Diğer
    Ana SayfaGüzellikSağlıklı saç nedir? Sağlıklı saçlar için 11 ipucu

    Sağlıklı saç nedir? Sağlıklı saçlar için 11 ipucu

    -

    Sağlıklı saç nedir? Saçların yıpranması nasıl önlenir? Sağlıklı saçlara sahip olmak için neler yapılabilir? Bu soruların yanıtı ve sağlıklı saçlar için 11 ipucu Formsante arşivinden (2010) derlendi. Kırılganlık, yıpranmışlık, zayıflık, matlık ve kuruluk “Saçınıza baktığınızda siz ne görüyorsunuz? Bu 5 sorundan biri bile biz kadınları üzmek için yeterli bir neden. Oysa sadece biraz zaman ve bilinçli bir bakımla saçımızın kontrolünü elimize almamız mümkün” Yani onun sağlığı ve dolayısıyla güzel görünmek bizim elimizde. Saçımıza nasıl bakmamız, ömrünü uzatmak için neler yapmamız gerektiğini biliyor muyuz? Birkaç küçük ipucuyla saçlarımızın sağlıklı olmasını sağlayabiliriz. Üstelik bunun için çok büyük bir zamana da ihtiyacımız yok…Biraz itina yeterli!

    SAĞLIKLI SAÇ NEDİR?

    Şöyle başlayalım. Sağlıklı saç nedir? Sağlıklı saç; doğal nem dengesini ve esnekliğini koruyan, kolay hacim kazanmaya ve şekil almaya uygun yapıda tellerden oluşan saçtır. Dolayısıyla, saçın sağlamlığı ve nem tutabilme becerisi, saç sağlığının yapıtaşlarını oluşturuyor. Saç nem tutma becerisini yitirdiğinde ise normalden daha çabuk yıpranıp, sağlıksızlaşıyor. İnsan saçının gücü ve kütlesinin büyük kısmı, saç telinin korteks adı verilen merkezinde bulunuyor. Bu merkezin bileşik bir yapısı var; keratin adlı proteinin parça parça duran lifleri, kükürt açısından zengin bir matris içinde yer alıyor.

    SAĞLIKLI SAÇIN ANAHTARI

    Saçın, bu özellikleri sayesinde, kendi ağırlığına oranla taşıyabileceği ağırlık miktarı çeliğinkinden fazla olduğunu biliyor muydunuz? Son olarak; sağlıklı saçın anahtarının korteks olduğunu söyleyebiliriz çünkü nemin büyük kısmı burada tutuluyor. Aslında yalnız korteksin güçlü olması da yeterli değil. Korteksin üzerini örten kaplama olmadığında, saç dış etkenlere fazlasıyla açık kalıyor. Bu da saçı yıpratan faktörlerden biri. Saçın sağlığının bozulmasında, tarama gibi basit işlemlerden perma, boya gibi ağır kimyasal işlemlere kadar birçok kozmetik uygulama rol oynuyor.

    SAÇLARIN YIPRANMASI NASIL ÖNLENİR?

    Saçlarımızın yıpranmasını önlemek için ilk yapmamız gereken şey düzenli olarak besleyici bakım kompleksi kullanmak. Besleyici bakımlarla yumuşayan saç, taranırken güç harcanmasını gerektirmiyor. Bu da saçımızı, farkında olmadan yıpratmamızı önlüyor. Yapılan araştırmalar, etkili bakım maddelerinin kullanılmasıyla saça gelen mekanik hasarın önemli ölçüde azaltıldığını ve kaplamanın sağlam kalabildiğini gösteriyor. Saç kaplamasına, özellikle de pulların üst üste bindiği kenarlara yapışan bakım maddeleri, saç telini kayganlaştırıyor ve sürtünme katsayısını düşürerek uygulanan tarama kuvvetini azaltıyor. Bakım kompleksleri belirli bir süre boyunca düzenli kullanılırsa, sağlığı kötüye gitmekte olan saç parlaklık, dolgunluk ve kolay şekil alma gibi özelliklerini geri kazanmaya başlıyor. Besleyici bakım komplekslerini sağlıklı saça uygulamak ise, saçın özelliklerini korumaya yarıyor.

    SAÇIN KALİTESİNİ BELİRLEYEN 4 ETKEN

    • Saçlarımızın kalitesini ve özelliklerini belirleyen dört temel etken var. Bunlardan ilki, kalıtsal özellikler. Bu özellikler saçımızın rengini, yapısını ve doğal kimliğini belirliyor. Neyse ki bugün, ilerleyen teknoloji ve kozmetik sanayii ile birlikte saçımızın bu özelliklerinde değişiklik yapma şansına sahibiz.
      İkinci etken ise sağlık; benimsediğimiz yaşam biçimi ve dolayısıyla sağlıklı saçlara sahip olmak kısmen elimizde.
    • Üçüncü etken ise beslenme. Sağlıklı saçlara sahip olmanın bir yolu da sağlıklı bir beslenmeden geçiyor. Bu da kontrolü elimizde olan bir alan.
    • Ancak dördüncü etken olan saçımıza uyguladığımız bakımda, diğerlerine göre daha rahat kontrol sağlayabiliyoruz. Herkesin saçı güzel, sağlıklı ve kaliteli olabilir. Önemli olan doğru bakımı, doğru zamanda uygulamak!

    SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN 11 İPUCU

    Peki, saçları korumak ve sağlıklı saçlara sahip olabilmek için ne yapılabilir? İşte sağlıklı saçlar için 11 ipucu

    1. Saçınızı iyi bir şampuan kullanar2ak düzenli yıkayın ve her yıkamada besleyici bakım kompleksini tam kullanın.
    2. Aşırı kimyasal işlem yapmaktan kaçının.
    3. Eğer saçınızı kendiniz boyuyorsanız, üreticinin önerilerine kesinlikle uyun ve boyayı önce bir saç tutamı üzerinde test edin.
    4. Saçınızı güneşten de koruyun.
    5. Deniz veya havuzdan çıkar çıkmaz, saçınızı yıkayın ve kremleyin.
    6. Saçınızı düzenli olarak bir kuaföre kısalttırın. Uzatmayı düşünüyorsanız bile altı haftada bir uçlarını düzelttirin ki, çatallaşma sorunu başlamasın.
    7. Saç kurutma makinenizi orta sıcaklık ayarında kullanın, saçınızdan mümkün olduğunca uzak tutun ve sürekli hareket ettirin.
    8. Dolaşmayı ve düğümlenmeyi engellemek için, uzun saç ya arkadan öne şampuanlanmalı, ya da duşta yıkanmalı.
    9. Eğer saçınız uzunsa, krem sürdükten sonra saçlarınızı geniş ağızlı bir tarakla tarayın. Böylece, krem saçın her yerine eşit olarak dağılır. Kremi saçınızda birkaç dakika bekletin.
    10. Rengi açılmış, boyanmış ya da perma yaptırılmış saçların yapısı değiştiği için düzenli olarak besleyici bakım kompleksi uygulayın.
    11. Eğer saçınız kısaysa ve kimyasal bir işlem yaptırmadıysanız, yıpranmayı önlemek için düzenli aralıklarla besleyici bakım uygulamanız yeterli.


    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz