Diğer
    Ana SayfaSağlıkSağlıklı diş etlerine kavuşmak elinizde!

    Sağlıklı diş etlerine kavuşmak elinizde!

    -

    Ağız ve diş sağlığınıza özen göstermek sandığınızdan çok daha kolay. Kısa süre ayırarak yapacağınız diş temizliği sadece ağız sağlığınızı değil tüm vücudunuzu bakteri ve enfeksiyonlardan korumanıza da yardımcı olacak…

    Ağız ve diş sağlığınızı korumak için dişlerinizi günde iki kez fırçalıyor ve yılda en az bir kez kontrole gidiyorsunuz. Fakat dişlerinize bakmak için bu gerçekten yeterli mi, yeterli değilse de bunun farkına varabilir misiniz? Muhtemelen hayır… Kaliteli ağız ve diş sağlığı, güçlü ve sağlıklı diş etleriyle başlıyor. Ancak İngiliz Ağız ve Diş Sağlığı Vakfı’na göre, 20 kişiden 19’unda bir çeşit diş eti hastalığı görülüyor ve bunu görmezden gelmek de çok sarsıcı ve pahalı bir tecrübe olabiliyor. Diş eti dokularında şişlik, ağrı ve enfeksiyonlar iki temel nedenden kaynaklanıyor; diş eti iltihabı ve diş eti hastalıkları. Diş eti iltihabının geri dönüşü mümkün ama tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları yetişkinlerde görülen diş kayıplarının en büyük nedenlerinden biri oluyor. Tüm diş eti hastalıkları, diş etleri ve dişlerin üzerini bir katman gibi saran bakteriler yani tartar nedeniyle oluşuyor. Bunun ilk göstergesi ise dişlerin fırçalanması sırasında ortaya çıkan kanlı tükürük oluyor. Uzmanlar, bu noktada dişlerin daha yavaş ve nazik fırçalandığını ama aslında yapılması gerekenin daha güçlü fırçalamak olduğunu söylüyorlar.

    Sigara, diş eti hastalıklarına yol açıyor
    Eğer dişlerinizi fırçalar ve diş ipi kullanırsanız, birkaç hafta içinde diş etlerinde oluşan kanama duruyor ve diş etlerinde iyileşme görülüyor. Fakat eğer sigara kullanıyorsanız, bu diş eti hastalıkları için başlı başına bir sorun yaratıyor. Çünkü sigara içmek diş etlerinde plak üretimini artırdığı gibi, diş etlerindeki kılcal damarları daraltıp, bu kanama belirtisini engellediği için diş eti sorunlarının farkına varma şansını da azaltıyor. Diş ve diş eti hastalıkları; çekilmiş diş etleri, sallanan dişler ve ağızda oluşan kötü bir tada kadar belirti vermiyor. Kötü kokulu nefes ise dişlerin iyi durumda olmadığına işaret ediyor.

    Kontrolü ihmal etmeyin!
    Eğer diş eti sorunlarından şüpheleniyorsanız, vakit kaybetmeden kontrol için diş hekiminize başvurun. Ağız ve diş sağlığı hastalıklarının belirlenmesi ve olası diş kayıplarının öğrenilmesi için diş röntgeni çektirebilirsiniz. Uzmanlar, diş hekimlerinin bu tip durumlarda diş taşı temizliği yaparak, gerektiğinde derinlemesine ağız ve diş temizliği yapabileceğini belirtiyor. Bu sayede dişler korunuyor, diş eti çekilmesi yavaşlıyor, hatta durdurulabiliyor.

    - Advertisement -

    Ayşegül Uyanık Örnekal

    Formsante Dergisi Kasım 2011 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz