Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetŞekerin acı gerçekleri

    Şekerin acı gerçekleri

    -

    ocak-2012-beslenme-resim-4Tatlandırıcı beyni kandıramıyor
    Diyet kolanın hiçbir kalorisi yok. Peki diyetisyenler bu ürünü neden önermiyor? Çünkü içeriğindeki tatlandırıcı nedeniyle beyin vücudun tatlı yediğini düşünerek insülin salgılanmasını başlatıyor. Tatlandırıcı tüketiminin çok sınırlı olması gerektiğini belirten Yiğit, “Bu yapay tatları kullanarak tatlıyla ilişkinizi açık bırakmaya devam ediyorsunuz. Yani tatlı sever olmaya devam ediyorsunuz” diyor. Çocukların ve hamilelerin ise kesinlikle tatlandırıcı kullanmamaları gerekiyor. Öte yandan beyaz şeker ile esmer şeker arasında alınan kalori bakımından hiçbir fark bulunmuyor.

    Meyve şekerini dengelemenin yolu
    Meyve şekeri de kan şekerini yükseltiyor. Bu yükselişi kontrol altına almak için meyvelerin yanında bir bardak süt, bir parça peynir ya da ceviz-badem gibi yağlı tohumlardan az miktar tüketmek gerekiyor. Çünkü bu gıdaların içeriğinde bulunan bazı maddeler şekeri bağlıyor ve kana hızlı karışmasını önlüyor.

    İnsülin şekeri yağa çeviriyor
    Metabolizma ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın da “7’den 70’e Taş Devri Diyeti” kitabında genlerimizin yapısının beyaz un ve şekerli gıdalara alışkın olmadığını belirtiyor ve “Beyaz un ve rafine şeker bağırsaklarda emilerek hızla kana geçiyor. Artan kan şekerini düzenlemek için hızla insülin salgılanıyor. Kan şekeri hızla düşüyor. İnsülin bu hıza ayak uyduramıyor. Fazla miktarda insülin nedeniyle karaciğer ve kas hücreleri insülin reseptörlerini kapatıyor ve fazla şekerin tamamı yağ olarak depolanıyor” diyor.

    KADIN VE ERKEĞE ETKİSİ FARKLI
    2011 yılında ‘International Journal of Cancer’ dergisinde yayınlanan araştırmaya göre; Dr. Natasa Tasevska ve arkadaşları ABD’de 8 eyalette, 50-70 yaşlarında 500 bin kişinin katılımı ile 8 yıl boyunca şeker-kanser ilişkisini araştırdılar. Bu grupta 8 yıllık süre içinde 29 bin kanser olgusu gelişti. Çalışma sonuçlarına göre;
    ● Kanser ile ilgili olarak hormonal ya da genetik farklılıktan dolayı kadın ve erkekte farklı etkiler görülebiliyor.
    ● Şekerlerin tüm çeşitleri kadınlarda over (yumurtalık) kanserinde riski azaltıyor.
    ● Sükroz (çay şekeri) hariç şekerlerin tamamı kadınlarda lösemi riskini artırıyor.
    ● Total fruktoz (meyve şekeri) tüketimi fazlalığı kadınlarda mesane kanseri riskini artırıyor.
    ● Şeker katkılı gıda tüketimi fazlalığı erkeklerde yemek borusu kanseri riskini artırıyor.
    ● Fruktoz (meyve şekeri) tüketimi hem erkek hem de kadında akciğer kanserinde riski azaltıyor.
    ● Ancak tüm şekerler erkeklerde akciğer zarı kanserinde risk artışına yol açıyor.

    Yaprak Çetinkaya

    - Advertisement -

    Formsanté Dergisi Ocak 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz