ÇOCUKLARDA RİSK OLUŞTURUYOR
Vejetaryen ebeveynlerin çocuk beslenmesi konusunda çok iyi bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, şunları söylüyor: “Vejetaryen ebeveynlere çocuklarının sağlıklı büyümesi için ete de ihtiyaçları olduğu kesin bir şekilde belirtilmeli. Çocukların katı vejetaryen diyetlerle beslenmesi kesinlikle doğru değil” diyor. Çocuklar için en uygun vejetaryen beslenme tipinin lakto-ovo vejetaryenizm olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Enç, şöyle devam ediyor: “Vejetaryen çocuk ve gençlerin diyetine süt, yumurta, peynir, badem, ceviz gibi çinkodan zengin besinler eklenmeli. Bu çocukların protein ihtiyaçları karşılanırken amino asit örüntüsü dengelenecek şekilde besin kombinasyonları oluşturulmalı. Ayrıca, soya ve diğer kuru baklagillerde bulunan protein sindirimini engelleyici etmenlerin yok edilmesi için pişirme ilkelerine özen gösterilmesi gerekiyor. İki yaşından küçük çocukların posa alımlarının sınırlanması da çok önemli.” Vejetaryen çocukların beslenmelerinin çok yakından takip edilmesi, diyetlerinin mümkün olduğunca esnek olması, bu başarılamıyorsa eksikliği görülen besin öğelerinin belirlenip, beslenmelerine preparat olarak eklenmesi önem taşıyor. Bu beslenme tipi genç kızlarda adet düzensizliklerine neden olabiliyor ve bu da ilerleyen yıllarda başka sorunların ortaya çıkmasına yol açabiliyor.
B12 vitamini
Vejetaryenlik deyince akla gelen bir diğer konu ise B12 vitamini eksikliği, çünkü bu vitamin en çok hayvansal kaynaklı besinler olan kırmızı et, tavuk, balık, karaciğer, deniz ürünleri, süt, yumurta, yoğurt ve peynirde bulunuyor. Bu gıdaların tüketilmemesi ya da yetersiz tüketilmesi halinde ise vücut yeterli kırmızı kan hücresi üretemiyor. Bunun sonucunda ise kansızlık ve yorgunluk ortaya çıkıyor. Vejetaryen beslenenlerin B12 seviyesini takip etmesi ve gerekirse takviye alınması öneriliyor.
Hamilelikte önlemlerinizi alın
Vejetaryen hamilelerin ve emzikli annelerin kemik demineralizasyonu ile karşılaşmamak için kalsiyumdan zengin yiyecekler ya da kalsiyum preparatları tüketmesi öneriliyor. Düşük doğum ağırlıklarının önlenmesi için enerji alımlarını artırmaları gereken bu kişilerin gebelik sırasında demir takviyeleri kullanması ve altıncı aydan sonra bebeklerine demirden zengin yiyecekler vermesi gerekiyor.
Devamı diğer sayfada