Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetŞifalı çaylarla serinleyin!

    Şifalı çaylarla serinleyin!

    -

    Yaz aylarında serinlemek için, şekerli-gazlı meşrubatlar yerine bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Böylece sağlığınız için de çok faydalı bir alışkanlık edinmiş olacaksınız. Çünkü şifalı bitkilerle hazırlanan bu çaylar için her derde deva demek kesinlikle yanlış değil. Her biri soğuk olarak da hazırlanabilen tariflerimize mutlaka gözatın.

    Kilo vermek, sağlığını ve formunu korumak isteyenler: Sadece ne yediğinize değil, ne içtiğinize de dikkat edin!” diyor, beslenme uzmanları… Ne kadar da doğru. Biz sadece yediklerimizin kalori hesabını yaparken, bizi esas şişmanlatan ya da sağlığımızı esas tehdit eden içtiklerimiz de olabilir, pekala. Her bir şişesi neredeyse 200 kalori olan gazlı içecekler, her bir fincanına, hiç düşünmeden iki hatta üç kesme şeker attığımız çay ve kahveler, aldığımız kiloların gizli sorumlusudur çoğu zaman. Ancak, alışkanlığa dönüşen bu içeceklerden de vazgeçmek pek kolay değil. Beslenme ve diyet uzmanlarının tavsiyesi ise, bunları daha sağlıklı olan alternatifleriyle değiştirmemiz. Akla ilk gelense tabi ki bitki çayları. Üstelik kış aylarında sıcak, yazın ise soğuk ve buzlu bitki çayları pek çok derde de deva. Düşük tansiyon, sindirim problemleri, şeker, fazla kilolar hatta çeşitli cilt problemleri için bile bitki çayları tavsiye ediliyor. Biz de bu ay, sayfalarımızda, çeşitli sağlık ve güzellik sorunlarına yönelik bitki çayı tariflerine yer vermeye karar verdik. Siz de, bir uzmana danışarak, bu çaylardan ihtiyacınıza yönelik olanı seçebilir ve verdiğimiz tarifleri uygulayarak tüketebilirsiniz.

    1. Tansiyonu düşük olanlar için
    ADAÇAYI

    Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda bulunan adaçayını mis gibi kokusundan tanıyabilirsiniz. Tansiyonu yükselten adaçayı bu özelliğiyle düşük tansiyondan yakınanlarca tercih edilebilir. Antibakteriyel özelliği çok kuvvetli olan adaçayı, diş eti rahatsızlıkları, boğaz ağrıları ve baş dönmesi için de kullanılabilir. Öströjen içerdiği için östrojeni yüksek olan kadınlar tarafından kullanılması sakıncalı. Tabii, tansiyonu yüksek olanlar için de.

    Önerimiz: NANELİ BALLI ADAÇAYI
    Malzemeler:
    1 tutam adaçayı
    1 çay kaşığı kuru nane
    1 tatlı kaşığı bal
    2 yaprak taze nane

    2. Tansiyonu yüksek olanlar için
    MELİSA

    Hazırlanışı: Adaçayı ve kuru naneyi sıcak suyun içinde yaklaşık 5 dakika demleyin. Ardından soğumaya bırakın. Balla tatlandırın ve nane yapraklarıyla süsleyip servis edin.

    - Advertisement -

    Melisa, tansiyon düşürücü, sinir sistemini dengeleyici, gaz söktürücü, terletici, ödem söktürücü ve antiseptik özelliklere sahip gerçek bir şifa kaynağı. Ayrıca hazımsızlık ve uykusuzluğa da iyi geliyor. Sakinleştirici ve uyku verici özelliklerinden dolayı sabah saatlerinde tüketilmemesi gerekiyor. Papatya ile birlikte kullanılması bu özelliğini daha da artırıyor.

    Önerimiz:
    PAPATYA VE MELİSA ÇAYI

    Malzemeler:
    1 tatlı kaşığı melisa
    1 tatlı kaşığı papatya
    Birkaç tutam taze fesleğen
    Hazırlanışı: Melisa ve papatyayı bir demliğe alın ve 4-5 dakika boyunca demleyin. Dilerseniz aroma vermesi için taze fesleğenle süsleyebilirsiniz Akşam yatmadan yarım saat önce tüketin.

    3. Şeker hastaları için
    ELMA ÇİÇEĞİ

    Elmanın faydalarını hepimiz biliyoruz. Peki ya elma çiçeği çayının yararlarını? Elma kabuklarından yapılan elma çayı, vücuttan toksinlerin atılmasına ve şekerin dengelenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı, sakinleştirici özelliği var. Ayrıca bu çayı cildinize sürerek cildinizin parlamasını da sağlayabilirsiniz. Kuru elma kabuğuyla yapılan çay ise öksürüğe iyi geliyor ve göğsü rahatlatıyor.

    Önerimiz:
    LİMONLU ELMA ÇAYI

    Malzemeler:
    1 tatlı kaşığı kuru elma çiçeği
    1 tatlı kaşığı kuru elma kabuğu
    1 tatlı kaşığı kuru portakal kabuğu
    1 dilim limon
    Hazırlanışı:
    Aktarlardan temin edeceğiniz elma çiçeği, elma kabuğu ve portakal kabuğunu kaynar suda 2-3 dakika kaynatın. Soğumaya bırakın ve içine bir dilim limon atarak servis yapın. Kış aylarında bu karşımı sıcak tüketebilir ve içine çubuk tarçın da ekleyebilirsiniz.

    Haberin devamı 2007 Formsante Ağustos sayısında…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz