Zeytin büyüklüğündeki bu şifalı meyve reçel ve sirke yapımının yanı sıra bitkisel ilaç olarak da biliniyor. Peki hünnap meyvesinin sağlığa faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Hünnap meyvesinin besin değeri ve kalorisi ne kadardır? İşte yanıtı…
HÜNNAP MEYVESİNİN FAYDALARI
Modern Çin tıbbında ise nefes açıcı olarak, ciddi duygusal sıkıntı ve sinirlere bağlı halsizliğe karşı tedavi edici amaçlı kullanılıyor. Astım ve solunum sistemi hastalıklarına karşı etkili olduğu bilinen bu meyvenin balgam sökücü ve öksürük kesici özelliği de bulunuyor. Nezle ve soğuk algınlığına karşı vücut direncini artıran hünnap, zihinsel yorgunluk ve fiziksel güçsüzlüğe karşı bedeni güçlendirmeye de yardımcı oluyor.
Marmara ve Güneydoğu Anadolu’da yetişen hünnapın çay olarak tüketilmesi halindeyse bağırsak sorunlarını gideriyor.
HÜNNAP MEYVESİNİN BESİN DEĞERİ VE KALORİSİ
100 gram taze hünnap yalnızca 79 kalori. İçinde yağ bulunmayan bu meyve tam bir C vitamini kaynağı. Yalnızca 100 gramı 69 mg C vitamini içeriyor ve bu da günlük ihtiyacın yüzde 115’ini karşılıyor.
Öte yandan aynı miktarda hünnapta 1,2 gram protein, 20 gram karbonhidrat, 21 mg kalsiyum, 23 mg fosfor ve 250 mg potasyum bulunuyor.
ÇARKIFELEK MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
AVOKADONUN SAĞLIĞA FAYDALARI BESİN DEĞERİ VE KALORİSİ