Diğer
    Ana SayfaFitnessSıcak havada dikkat edilmesi gerekenler

    Sıcak havada dikkat edilmesi gerekenler

    -

    Yaza nihayet girdik, yüksek dereceleri karşılamaya başladık. Mevsim şartlarına uyum sağlayarak egzersiz yapmak da şart oldu!

    Yazı: Elif Gürsoy

    Ruhu hafif tembel yaz mevsimi, egzersizlerinizi ertelemenize neden olmamalı. Doğru hedef, tercih ve zamanlama ile aşırı sıcaktan etkilenmeden görevi tamamlayabilirsiniz. Sıcaktan canınız bir şey yapmak istemediğinde, hava şartlarının bir engel teşkil etmediğini her seferinde hatırlayın! Tatilde bile olsanız, kendinize ve bedeninize ayıracağınız 45-50 dakika ile formda kalmaya, enerjik hissetmeye devam edin. İşte egzersiz yaparken sizi sıcak havanın olumsuz etkilerinden koruyacak önerilerimiz…

    1- Bedeninizi dinleyin
    Egzersiz konusunda bir hedef belirlemek çok önemli. Bir hedef olmadan yaptığınız sportif aktivite ya da günlük egzersizin size nasıl fayda sağladığını fark edemezsiniz. Amacınız kas kütlesini arttırmak mı, yoksa hafiflemek ya da biraz sıkılaşmak mı? Her bedeninin ihtiyacının farklı olabileceğini hatırlayarak, hedefin önemini de vurgulamış olalım… Hedefinizi belirledikten sonra günlük yaşam koşullarınıza ve haliyle hava durumuna göre hareket etmeniz gerekiyor. Özellikle şu sıralar karşılamaya başladığımız sıcak günlerde, kendinizi gerekenden fazla yormamanız öneriliyor. Eğer ileri seviyede egzersiz yapanlardansanız, “Sıcak bana bir şey yapmaz…” diye içinizden geçirebilirsiniz. Ancak kalp ve tansiyon gibi problemlerle karşılaşma riskini en az seviyede tutmak için aşırı sıcak havalarda egzersiz yaparken yorulduğunuzu ve artık daha fazla yapamayacağınızı anladığınız anları iyi gözlemlemelisiniz.

    - Advertisement -

    2- Doğru ekipmanla serin kalın
    Özellikle adrenalinli sporlarda nasıl ki kask ve güvenlik aksesuarları hayat kurtarıyorsa, sıcak havada da doğru kumaş ve renk tercihlerini yapmak sağlığınızı koruyor. Şort, terletmeyen yapıda atlet, sutyen ya da tişört ilk başta dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Giyeceğiniz her bir parçanın, bir spor kıyafeti ürünü olduğundan emin olarak, teri dışarı atabilen, ısıyı düzenleyebilen ve nefes aldırabilen gözenekli kumaşa sahip olmasına dikkat etmelisiniz.

    3- Sıvı tüketimine dikkat edin
    Su tüketimine her zaman önem vermek gerekiyor ancak sıcak havada koşuyor ya da ağır bir antrenman yapıyorsanız daha fazla dikkat etmelisiniz. Bir tek egzersiz esnasında değil, öncesinde de su tüketiminde dengeyi korumak önem taşıyor. Hareket sırasında kaybedilen suyun, ufak aralıklarla düzenli şekilde içilerek yerine konması şart. İçtiğiniz suyun sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat ederek, ılık su içmeye özen gösterin. Sıcağın etkisiyle soğuk su içme isteğiniz baskın gelse de soğuk algınlığı gibi problemlerle karşılaşmamak için ılık olmasına dikkat edin.

    4- Zamanı iyi ayarlayın
    Egzersiz planınızı gün içindeki uygunluğunuza göre ayarlıyor olabilirsiniz. Ancak unutmayın ki, egzersiz yapacağım derken sağlığınızdan olmanızı istemeyiz. Yaz sıcağının ve güneş ışınlarının en etkili ve güçlü olduğu öğle saatlerinde fazla hareket etmekten kaçının. Kapalı havuzda yüzme aktivitesi dışında, dışarıda yaptığınız egzersizde sabahın erken saatlerini ya da gün karardıktan sonraki anları tercih etmeye çalışın. Eğer yapacağınız aktivite koşuysa, sabah özellikle gün doğumuna yakın saatleri değerlendirebilirsiniz. Böylece koşarken güneşin doğumunda güzel görüntülere rastlayarak gözlerinizi ve ruhunuzu da keyiflendirmiş olursunuz.

    5- Sık sık yüzün
    Yüzmek için tatile gitmeyi beklemeyin. Bulunduğunuz semtteki havuzları, belki de yakınınızdaki plajları olabildiğince değerlendirmeye çalışın. En kapsamlı ve etkili egzersizlerden sayılan yüzmeyi, günlük yaşamınıza dahil etmeyi deneyin. Düzenli yüzme egzersizleriyle omurganızı ve bedeninizi güçlendirirken, kas yapınızı uzatın ve suyun pozitif enerjisiyle ruhunuzu dinlendirip iyi hissedin.

    6- Koruyucu aksesuar ve ürünler kullanın
    Giydiğiniz tayt, şort ya da sutyen gibi büyük koruyucu parçaların yanı sıra aksesuar seçimiyle de sıcaktan korunabilirsiniz. Şapka, güneş gözlüğü ile başınıza güneş geçmesini engelleyerek önlem alabilirsiniz. Egzersiz sırasında ya da sonrasında, eğer yanınızda taşıyabilecekseniz yüz ferahlatıcı spreyleri de deneyebilirsiniz. Güneşin kurutucu etkisini de hesaba katarak, dudaklarınızı, cildinizi nemlendirici kremlerle sıcak havaya hazır hale getirmelisiniz. Ayrılmaz bir parçanız haline getirmeniz gereken diğer bir ürün ise yüksek korumalı güneş kreminiz!

    7- Plaj tatilinde fırsatları değerlendirin
    Tatilde dinlenmek ve hatta çoğu zaman hiçbir şey yapmamak hakkınız… Ancak sürekliliği temel alan sağlıklı bir yaşamın peşinden koşuyorsanız, tatilde de sağlıklı kalmayı ihmal etmemelisiniz. Tatilde olduğunuz süre içerisinde, bulunduğunuz yere uygun bir sportif aktivite bularak bu görevi yerine getirebilirsiniz. Fitness yaparak ağırlık çalışmış, yoga ve pilates ile esnemiş ya da plajda voleybol oynamış olabilirsiniz. Serinlemek içinse çözüm belli, haydi denize!

    8- Kaybedilen mineralleri yerine koyun
    Antrenman ya da sportif aktiviteniz sona erdi. Bir hayli de terlediniz… Teninizden akan ter ile birlikte birçok mineral kaybettiniz. Vücudun sağlıklı kalabilmek için ihtiyaç duyduğu ancak kendi başına üretemediği inorganikler olan mineraller, vücuttan atılması durumunda tekrar yerine konulmalı! Kas, iskelet ve sinir sisteminin başarıyla çalışmasına katkıda bulunan mineraller, eksikliğinde bol sıvı desteğiyle giderilebiliyor. Egzersiz sonrası bir şişe mineralli su ile günlük mineral ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bunun yanında brokoli, somon, ıspanak, fasulye, yulaf, yoğurt, süt, avokado, elma ve greyfurttan da destek alabilirsiniz.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz