında görülebiliyor. Yüz kızarıklığı kullanılan bazı ilaçlar, ateş yükseldiğinde, spor veya menopoz nedeniyle de meydana gelebiliyor. Rosacea, hiperhidroz, karsinoid sendrom gibi hastalıklarda da yüz kızarıklığı oluşabiliyor.

     

    Deran Çetinsaraç

    Formsanté Dergisi Şubat 2015 sayısı

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz