Diğer
    Ana SayfaAktüelSağlıklı alışverişin güvenli yolları

    Sağlıklı alışverişin güvenli yolları

    -

    aralik-2012-alisveris-resim-2Ambalaj güvenliğini gözden kaçırmayın
    Açık pazarlarda satılan baharatlar mis gibi koksa da orada bulunan gıdaların sağlığı tehdit edebileceğinin artık pek çok kişi farkında. Ambalaj deyince de akla “kanserojen” kelimesi geliyor. Topçu, gıdalarla temas eden karton, jelatin, strafor, konserve, cam gibi malzemelerin de test edildiğini belirterek, “Zararlı olmayan ambalaj arıyorsanız üzerinde çatal-bıçak işareti olanları tercih etmelisiniz. Bunların içinde en masum olan ise camdır” diyor. Üreticileri kullandıkları ambalajlar konusunda yargılarken bizlerin de evde kullandığımız kaplar hatta tabaklar konusunda seçici olmamız ve kaliteden ödün vermememiz gerekiyor.

    aralik-2012-alisveris-resim-3SON KULLANMA TARİHİNE BAKIN
    Günümüzde meyve ve sebzelerin bir kısmı da dahil olmak üzere gıda maddeleri ambalajlı olarak satılıyor. Alışverişte bu gıdaların üretim ve son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol etmek gerekiyor. Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Sinem Topçu, alışverişte son kullanma tarihi yaklaşmış ürünlerin tercih edilmemesini önerirken, mutfakta bekleyen ürünlerin son kullanma tarihlerinin de gözden kaçırılmaması konusunda uyarıyor. Peki “Raf ömrü uzadıkça, insan ömrü kısalıyor” sözü gerçeği yansıtıyor mu? Bilimsel bir açıklamaya dayanmadan böyle bir fikri benimsemenin ya da tamamen karşısında durmanın doğru olmadığını belirten Topçu, “Katkı maddeleri, ürünlerin biraz daha uzun süreli kullanımını sağlamak için kullanılıyor. Evde yapılan ekmeğe konulan mayanın da bir katkı maddesi olduğu unutulmamalı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kullanımına izin verdiği maddeler, bunların hangi gıdalarda hangi miktarlarda kullanılacağı belirlenmiş durumda… Bütün katkı maddelerine karşı durmak gerçekçi değil. Katkı maddesinin hiç kullanılmaması bazı gıdaların daha büyük tehditlere açık hale gelmesine neden oluyor. Önemli olan üreticinin kükürtleme yaparken belirlenmiş limitlere uyup uymadığının bilinmesi. Bu kontrolleri de hem üretim aşamasında hem raftan alarak bizler yapıyoruz” diyor. ➧ Meyve-sebze seçerken
    Meyve-sebze seçiminde biz tüketicilerin kafasını en çok karıştıran şey, zirai ilaçlar ve hormonlar. Zirai ilaçların kullanılmamasının ürün verimi açısından imkansız olduğunu belirten Sinem Topçu, önemli olanın bu ilaçların doğru şekilde ve doğru dozlarda uygulanması olduğunu anlatıyor. Üstelik zincir marketlerin bu konuda ciddi bir politika izlediğini, market depolarının da bu açıdan denetlendiğini söylüyor. Peki pazarcı amcaya nasıl güveneceğiz? Bu konuda ise yeni bir yasanın hazırlandığını müjdeleyen Topçu, yakın zamanda yürürlüğe girecek hal yönetmeliği ile artık hallere giren ve çıkan ürünlerin de kontrol edilmeye başlanacağını söylüyor: “Gün geçtikçe daha güvenli gıda tüketme yolunda ilerliyoruz.” Mevsimi dışında raflarda görmeye alıştığımız ancak satın almaktan çekindiğimiz meyve sebzeler de var. Bunların en gündemde olanı ise domates… Kışın domates yemek sağlıksız mı? Topçu, ideal olanın her şeyi mevsiminde tüketmek olduğunu söylüyor. Mevsim dışı tüketilenlerin sağlıksız olmadığını ancak besin değeri açısından zayıf olduğunu vurguluyor: “Kışın domates tüketmediğinizde salça kullanıyorsunuz ve bu sefer ambalajlı ürüne geçmiş oluyorsunuz. Kontrollerinin yapıldığından emin olduğunuz ürünler konusunda rahat olabilirsiniz.”

     

    Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz