9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla, sigarayı bırakmanıza engel olan bir şehir efsanesini ele almak istedik: Sigarayı bırakan herkes kilo alır! İşe, bu efsaneye inanmamakla başlayabilirsiniz.
Yoksa siz de sigarayı bırakınca kilo almaktan korkanlardan mısınız? Sırf bu korku yüzünden içinde binbir zehir bulunan sigarayı ciğerlerinize çekmeyi tercih mi ediyorsunuz? Türkiye’de her yıl 100 bin kişinin ölümünün sebebi, akciğer kanserinin bir numaralı nedeni olan, beyin hücrelerine hasar veren, cildi bozan, daha birçok organı olumsuz etkileyen ve anne karnındaki bebekte ciddi sorunlara yol açan sigarayı sadece kilo almamak ya da kilo vermek için içmeye devam etmek istediğinizden emin misiniz? Sigarayı bırakmak için ihtiyacınız olan en önemli şey motivasyon… Eğer bu zararlı alışkanlıktan kurtulmak için yeterince motive olursanız, sağlıklı bir yaşamın kapısından geçmeniz mümkün. Yeter ki kararınızı verin ve ondan kurtulmak istediğinizden emin olun. Bu kararı almanız için biz de size Diyetisyen Nil Şahin Gürhan’ın önerileri ile destek vermek istedik. Sigarayı bıraktığınız dönemde, belki de sırf öyle olması gerektiğine inandırıldığınızı düşündüğünüz için aşırı yemek yemek yerine neler yapmanız gerektiğini bu yazıda bulacaksınız. Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, sigaranın kilo verdiren bir alışkanlık olmadığını, bütün bilimsel veriler bu yönde olduğu halde fısıltı gazetesi sayesinde insanların sigara içmeyi kilo almanın önünde bir engel gibi görebildiğini söylüyor. Gürhan, sözlerini şöyle sürdürüyor; “Çoğu sigara tiryakisi, sigarayı bırakma aşamasında, içerkenki el hareketini değiştirerek, sigara içme davranışını sürekli ve kontrolsüz yeme aktivitesine dönüştürebiliyor. Bu da sigarayı bırakmak kilo aldırır algısına dönüşüyor. Ya sigaraya devam, ya da kilo sorunu gibi bir kısır döngü oluşturuluyor.” Sigarayı bırakmanın takdir edilecek bir davranış olduğunu belirten Diyetisyen Şahin, bu aşamada beslenme durumunun çok iyi yönetilmesi halinde kilo alma problemi ile karşılaşılmayacağını söylüyor.
Aç kalmak yok
Açlık ve boşluk insanı her zaman zayıf düşürüyor. Sigarayı bırakma aşaması ise itiraf etmek gerekiyor ki zaten zayıf bir dönem… Bu dönemde bir de açlıkla mücadele etmeye çalışırken sonunda yenilip hızla kilo almaktan uzak durmak gerekiyor. Yeterli, dengeli beslenip kaliteli protein, kompleks karbonhidrat, akıllı yağ ile yeterli vitamin ve mineral içeren doğal yiyeceklere yönelmek, uzun süren açlıklardan, öğün atlamalardan ve abur cuburlarla yüklü hızlı yiyecek atıştırmalarından uzak durmak öneriliyor. Yani sağlıklı beslenme ile ilgili tüm kurallar, sigarayı bıraktığınız dönem için de geçerli… Sigarayı bırakmanın size gereksiz abur cubur yeme hakkı verdiği yanılgısından da kurtulmalısınız.
Devamı diğer sayfada