• ✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale
Diyetisyen Elif Bilgin Baş

Sarımsak zararları nelerdir? Faydaları nelerdir? Ne kadar tüketilmeli?

Kimi kokusundan kimi tadından hoşlanmıyor! Oysa 33 çeşit kükürtlü bileşik, 17 çeşit aminoasit, potasyum, selenyum ve çinko barındıran sarımsağın yararları saymakla bitmiyor. Peki, hangi hastalıklara iyi geliyor? Sarımsağın faydaları nelerdir? Siyah sarımsağın farkı nedir? Diyetisyen Elif Bilgin Baş konu hakkında bilgiler verdi.

Sarımsak kendi küçük etkisi büyük bir sağlık deposudur. Sarımsak vitaminler, mineraller ile besin elementleri yönünden çok çeşitli ve zengindir. Yapısında çeşitli sülfür bileşikleri, proteinlerin yapı taşını oluşturan birçok aminoasitler, germanyum ve selenyum başta olmak üzere kalsiyum, bakır, potasyum, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller bulunur.

Sarımsağın zehirlenmeler ve katkı maddelerinin vücuttan atılması üzerinde yararlı olduğu düşünülüyor. Sarımsağın bakteriler karşısında öldürücü özellik taşıdığını keşfeden Louis Pasteur’e göre 1 ml çiğ sarımsak suyu 60 mg penisilin kadar etki gösteriyor.

SARIMSAK FAYDALARI *

  • Sülfürlü bileşikler tümör oluşumunu engeller
  • Anti hipertansif özelliği sayesinde tansiyonun daha dengeli olmasını sağlıyor
  • Kanda pıhtılaşmayı önlüyor,
  • Damar tıkanıklığı ve kalp hastalıkları riskini azaltıyor
  • Kan yağlarının dengelenmesinde etkili oluyor
  • Antibiyotik etkisi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor
  • Enfeksiyon hastalıklarına ve soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltıyor
  • Kötü kolesterolün azaltılmasında etkili oluyor

SARIMSAĞIN ZARARLARI VAR MI? *

Aşırı tüketilen sarımsağın olumsuz etkileri görülür. Yapısında yer alan kükürtlü bileşikler alerjiye neden olabilmektedir. Sindirimi sırasında ortaya çıkan gazlar bağırsağın sağlıklı yapısına zarar verebilir. Kan inceltici etkisi ile aşırı ve kan sulandırıcı ilaçlarla beraber dikkatsiz tüketimi olumsuzluklara neden olabilir.

sarımsak

GÜNDE NE KADAR SARIMSAK TÜKETİLMELİ? *

Sarımsağın haftada 2-3 kez 1-2 diş çiğ olarak yenmesi öneriliyor. Ancak kararında tüketilmesi de önemli.

Not: Her bünye farklı olabilir, doktorunuza danışmadan yemeyiniz!

SİYAH SARIMSAĞIN FAYDALARI NELERDİR? *

Eğer siz de sırf kokusu yüzünden sarımsağa burun kıvıranlardansanız, bu haber tam size göre… Sarımsağın fermente edilmesiyle elde edilen siyah sarımsak hem kokusuz hem de normal haline göre çok daha faydalı!

siyah sarımsak

Ecz. Mehmet Müderrisoğlu, siyah sarımsağın kanser, kalp sağlığı, bağışıklığın güçlendirilmesi, cilt sağlığı gibi birçok konuda faydalı olduğunu belirterek, “Enerji, vitamin, protein, mineral kaynağı olmanın yanında sağlığımız açısından yararlı 200’den fazla bileşik içeriyor. Sarımsağın fermente edilmesiyle elde edilen siyah sarımsak normal sarımsak gibi kokmuyor. Fermantasyon sırasında besin değeri artarken, tadındaki acılık da kayboluyor. Yüksek oranda antioksidan özellik taşıyor” diyor.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here