Ayın güzeli Barbunya
Yoğun lif içeriği ile uzun süre tokluk hissi veren ve bağırsakları koruyan bir protein deposu. Kan şekerini dengeleme özelliği sayesinde insülin direncini engelleyen, enerji ve zindelik veren barbunya bahar ve yaz sofralarında zeytinyağlı bir seçenek olarak yerini alıyor. Yeni hücrelerin yapımı ve yaşaması için gerekli olan folat (sentetik biçimi folik asit) yönünden zengin olan barbunya, demir içeriği ile de kansızlığa iyi geliyor. Ancak demirden faydalanmak için barbunyanın yanında C vitamini de tüketmek gerekiyor. Haftada iki kez tüketilmesi önerilen baklagillerden birinde tercihinizi barbunyadan yana kullanabilirsiniz.
Besin tablosu
100 g haşlanmış tuzsuz*
Enerji 136 kcal %7
Yağ 0
Toplam karbonhidrat 24 g %8
Diyet lifi 10 g %40
Şeker 0
Protein 9,3 %19
Vitaminler
B1 vitamini (Tiamin) 0,2 mg %14
B2 vitamini (Riboflavin)0,1 mg %4
B3 vitamini (Niacin) 0,5 mg %3
B6 vitamini 0,1 mg %4
Folat 207 mcg %52
Pantohenik asit 0,2 mg %2
Mineraller
Kalsiyum 50 mg %5
Demir 2,1 mg %12
Magnezyum 50 mg %12
Fosfor 135 mg %14
Potasyum 387 mg %11
Bakır 1,1 mg %8
Manganez 0,4 mg %18
Selenyum 1,3 mg %2
* Satır sonlarındaki yüzdeler, günlük ihtiyacın ne kadarını karşıladığını gösterir.
Formsanté Dergisi Mayıs 2013 sayısı