Diğer

    Ses Masajı

    -

    Pek çok ülkede yaygın olarak uygulanan ses masajının kökü Şamanlar’a kadar uzanıyor. Bu yöntemde çanakların oluşturduğu ‘ses’ ve ‘titreşim’ hücrelere ulaşarak, vücudun dengeye kavuşmasını sağlıyor. Hedef stres kaynaklı ağrılar, tansiyon problemleri ve eklem ağrıları…

    FUNDA ÇATAR

    Sizi, zaman zaman etkinliklerinden haberdar ettiğimiz, diyabetle yaşam koçu Şebnem Güneyman’la sohbet ederken, İsviçre’de ‘ses terapisi’uygulayan Susana Daiber’in birkaç günlüğüne Türkiye’ye geleceğini öğrendim ve hemen ondan bir randevu aldım. Aslında amacım, bu yöntemi size daha yaşayan bir dille aktarabilmek için masajı kendime uygulatmaktı. Ancak, randevu tarihi benim en yoğun olduğum güne denk gelince, ‘Hiçbir güç beni sakinleştiremez’ diyerek hemen telefona sarıldım ve arkadaşım Birsen Sömek’i arayarak, çekimde konu mankenim olmasını rica ettim. Ve, randevu günü geldiğinde Şebnem Güneyman’ın sahibi olduğu Su Danışmanlığı’nın kapısını çaldım. Çekim başladığında terapist Susana Daiber, ‘ses masajı’ hakkında gerçekten şaşırtıcı olan bilgilerini ardı ardına sıralamaya başladı…

    Kökü Şamanlar’a dayanıyor
    Seksenli yıllardan bu yana var olan ses masajı, fizik mühendisi ve pedagog olan Peter Hess tarafından geliştirilmiş. Büyük çoğunluğu bronz olmak üzere 12 -15 farklı maddenin alaşımı ile üretilen çanaklarla uygulanan bu masajın kökü aslında Şamanlar’a kadar uzanıyor. Yaklaşık 25 yıl boyunca Himalaya yörelerini gezen Peter Hess, Şamanların daha çok sesin ve ritmin etkisine dayalı olan iyileştirme yöntemlerine merak sarmış. Müziği iyileştirme amaçlı kullanan kültürlerle kurduğu ilişki sonucunda edindiği bilgiler ışığında da, uzun yıllar doktor ve terapistlerle birlikte çalışarak ses masajını geliştirmiş. Bu masajın hangi sorunlarda etkili olduğuna gelince…

    Vücudu ve ruhu dengeliyor
    Bu terapiyi ve taşıdığı felsefeyi savunanlara göre, doğa ve tüm evren, ritim prensibine göre dönüyor ve bir arada tutuluyor. Aynı şekilde insan hayatı da kalp ritmi, nefes alma aralıkları ile devam ediyor. Bu yüzden vücudumuzun en optimal şekilde çalışması, ancak tüm ritimlerin uyum içinde hareket etmesiyle mümkün olabiliyor. Biz de bu sayede sağlıklı oluyor ve kendimizi uyum içinde hissedebiliyoruz. Bu ritimler, stresin oluşturduğu sorunlar nedeniyle dalgalanır ya da dengelerini kaybederlerse, işte o zaman hastalıklar gelişmeye başlıyor. Bu görüşten yola çıkılarak oluşturulan ses masajı da, ‘vücudumuz’ ile ‘ruhumuzu’ eşit olarak dinlendirerek dengede kalmamızı sağlıyor. Bunun sonucunda stresin oluşturduğu sorunlardan kurtulabiliyor, daha etkili nefes alabiliyor ve daha iyi konsantre olabiliyoruz. Böylelikle sağlıklı bir yaşam sürme şansını yakalıyoruz. Terapist Susana Daiber, ses masajının aynı zamanda; yüksek ve düşük tansiyon, adet dönemi sıkıntıları ile vücudun çeşitli bölgelerinde gelişen ağrılarda da iyileşme sürecini hızlandırdığını söylüyor. Gelelim, masajın nasıl yapıldığına…

    - Advertisement -

    Herkes yararlanabiliyor
    Terapistiniz ses masajına başlamadan önce, sizinle kısa bir ön görüşme yapıyor. Bu görüşme sırasında kronik bir hastalığınız, akut gelişen bir ağrınızın olup olmadığı hakkında fikirler ediniyor. Vücutta oluşan akut ağrılar varsa (bel ve boyun fıtığı gibi), bu kez çanaklar vücuda temas ettirilmeden, belli bir mesafeden uygulanıyor. Dolayısıyla masaj sırasında bunun dikkate alınması için ön görüşmede bu tip ağrılarınızdan söz etmeniz, büyük önem taşıyor. Susana Daiber, ses masajının hamileliğin ilk üç ayında uygulanmadığının da altını çiziyor. Sonrasında ise hem siz hem de bebeğiniz için güzel bir deneyim olacağını belirtiyor. Kısa süren bu görüşmenin ardından da sıra ses masajının uygulanma aşamasına geliyor.

    Haberin devamı 2007 Formsante Ekim sayısında…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz