Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetŞekerin acı gerçekleri

    Şekerin acı gerçekleri

    -

    ocak-2012-beslenme-resim-3BETERİN BETERİ MISIR ŞURUBU
    Bugün aksi belirtilmediği sürece hazır alınan birçok şekerli gıdanın aslında mısır şurubuyla yapıldığı konusunda uzmanlar tarafından uzun süredir uyarılıyoruz. Diyetisyen Yiğit de bunu doğruluyor ve ekliyor, “Eğer şeker vücutta bir trafik kazası yaptırıyorsa mısır şurubu zincirleme trafik kazası yaptırıyor. Şeker hiç değilse doğal iken mısır şurubu yapay bir tat olduğu için vücut bunu nasıl tolare edeceğini bilmiyor. İnsülin ani yükseliyor, ani düşüyor, acıkıyorsunuz, saldırganlaşıyorsunuz ve mutsuz oluyorsunuz. Tekrar mutlu olmak içinse yine tatlı yiyorsunuz.” Yiğit, bu konuya önem verenlerin promosyonlu ürünlere şüpheyle yaklaşmalarını çünkü ucuz olanın her zaman bir risk taşıdığını belirtiyor.

    Doğal şeker tüketimi ne kadar olmalı?
    Bunu belirleyebilmek için doğanın sesini dinlememiz gerektiğini belirten Diyetisyen Berrin Yiğit, “Gıdaları doğanın sunduğu haliyle tüketmemiz gerekiyor. Tahılları rafine etmeden, meyveleri bütün haliyle (suyunu sıkmadan), sebzeleri mevsiminde tüketmek, boyalı ve gazlı içecekler yerine ayran içmek kişinin günlük şeker ihtiyacının da karşılanmasını sağlıyor” diyor. Meyvelerin suyu sıkılarak tüketilmesinin, şeker açısından bakınca marketten hazır meyve suyundan farkı olmadığını belirten Yiğit şunları söylüyor; “Bir portakalı posası ile yemek yerine büyük bir bardak portakal suyu içmek yaklaşık dört portakal anlamına geliyor. Yani küp küp şeker tüketmiş oluyorsunuz. Aldığınız fazla C vitamini ise idrar ile hemen atılıyor. Yani ürünleri marketten ya da pazardan doğru almak yetmiyor. Evde de doğru hazırlamak ve tüketmek önem taşıyor” diyor.

    Tatlı yasak mı?
    “Tatlı yemek de hayatın bir zevki. Tabii ki yiyeceksiniz ama evinizde kendi zevkinizle, kendi zevkinize uygun ürettiğiniz tatlılarınızı tercih edin” diyen Yiğit, tercihlerin şöyle sıralanmasını öneriyor; meyvenin bütün hali, kuru meyve, evde hazırlanan tatlı, dışarıdan alınmış sütlü tatlı ve en az kremalı pastalar, şuruplu tatlılar… Şekeri bir ödül olarak görmek gerektiğini belirten Yiğit, “Her öğünden sonra canınız tatlı istiyor çünkü buna alıştırılıyorsunuz. Bu isteğin bünyenizle ilgisi yok, beslenmenizle ilgisi var. Doğru beslenmeye başladıktan sonraki iki hafta içinde artık canınızın her yemekten sonra tatlı istemediğini fark edeceksiniz” diyor.

    Fazla şeker kalbe zarar
    Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Orçun Ünal, kahveyi ve çayı fazla şekerli içmek, gün içinde çok fazla tatlı ve abur cubur tüketmek kalbin düşmanıdır” diyor ve ekliyor; “40-59 yaşları arasında toplam 2 bin 696 vakada yapılan araştırmaya göre; şekerli içeceklerin fazla tüketilmesi kan basıncını artırıyor. Aşırı tuz tüketen insanlarda ek olarak aşırı şekerli içecek tüketimi de artıyor bu da kan basıncını yükseltiyor. Kan dolaşımıyla vücudun her tarafına taşınan şeker özellikle de göbek, kalçalar, göğüsler ve bacağın üst kısmında toplanıyor. Bu bölgeler dolduğunda, yağ asitleri kalp ve böbrek gibi aktif organlara dağılıyor. Bu organlar gittikçe yavaşlıyor ve sonuçta dokuları bozularak yağa dönüşüyor.” Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz