Diğer
    Ana SayfaAktüelSağlıklı alışverişin güvenli yolları

    Sağlıklı alışverişin güvenli yolları

    -

    aralik-2012-alisveris-resim-4➧ Et-balık seçerken
    Yeni yönetmeliğe göre etler de artık ambalaja girdi. Gerek tavuk ve hindi eti gerekse kırmızı et alırken ambalaj üzerindeki son kullanım tarihine dikkat etmek gerekiyor. Güvenli gıda sadece mikrop içermeyen gıda anlamına gelmiyor, ürünün kalitesi de önem taşıyor. Bu nedenle örneğin bir paket kıymadaki et ve bağ doku oranlarının ne kadar olduğu yasal limitlerle belirlenmiş durumda ve ürünler bu limitler çerçevesinde denetleniyor. Zincir marketlerde bulunan balık tezgahları da örnekler alınarak denetleniyor. Tüketicinin ise balığın gözlerinin parlak, solungaçlarının canlı renkli, pullarının diri olduğundan emin olarak alışveriş yapması gerekiyor.

    ➧ Dondurulmuş ürün seçerken
    Derin dondurucu kullanmaya alıştık… Özellikle çalışan kadınlar buzdolaplarında acil durumlar için her zaman dondurulmuş gıdalar bulundurmayı tercih ediyor. Gıdanın satın alındıktan ne kadar sonra derin dondurucuya girdiği, ne kadar süreyle orada kaldığı, nasıl çözdürüldüğü gibi konular da önem taşıyor. Sinem Topçu, “Dondurulmuş ürün eve gidene kadar çözülmeye başlarsa mikrobiyolojik aktivite de başlıyor. Bu ürünü tekrar dondurucuya koyup tekrar çözdürürken de doğru uygulamalarda bulunmazsanız tabağınızda sağlık açısından büyük bir risk sizi bekliyor” diyor. Bu nedenle dondurulmuş ürünleri kasaya girmeden hemen önce almak, eve gidene kadar çözülmeyeceğinden emin olmak, çözüldüyse tekrar dondurmamak, dondurucudan çıkarılan ürünü ya mikrodalgada ya da buzdolabında +4 derecede çözdürmek gerekiyor.

    ➧ Ekmek satın alırken
    İnsan cildinde bulunan floranın gıda ile temas etmemesinin çok önemli olduğunu ve bu nedenle ambalajsız bir ekmek satın almayı kesinlikle tercih etmediğini belirten Topçu, ambalaj sayesinde ürünün etiketi ve son kullanım tarihi hakkında da bilgi sahibi olunabildiğini söylüyor.

    BİR GIDA KONTROL LABORATUARI UZMANININ OLMAZSA OLMAZLARI

    İşi gereği gıda güvenliği hakkında her konuyu detaylı olarak bilen, çeşitli gıda testlerini yürüten, denetimleri takip eden ve aynı zamanda kendisi de bir tüketici olan Sinem Topçu, gıda güvenliği konusundaki olmazsa olmazlarını şöyle sıralıyor:
    ● Ambalajlı ürünleri tercih ediyorum.
    ● Son kullanma tarihine bakmadan hiçbir ürünü almıyorum.
    ● Aldığım ürünün evdeki muhafazasına dikkat ediyorum. Örneğin yumurtaları paketinden çıkarmayarak son kullanma tarihini gözden kaçırmamış oluyorum.
    ● Ürünlerin ambalajı açıldıktan sonra kaç gün içinde tüketilmesi gerektiğini takip ediyorum.
    ● Dondurulmuş ürünleri kasaya gelmeden hemen önce alıyorum.
    ● Bu ürünleri buzdolabında çözdürmeyi tercih ediyorum.
    ● Kırmızı ve beyaz eti buzdolabının ayrı raflarında tutuyorum.
    ● Mikroplar için güzel bir ortam yaratacağından etleri buzdolabına koymadan önce kesinlikle yıkamıyorum.
    ● Meyve ve sebzeyi güvendiğim yerlerden alıyorum.
    ● Ambalajlarda bardak-çatal işaretine (gıda ile doğrudan temas eden malzemelerin gıdaya uygun olduğunu ifade eder) mutlaka bakıyorum.
    ● Kişisel beslenme programıma göre sadece belli ürünlerde tercihimi organik olanlardan yana kullanıyorum.

    - Advertisement -

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Aralık 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz