Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetŞekerin acı gerçekleri

    Şekerin acı gerçekleri

    -

    26122013 seker3

    Doğal şeker tüketimi ne kadar olmalı?

    Bunu belirleyebilmek için doğanın sesini dinlememiz gerektiğini belirten Diyetisyen Berrin Yiğit, “Gıdaları doğanın sunduğu haliyle tüketmemiz gerekiyor. Tahılları rafine etmeden, meyveleri bütün haliyle (suyunu sıkmadan), sebzeleri mevsiminde tüketmek, boyalı ve gazlı içecekler yerine ayran içmek kişinin günlük şeker ihtiyacının da karşılanmasını sağlıyor” diyor. Meyvelerin suyu sıkılarak tüketilmesinin, şeker açısından bakınca marketten hazır meyve suyundan farkı olmadığını belirten Yiğit şunları söylüyor; “Bir portakalı posası ile yemek yerine büyük bir bardak portakal suyu içmek yaklaşık dört portakal anlamına geliyor. Yani küp küp şeker tüketmiş oluyorsunuz. Aldığınız fazla C vitamini ise idrar ile hemen atılıyor. Yani ürünleri marketten ya da pazardan doğru almak yetmiyor. Evde de doğru hazırlamak ve tüketmek önem taşıyor” diyor.

     

    Tatlı yasak mı?

    - Advertisement -

    “Tatlı yemek de hayatın bir zevki. Tabii ki yiyeceksiniz ama evinizde kendi zevkinizle, kendi zevkinize uygun ürettiğiniz tatlılarınızı tercih edin” diyen Yiğit, tercihlerin şöyle sıralanmasını öneriyor; meyvenin bütün hali, kuru meyve, evde hazırlanan tatlı, dışarıdan alınmış sütlü tatlı ve en az kremalı pastalar, şuruplu tatlılar… Şekeri bir ödül olarak görmek gerektiğini belirten Yiğit, “Her öğünden sonra canınız tatlı istiyor çünkü buna alıştırılıyorsunuz. Bu isteğin bünyenizle ilgisi yok, beslenmenizle ilgisi var. Doğru beslenmeye başladıktan sonraki iki hafta içinde artık canınızın her yemekten sonra tatlı istemediğini fark edeceksiniz” diyor.

     

    Tatlandırıcı beyni kandıramıyor

    Diyet kolanın hiçbir kalorisi yok. Peki diyetisyenler bu ürünü neden önermiyor? Çünkü içeriğindeki tatlandırıcı nedeniyle beyin vücudun tatlı yediğini düşünerek insülin salgılanmasını başlatıyor. Tatlandırıcı tüketiminin çok sınırlı olması gerektiğini belirten Yiğit, “Bu yapay tatları kullanarak tatlıyla ilişkinizi açık bırakmaya devam ediyorsunuz. Yani tatlı sever olmaya devam ediyorsunuz” diyor. Çocukların ve hamilelerin ise kesinlikle tatlandırıcı kullanmamaları gerekiyor. Öte yandan beyaz şeker ile esmer şeker arasında alınan kalori bakımından hiçbir fark bulunmuyor.

     

    Meyve şekerini dengelemenin yolu

    Meyve şekeri de kan şekerini yükseltiyor. Bu  yükselişi kontrol altına almak için meyvelerin yanında bir bardak süt, bir parça peynir ya da ceviz-badem gibi yağlı tohumlardan az miktar tüketmek gerekiyor. Çünkü bu gıdaların içeriğinde bulunan bazı maddeler şekeri bağlıyor ve kana hızlı karışmasını önlüyor.

     

    İnsülin şekeri yağa çeviriyor

    Metabolizma ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın da “7’den 70’e Taş Devri Diyeti” kitabında genlerimizin yapısının beyaz un ve şekerli gıdalara alışkın olmadığını belirtiyor ve “Beyaz un ve rafine şeker bağırsaklarda emilerek hızla kana geçiyor. Artan kan şekerini düzenlemek için hızla insülin salgılanıyor. Kan şekeri hızla düşüyor. İnsülin bu hıza ayak uyduramıyor. Fazla miktarda insülin nedeniyle karaciğer ve  kas hücreleri insülin reseptörlerini kapatıyor ve fazla şekerin tamamı yağ olarak depolanıyor” diyor.

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz