Bir şeyleri unutuyor musunuz? ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, bir kişinin kan şekerinin yüksek olması, onun hafıza performansının kötüleşmesine yol açıyor.
Yüksek orandaki kan şekerinin beynin kan damarlarına zarar vermesi, baş bölgesindeki besin akışını kısıtlıyor. Kan şekerinin olması gereken hızda yükselmesi için beslenme düzeninde lifli ve tam tahıllı gıdalara daha fazla yer verin. Bu sayede hafızanızın gücünü de geliştirebilirsiniz.
Yapılan bir araştırmaya göre, işlenmiş karbonhidrat, şeker ve et içeren ürünler tüketen kişiler, meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar ve balıktan zengin bir beslenme düzenine sahip olanlara oranla yüzde 16 daha fazla depresyon yaşıyor.
Yiyin yiyin, kilo almayın:
TURP
Bu renkli sebzenin diyet sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olduğunu biliyor musunuz? Çiğneme duygusunu tatmin eden turp, dilimlenip, az tuz ve bol limonla yenildiğinde son derece doyurucu bir atıştırmalık haline geliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, glisemik indeksi düşük olan turpun, yüksek lif oranıyla mide ve bağırsaklarda çözülüp tokluk hissini pekiştirdiğini, kolesterolü düşürdüğünü ve kalp sağlığını koruduğunu belirtiyor.
Ayın güzeli: Karahibdiba
Papatyagillerden olan karahindiba, radika olarak da biliniyor. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte genellikle çayırlık alanlarda yetişen bu otsu bitkinin boyu 5-30 cm arasında değişiyor. A ve C vitamini ile birçok mineral yönünden zengin olan yeşil bitkinin yaprakları ve kökü salata olarak yenilebiliyor. Birçok yönden sağlığa da katkı sağlayan karahindiba, idrar söktürücü olarak da biliniyor. Güzellik amaçlı da kullanılan bitkinin yeşil bölümleri ezilerek yüz maskelerine katıldığında cildi temizleyip, nemlendiriyor.
Besin tablosu
100 gram karahindiba*
Enerji 45 kcal
Yağ 1 g %1
Sodyum 76 mg%3
Karbonhidrat 9 g %3
Protein 3 g %4
Vitaminler
A vitamini 10160 IU%203
B6 vitamini 0,3 mg %13
C vitamini 35 mg %58
E vitamini 3,4 mg%17
K vitamini 778 mcg %973
Folik asit 27 mcg %7
Niasin 0,4 mg %4
Tiamin 0,2mg %13
Riboflavin 0,3 mg %15
Pantotenik asit 0,1 mg %1
Mineraller
Kalsiyum 187 mg %19
Demir 3,1 mg %17
Magnezyum 36 mg %9
Fosfor 66 mg %7
Potasyum 397 mg %11
Çinko 0,4 mg %3
Bakır0,2 mg %9
Manganez 0,3 mg %17
Selenyum 0,5 mcg %1
Formsanté Dergisi Mart 2014 sayısı