Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetSıcak su içmek zayıflatır mı? Sıcak su içmenin faydaları nelerdir?

    Sıcak su içmek zayıflatır mı? Sıcak su içmenin faydaları nelerdir?

    -

    Su içmek ya da sıcak su içmek temel gereksinimlerimizin başında geliyor ve sağlığımız için kesinlikle ihmal edilmemesi gerekiyor. Tüm dünyada hızla yayılan sağlık sorunlarının başında gelen obezite ne yazık ki diyabet ve kalp damar hastalığı gibi pek çok başka hastalığa da sebep olabiliyor. Hepimizin bildiği gibi obezite temelde alınan ve harcanan enerji arasındaki dengesizlikten kaynaklansa da, tedavi edilebilmesi için genetik faktörlerin, hareketsiz yaşam tarzı gibi sebeplerin de araştırılması gerekiyor.

    Obezitenin önlenmesi, ağırlık kaybedilmesi ve hedeflenen ağırlığın korunması sürecinde, kanıta dayalı; sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, tüketilen kaloriyi azaltmak ve hatalı yeme davranışlarını doğruları ile değiştirmek, fiziksel aktiviteyi arttırmak gibi önerilerin yanı sıra; ‘su içmek’ ‘sıcak su içmek’ gibi tavsiyelere de sıklıkla rastlıyoruz. Peki, bol su içmek veya sıcak su içmek daha kolay kilo vermeyi ve/veya daha çok kilo vermeyi sağlar mı? Diyetisyen Ceren Yolaçan sıcak su içmek ile ilgili merak edilenleri anlatıyor…

    SICAK SU İÇMENİN FAYDALARI

    SAĞLIKLI BİR BEDENE KAVUŞMAYA YARDIMCI OLUR

    Yine günümüz koşullarında, kanıta dayalı tıbbı da değerlendirdiğimizde, içilen su ister sıcak olsun ister soğuk vücudumuzun hidrate olmasını sağlar ve daha sağlıklı bir bedene kavuşmaya yardımcı olur.

    SİNDİRİM SİSTEMİ VE KABIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN ETKİLİ

    Su içmek, iyi çalışan bir sindirim sistemi için önemlidir. Dehidratasyon kabızlığa sebep olan önemli nedenlerden biridir ve yeterli su içmek genellikle kabızlığı önlemede veya düzeltmede en etkili çözümlerdendir. Eğer kabızlık sorununuz varsa, gün içinde ne kadar su içtiğinizi, ne kadar hareket ettiğinizi ve lifli gıdaları yeterince tüketip-tüketmediğinizi mutlaka değerlendirin.

    BAĞIRSAK VE GAZ HAREKETLERİ ÜZERİNDE OLUMLU ETKİSİ VARDIR

    Yapılan bazı çalışmalar sıcak su içmenin, özellikle ameliyatlardan sonra bağırsak hareketleri ve gaz üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir.

    - Advertisement -

    MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ ÜZERİNDE ETKİSİ BULUNUR

    Sıcak veya soğuk, yeteri kadar su içmemek, merkezi sinir sistemini olumsuz etkileyebilir, konsantrasyon güçlüğüne sebep olabilir ve gerek okulda gerek iş yerinde performansınızı düşürebilir. Masanızda bir şişe/termos bulundurmaya ve içtiğiniz suyu takip etmeye özen gösterin.

    KALİTELİ UYKU UYUMANIZA YARDIMCI OLUR

    Sağlıklı bir kan dolaşımı; kan basıncından, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya kadar pek çok konudan sorumludur. Sıcak bir duş almanın dolaşıma yardımcı olabileceği gibi sıcak su içmenin de aynı faydayı sağlayabileceğini gösteren bazı çalışmalar bulunmaktadır. Fakat bu çalışmaların çok sınırlı olduğunu unutmamak ve dolaşımı sadece böyle iyileştirebileceğinizi düşünmemek gerekir. Diğer taraftan, yatmadan önce sıcak su içmek veya sıcak bir duş almak rahatlamanıza ve iyi bir uykuya hazırlanmanıza yardımcı olabilir.

    STRESİ AZALTMAYA YARDIMCI OLUR

    Yeterli su içmek, merkez sinir sistemi üzerine etkili olduğundan sakin kalmak, pozitif ruh halini korumak, stresinizi yönetebilmek için önemlidir. Hem bedensel hem ruhsal olarak iyi hissettmek istiyorsanız su içmek için susamayı beklemeyin!

    DETOKS SİSTEMLERİNİN EN BÜYÜK YARDIMCISI

    Yeteri kadar su içmek vücudun detoks sistemlerinin de bir numaralı yardımcısıdır. Kandaki atık maddeleri sulandırıp böbrek sağlığını korumaya yardımcı olur. Suyun diğer tüm detoks içeceklerinden çok daha iyi bir temizleyici olduğunu unutmayın!

    KİLO VERMEYİ DESTEKLER

    Yapılan çalışmalar öğün öncesinde su içmenin, öğünde tüketilen besin/kalori miktarını azaltabildiğini ve kilo vermeyi destekleyebildiğini göstermektedir. Eğer mide sorununuz yoksa, su içmeyi unutuyorsanız ve iştahınızı baskılayamıyorsanız, öğünlerden önce 1 bardak su içerek başlamayı deneyebilirsiniz.

    SICAK SU İÇMEK ZAYIFLATIR MI?

    Şekerli içeklerden vazgeçmek, yerine su tercih etmek de kilo vermeye yardımcı olabilir. Hem aldığınız kaloriyi azaltır ve böylelikle ağırlık kaybedersiniz, hem de tip 2 DM, kalp hastalığı, alkole bağlı olmayan karaciğer hastalığı ve diş çürüğü riskini azaltabilirsiniz!

    Özetle, su içmek hem yeterli ve dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır, hem de kilo yönetimine olumlu katkı sağlayabilir. İster sıcak olsun, ister soğuk, su içme alışkanlığı kazanmaya gayret edin. Yanınıza su şişesi taşıyın, telefonunuza hatırlatmalar koyun, masanızda su bulundurun… Ve sıcak veya soğuk, hangisini içeceğinize karar veremiyorsanız, gözlemleyip size iyi geleni seçin!

    Sıcak su içmek

    GÜNLÜK TÜKETİLMESİ GEREKEN SU MİKTARI

    Hidrasyonu sağlayabilmek için günlük tüketilmesi önerilen su miktarı, yetişkin ve sağlıklı bireyler için 1 ml/kkal, çocuklar için 1,2 ml/kkal, bebekler için 1,5 ml/kkal veya yetişkinlerde vücut ağırlığı başına 35 mL olarak hesaplanabilir. Yani örneğin günlük enerji ihtiyacınız 2000 kalori ise 2 litre suya ihtiyacınız vardır veya vücut ağırlığınız 70 kg ise 2,1 litre suya ihtiyaç duyarsanız.

    SU İÇMENİN FAYDALARI

    Su yaşamsal fonksiyonlarımızın sürdürülmesi için elzemdir. Vücut suyunun %10 kaybı sistemlerinin zarar görmesine, %20 kaybı ise ölüme sebep olabilir.

    Su, hücre içindeki pek çok reaksiyonun gerçekleştirilmesinden, vücut ısısının düzenlenmesinden, yiyeceklerle alınan besin öğelerinin sindirilmesi ve emilmesinden, eklemlerin kayganlığının sağlanmasından, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılmasından sorumludur. Vücudumuzun bahsedilen tüm bu fonksiyonları sorunsuz yerine getirilebilmesi için hidrasyonun korunması önemlidir.

    İçtiğiniz suya meyve, sebze, süt, yoğurt vb besinlerden gelen sıvılar da eklenir. Gebelik ve emzirme döneminde, yüksek şiddette aktivite yaptığınızda veya çok sıcakta çalıştığınızda ihtiyaçlar daha da artabilir.

    İdrar renginin koyulaşması yeteri kadar su içmediğinizin göstergesi olabilir.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz