Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetŞekerin acı gerçekleri

    Şekerin acı gerçekleri

    -

     

    26122013 seker2Fazla şeker tüketimi kansere neden oluyor mu?

    Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Yaşar Küçükardalı, “Şekerin fazla tüketilmesinin kansere yol açabileceği düşüncesi bazı hipotezlere dayanmaktadır” diyor ve bunları şöyle sıralıyor:

    Fazla  şeker  kullanılması fazla insülin ve  insüline  benzer büyüme faktörü  salgılanmasına yol açıyor. Bu hormonlar hücre çoğalmasına neden olduğu için kanser hücrelerinin de çoğalmasına neden olabiliyor.

    Bu hormonlar ‘programlı hücre ölümü’nü baskılıyor ve kanser oluşumunda  mekanizmalardan birinin de bu olduğu düşünülüyor.

    - Advertisement -

    Şeker dokularda oksidasyona yol açıyor ve bu da kanser riskini artırıyor.

    Şeker, insülin direncine  ve kilo alımına yol açıyor, fazla kilo ise kanser riskini artırıyor.

    Şeker, ‘damar büyüme faktörü’ denilen bir maddesinin salınımına yol açıyor ve bu da tümör büyümesini ve yayılımını kolaylaştırıyor.

     

    Beterin beteri mısır şurubu

    Bugün aksi belirtilmediği sürece hazır alınan birçok şekerli gıdanın aslında mısır şurubuyla yapıldığı konusunda uzmanlar tarafından uzun süredir uyarılıyoruz. Diyetisyen Yiğit de bunu doğruluyor ve ekliyor, “Eğer şeker vücutta bir trafik kazası yaptırıyorsa mısır şurubu zincirleme trafik kazası yaptırıyor. Şeker hiç değilse doğal iken mısır şurubu yapay bir tat olduğu için vücut bunu nasıl tolare edeceğini bilmiyor. İnsülin ani yükseliyor, ani düşüyor, acıkıyorsunuz, saldırganlaşıyorsunuz ve mutsuz oluyorsunuz. Tekrar mutlu olmak içinse yine tatlı yiyorsunuz.” Yiğit, bu konuya önem verenlerin promosyonlu ürünlere şüpheyle yaklaşmalarını çünkü ucuz olanın her zaman bir risk taşıdığını belirtiyor.

     

    Fazla şeker kalbe zarar

    Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Orçun Ünal, kahveyi ve çayı fazla şekerli içmek, gün içinde çok fazla tatlı ve abur cubur tüketmek kalbin düşmanıdır” diyor ve ekliyor; “40-59 yaşları arasında toplam 2 bin 696 vakada yapılan araştırmaya göre; şekerli içeceklerin fazla tüketilmesi kan basıncını artırıyor. Aşırı tuz tüketen insanlarda ek olarak aşırı şekerli içecek tüketimi de artıyor bu da kan basıncını yükseltiyor. Kan dolaşımıyla vücudun her tarafına taşınan şeker özellikle de göbek, kalçalar, göğüsler ve bacağın üst kısmında toplanıyor. Bu bölgeler dolduğunda, yağ asitleri kalp ve böbrek gibi aktif organlara dağılıyor. Bu organlar gittikçe yavaşlıyor ve sonuçta dokuları bozularak yağa dönüşüyor.” KADIN VE ERKEĞE ETKİSİ FARKLI 2011  yılında   ‘International Journal of  Cancer’ dergisinde yayınlanan araştırmaya göre;

    Dr. Natasa Tasevska ve arkadaşları ABD’de 8 eyalette, 50-70 yaşlarında 500 bin kişinin katılımı ile 8 yıl  boyunca şeker-kanser ilişkisini araştırdılar. Bu grupta 8 yıllık süre içinde 29 bin kanser olgusu gelişti. Çalışma sonuçlarına göre;

    Kanser ile ilgili olarak hormonal  ya da genetik  farklılıktan dolayı  kadın ve erkekte farklı etkiler görülebiliyor.

    Şekerlerin tüm çeşitleri kadınlarda over (yumurtalık) kanserinde riski azaltıyor.

    Sükroz (çay şekeri) hariç şekerlerin tamamı kadınlarda  lösemi riskini artırıyor.

    Total  fruktoz (meyve şekeri) tüketimi  fazlalığı  kadınlarda  mesane  kanseri riskini artırıyor.

    Şeker katkılı gıda tüketimi fazlalığı erkeklerde yemek borusu kanseri riskini artırıyor.

    Fruktoz (meyve şekeri) tüketimi hem erkek hem de kadında akciğer kanserinde riski azaltıyor.

    Ancak tüm şekerler erkeklerde akciğer zarı kanserinde risk artışına yol açıyor.

     

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Ocak 2012 sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz