Angelina’nın seçimi
Geçen ay tüm dünya Angelina Jolie’nin meme koruyucu operasyonunu konuştu. Peki nedir mastektomi? Amerikan Hastanesi’nden Doç. Dr. Ece Dilege anlattı: “Mastektomi, meme kanseri olmayan ancak çok yüksek risk taşıyan kişilere kanser riskini azaltmak amacıyla yapılan memenin alınması ameliyatı. Meme derisi ve mümkünse meme başı da korunacak şekilde içeriden meme dokusu bütün olarak çıkarılıyor. Silikon implantlarla bu boşluk doldurularak yeniden şekillendiriliyor. Bu ameliyatla meme başı arkasında bir miktar meme dokusu kaçınılmaz olarak bırakıldığı için kanser riski tamamen ortadan kalkmıyor. Koruyucu mastektomi meme kanseri riskini yaklaşık yüzde 90 oranında azaltıyor. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da kanama, enfeksiyon, yara iyileşme problemi ve başka bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor.” Unutmayın, meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü. Her 8-10 kadından biri ömür boyu meme kanserine yakalanma riski taşıyor ve bu risk yaş ile beraber artıyor. Doç. Dr. Ece Dilege, her kadına genetik araştırma önerilmediğini, ailesinde kanser riski olan ve 40 yaşın altında olan kadınlara genetik araştırma önerildiğini belirtiyor.
Ayaklarınızı koruyun
Kemiklerinizin sağlığı için gün içinde hareketliliğinizi sağlayan ve vücudunuzu taşıyan ayaklarınıza iyi bakmalısınız. Kemikleri dengede tutan, rahat, yumuşak ve ayağın ön tarafına yük bindirmeyen hafif topuklu ayakkabıları tercih etmelisiniz.
DİKKAT!
Sıcaklar artmaya başladı. Güneş koruyucu kreminizi sürmeden, yanınıza suyunuzu almadan dışarı çıkmayın. Şapka ve güneş gözlüğü gibi aksesuarlarınızı da çantanızdan ayırmayın.
Alerjiniz rinit sinüzite dönüşmesin!
Toplumun yaklaşık yüzde 20’sinde görülen alerjik rinit aynı zamanda sinüzite de neden olabiliyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, alerjenlerden şikayeti olanlara uyarılarda bulundu: “Havada taşınabilecek kadar küçük ve hafif olan polenler, hayvan tüyleri ve ev tozları burun ile genizdeki mukoza üzerinde birikiyor. Özellikle ev tozu akarları, evcil hayvan alerjenleri ve mantar sporları yıl boyu ortaya çıkan alerjiden sorumlular. Alerjik nezlesi olanlarda burun tıkanıklığı ön plandadır; burun eti veya konka adını verdiğimiz burun içindeki yapılar alerjik rinitte büyüyebiliyor. Böylece burunda tıkanıklık dayanılmaz bir hal alıyor. Bazen alerjiye bağlı burun içinde polipler de oluşabiliyor. Polipler hem tıkanıklığı artırıyor hem de kronik sinüzite zemin hazırlıyor. Bu gibi durumlarda hastalar için cerrahi müdahaleler kaçınılmaz oluyor.” Hastalığınızın cerrahi operasyona kadar ilerlemesini istemiyorsanız alerjik belirtiler başladığı an bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalısınız.
Formsanté Dergisi Haziran 2013 Sayısı