DOĞRU SAYABİLMENİZ İÇİN İPUÇLARI
TAHILLAR
1 birim (25 g’lık dilim) ekmek eşittir:
* 1 kepçe az yağlı çorba
* 1 ince dilim börek
* 1/4 simit
* 4 yemek kaşığı kuru baklagil
* 1 orta boy mısır
* 2 yemek kaşığı az yağlı patates püresi
* 1 küçük boy patates
* 1 su bardağı patlamış mısır
* 2 yemek kaşığı dolusu pilav
* 2 yemek kaşığı dolusu makarna
* 1 adet küçük krep
* 3 adet kestane
TAHILLARDA PORSİYON ÖLÇÜSÜ
1 porsiyon tahıl eşittir:
* 1/8 yufka
* 3 yemek kaşığı tam tahıllı gevrek
* 1 adet sade galeta (büyük)
* 4 adet kepekli bisküvi
* 1/2 su bardağı leblebi
* 1/3 hamburger ekmeği (büyük)
ETLER
1 birim et eşittir:
* 1 avuç içi et/tavuk
* 1 haşlanmış yumurta
* 1 kibrit kutusu büyüklüğünde az yağlı peynir
* 2-3 adet ızgara/buğulama küçük balık
MEYVELER
1 birim meyve eşittir:
* 1 orta boy elma
* 1 orta boy şeftali
* 1 orta boy portakal
* 1/8 karpuz, kavun
* 1 dilim ananas
* 8-10 çilek
* 1 küçük muz
* 15-17 adet kuru üzüm
* 12 kiraz
* 1 büyük mandalina
* 3 hurma
* 3 kayısı
* 6-8 yeşil erik
* Küçük bir salkım üzüm
SÜT GRUBU
1 birim süt eşittir:
* 1 su bardağı az yağlı süt
* 1 su bardağı az yağlı ayran
* 1 su bardağı az yağlı yoğurt
* 1 su bardağı kefir
YAĞ GRUBU
1 birim yağ eşittir:
* 5 zeytin
* Bir tatlı kaşığı sıvı yağ
* 5 kavrulmuş veya 10 çiğ badem
* 5 fıstık
* 5 kavrulmuş veya 10 çiğ fındık
* 1 tatlı kaşığı mayonez
* 1 tatlı kaşığı margarin
* 3 ceviz