Diğer
    Ana SayfaSağlıkSağlık raporu - Temmuz 2013

    Sağlık raporu – Temmuz 2013

    -

    Dikkat! İş stresi hırslı kişileri daha çok etkiliyor

    Yoğun iş hayatının beraberinde getirdiği stres, iş hayatını olduğu kadar kişinin aile ve sosyal ilişkilerini de etkiliyor. Doğru stres yönetimiyle sorundan en az düzeyde etkilenmenin mümkün olduğunu belirten Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, iş stresinin, mükemmeliyetçi ve hırslı kişilik yapılarında daha etkili olduğunu söylüyor.

     

     

    - Advertisement -

     

    31072013 sagrap2Biber gazı deyip geçmeyin

    Toplumsal eylemlerde kullanılan biber gazı telafisi güç tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Alerji ve Astım Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; “Biber gazı, özellikle göze temas ettikten hemen sonra gözün ön cephesine etki ederek yanma, batma, sulanma ve ardından da geçici veya kalıcı körlüğe neden olabiliyor” diyor. Özellikle astım hastları için ciddi risk teşkil eden biber gazının kansere neden olabildiği de ileri sürülüyor. Prof. Dr. Tabak, biber gazıyla temas anında alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

    1- Biber gazı suda erimeyen bir madde. Bu nedenle su ile yıkamak işe yaramıyor.

    2- Süte batırılmış bir havlu veya kumaş ile cilde ovalamadan tampon yapılması veya sütün yüze sprey halinde uygulanması ciltte batma hissini azaltıyor.

    3- Temas sonrası mümkün olduğunca cilt alanının ellenmemesi, ovuşturulmaması gerekiyor.

    4- Biber gazı yağlı bir madde olduğundan hafif bir deterjan ya da bebek şampuanı kullanılarak soğuk su ile yıkamak ciltteki etkisini hafifletebilir. Sıcak su kesinlikle kullanılmamalı.

    5- Temas sonrası sık sık göz kapakları kırpılarak gözyaşı ile maddenin uzaklaştırılmaya çalışılması gerekiyor. Gözlere saf gözyaşı damlası uygulanması da etkiyi kısmen hafifletiyor.

    6- Astım teşhisi olan hastanın nefes açıcılarla ilk müdahale sonrası hızla en yakın hastaneye gözlem altında tutulmak üzere sevk edilmesi gerekiyor.

     

    31072013 sagrap3Hürrem gitti, sendromu kaldı

    Tükenmişlik sendromu sanıldığı gibi ruhsal bir bozukluk değil ancak bazı kişilik yapılarında daha kolay ortaya çıkabiliyor. Sıklıkla depresyonla karıştırılsa da tükenmişlik sendromunda depresyondan farklı olarak, kişi yaşadığı ortamdan uzaklaşıp farklı bir ortama geçtiğinde duygulanımı değişebiliyor, sıkıntıya düşen yaşamsal fonksiyonları normale dönebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Psikolojik Danışman Necmiye Doğruer, tükenmişlik sendromundan uzak kalabilmek için, öncelikle yaşama bakışın güçlü olması gerektiğini söyledi: “Ruhsal ihtiyaçları karşılamayı ihmal etmemek, yaşamla kavga halinde olmamak, sosyal ilişkileri canlı tutmak, çevredeki kişilerden destek almayı ihmal etmemek bu sendromdan kaçınmada önemli rol oynuyor.”



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz