Sakız çiğnemek: İyi mi kötü mü?

0

İnsanlar binlerce yıldır çeşitli şekillerde sakız çiğniyorlar. İlk sakızlar, ladin veya Manilkara çilesi gibi ağaçların özsuyundan yapılmıştır . Bununla birlikte, çoğu modern sakızlar sentetik kauçuktan yapılır. Peki Sakız çiğnemek: İyi mi kötü mü?  Yararları ve zararları neler? 

Sakızın içindeki maddeler güvenli mi? *

Healthline‘da yer alan bilgilere göre; genel olarak sakız çiğnemek güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, bazı sakız türleri az miktarda tartışmalı içerik içerir.

Bu durumlarda bile, miktarlar genellikle zarar verdiği düşünülen miktarlardan çok daha düşüktür.

Sakız çiğnemek stresi azaltabilir ve hafızayı güçlendirebilir *

Çalışmalar, görevleri yerine getirirken sakız çiğnemenin uyanıklık, hafıza, anlayış ve karar verme dahil olmak üzere beyin fonksiyonunun çeşitli yönlerini iyileştirebileceğini bulmuştur. Bir araştırma, 7 veya 19 günlük bir süre boyunca sakız çiğneyen öğrencilerin, yapmayanlara kıyasla depresyon, kaygı ve stres puanlarının azaldığını buldu. Sakız çiğneyenler de daha fazla akademik başarı elde ettiler.

İlginç bir şekilde, bazı araştırmalar, görevler sırasında sakız çiğnemenin başlangıçta biraz dikkat dağıtıcı olabileceğini, ancak daha uzun süre odaklanmanıza yardımcı olabileceğini bulmuştur. Diğer çalışmalar, bir görevin yalnızca ilk 15-20 dakikasında faydalar buldu .

Uzmanlar, sakızın hafızayı nasıl geliştirdiğini tam olarak anlamıyorlar. Bir teori, bu iyileşmenin, sakızın neden olduğu beyne artan kan akışından kaynaklanmasıdır.

Araştırmalar ayrıca sakız çiğnemenin stresi azaltabileceğini ve uyanıklık duygularını artırabileceğini bulmuştur.

2012 yılında üniversite öğrencilerinde yapılan küçük bir çalışmada, 2 hafta boyunca sakız çiğnemek, özellikle akademik iş yükü ile ilgili olarak katılımcıların stres duygularını azaltmıştır.

Bunun nedeni, kortizol gibi stres hormonlarının seviyelerinin azalmasıyla bağlantılı olan çiğneme eylemi olabilir.

Sakız çiğnemenin hafıza üzerindeki faydalarının sadece siz sakız çiğnerken devam ettiği gösterilmiştir. Bununla birlikte, alışılmış sakız çiğneyenler gün boyunca daha uyanık ve daha az stresli hissetmekten yararlanabilirler.

Dişlerinizi korur *

Articleskill‘de yer alan bilgilere göre Amerikan Diş Hekimleri Birliği’nin yemeklerden sonra 20 dakika şekersiz sakız çiğnemeyi önerdiği ortaya çıktı. Bunun nedeni, plağı azalttığı, diş minesini desteklediği, boşlukları azalttığı ve diş eti iltihabını azalttığı kanıtlanmıştır. Sakız çiğnemek tükürük akışını artırarak dişlerinizde çürümeye neden olan asidi azaltır. Tek şey, bu faydalardan yararlanmak için sakızın şekersiz olduğundan emin olmanız gerektiğidir. Şekerli sakız aslında asit oluşumuna katkıda bulunabilir.

Young Blonde Woman Puffs Bubble Of Chewing Gum In City Street. Stylish Woman Making Bubblegum or Chewing Gum.

Asit reflü ve mide yanmasını azaltır *

Asit reflü ve mide ekşimesi ile uğraşan bazı insanlar, yemeklerden sonra sakız çiğnemenin bu şeyleri azaltmaya yardımcı olabileceğini görebilir. Artan tükürük üretiminin bir sonucu olarak yemek borusundaki asidi azalttığı gösterilmiştir. Tükürük üretimi arttığında, daha fazla yutma eğiliminde olursunuz, bu da asidin daha hızlı temizlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, asit seviyelerini yükseltip mide ekşimesini daha da kötüleştirebildikleri için nane ve nane aromalarından kaçınmak akıllıca olacaktır.

Nefesinizi iyileştirir *

Bu çok kolay. Ağız kokusuyla savaşmak istediğinizde, bazı diş etleri diğerlerinden daha iyidir. Aslında araştırmalar, iyi bilinen bir tarçınlı sakızın ağızda ağız kokusuna neden olan bakterileri azalttığını bulmuştur. Bunu yapan bir bitki esansiyel yağı içerir. Anahtar, en iyi nefes tazeleyici diş etlerini seçmektir. Bu nedenle, bitki yağlarından gelenleri bulun ve kokuları maskelemek yerine bakterilerle savaşın.

Mide bulantısıyla savaşır *

Bulantı için doğal bir rahatlama arıyorsanız, güvenli bitkisel sakızları deneyin. Bu soruna yardımcı olacak zencefil sakızları var. Zencefil ve artan tükürük üretimi, asit ve mide sinirliliğini yatıştırmaya yardımcı olacaktır.

Şekersiz sakızlar müshil ve FODMAP içerir *

Yine Healthline‘da yer alan bilgilere göre; Şekersiz sakızı tatlandırmak için kullanılan şeker alkolleri , çok miktarda tüketildiğinde müshil etkisi gösterir.

Bu, çok miktarda şekersiz sakız çiğnemenin sindirim sorunlarına ve ishale neden olabileceği anlamına gelir.  Ek olarak, tüm şeker alkolleri, irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerde sindirim sorunlarına neden olabilen FODMAP’lerdir .

Çok sık sakız çiğnemek çenenizde sorunlara neden olabilir *

Sürekli çiğneme, çiğnediğinizde ağrıya neden olan temporomandibular bozukluk (TMD) adı verilen bir çene sorununa yol açabilir.

Bu durum nadir olmakla birlikte, bazı araştırmalar aşırı çiğneme ile TMD arasında bir bağlantı bulmuştur.

Sakız çiğnemek baş ağrısıyla ilişkilendirildi *

Bir araştırma incelemesi, düzenli olarak sakız çiğnemenin migren ataklarına ve gerilim tipi baş ağrılarına yatkın kişilerde baş ağrılarını tetikleyebileceğini öne sürüyor.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var, ancak araştırmacılar, migren yaşayan kişilerin sakız çiğnemelerini sınırlamak isteyebileceklerini öne sürdüler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here